Hodinky Perrelet vybavené „turbínou“, tedy pohyblivou součástkou v číselníku, která má připomínat leteckou turbínu, jsem už fotografoval i jsem o nich napsal recenzi. Dnes mne zaujaly hodinky, které mají turbínu nejen připomínat, ale které jsou vybaveny komplikací tourbillon. Jak se hodinky značky Perrelet Tourbillon povedly?

Pouzdro je vyrobeno z nerezové oceli (316L), povrchová úprava je dokončena kombinací broušených ploch a leštěných hran. Průměr pouzdra (bez korunky) je nepřehlédnutelných 46 mm, výška pak pouze 13,4 mm. Vodotěsnost pouzdra je pouze 5 ATM, tedy 50 metrů vodního sloupce. Jestliže vás udivuje, že z profilu hodinek nevystupuje korunka, ano, je to tak, korunka je skryta v boku pouzdra, její aretace je sklápěcí. Při provozu tedy nebude nijak překážet.

Číselník je skrytý pod mohutným klenutým safírovým sklíčkem s antireflexní vrstvou. Stejný safír, jen plochý, najdeme ve velkoryse odkrytém dýnku hodinek.

Černý číselník s výraznými hodinovými indexy zdůrazňuje řadu, ke které tyto hodinky patří. Dokonce i funkce „turbínového kola“ s deseti lopatkami, které se volně otáčí při pohybu ruky, zůstala zachována. Ale aby turbína nezakrývala troubillon – jeden z vrcholů vysokého hodinářského řemesla, je rotor průhledný, safírový. Hodinky mají jen dvě výrazné ručky, je příjemné, že i u tohoto designu zůstalo zobrazení času, tak nějak se to u hodinek vlastně očekává, ale zkušenost mi říká, že někdy na to projektanti tak trochu pozapomenou. Zde ne a hodinky je možné nosit jako „normální hodinky“.

V hodinkách je in-house mechanický kalibr P-371 s automatickým nátahem (rezerva chodu je 65 hodin). Je prostě úžasný. Některé z jeho součástek jsou místo z kovu vyrobeny z křemíku, dokonce i součástky tourbillonu. Kalibr je pečlivě zdobený ženevskými pruhy (Côtes de Genève) a hlubokým gravírováním rotoru.

Hodinky se vyrábějí ve třech barevných variantách – v barvě oceli, jak vidíte výše, nebo celé černé s PVD úpravou. Pouzdro ale může být vyrobeno i z růžového zlata. Materiálem řemínku je trochu překvapivě vždy černá pryž. Materiál signované trnové spony vždy kopíruje materiál pouzdra – tedy ocel, ocel s PVD, nebo růžové zlato. I vzhledem k omezené vodotěsnosti hodinek nepředpokládám, že by hodinky sloužily někomu primárně jako „koupací“, myslím si tedy, že by jim slušel více kožený řemen, co myslíte vy?

Jednotlivých variant bylo vyrobeno (v roce 2013) vždy jen 20 kusů, celkem tedy 60. Občas se dají koupit, třeba v New Yorku jsou teď k dispozici jedny nenošené s pouzdrem z oceli za pouhých $42.000 USD. V Brooklynu je dokonce k mání i zlatá varianta za cenu $49.000 USD.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: www.perrelet.com

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!