Historie švýcarské značky Perrelet začala v Neuchâtel, kde se narodil slavný hodinář Abraham-Louis Perrelet. Tento hodinář a současně vynálezce je obvykle považován za autora vynálezu samonatahovacího mechanizmu, v té době samozřejmě pro kapesní hodinky. To bylo už v roce 1770. Vývoj ale pokračoval a v roce 1776 stačilo prý patnáct minut chůze majitele takových hodinek pro osm dní chodu! Natahovací princip byl trochu jiný než současné nejčastější provedení s obvodovým rotorem s jedno- nebo oboustranným nátahem. Tehdy nátah zajišťovalo oscilační závaží uvnitř hodinek pouze při pohybu nahoru a dolů.

Aktuální historie značky Perrelet se odvíjí od roku 2007, kdy byl na pozici CEO jmenován Marc Bernhardt. Pod jeho vedením bylo vyvinuto a vyrábí se několik modelů hodinek, které znovu připomněly slávu této značky a vrátily ji do širšího povědomí zákazníků. A jedná se o krásné modely s retrográdními komplikacemi, s komplikací jumping hour nebo s dvourotorovým nátahem.

Já jsem se ale nejvíc těšil na bližší seznámení s modelem z asi nejznámější současné řady téhle značky – „Turbin“. Jsou všechno, jen ne nenápadné nebo přehlédnutelné – a to doopravdy. Jejich hlavní motiv, číselník, byl inspirován leteckou turbínou, číselník ji svými tvary připomíná, a dokonce se i otáčí. Jedná se o moderní adaptaci hodinek z historie značky Perrelet „Double Rotor“. Ovšem rotor, který vidíme na číselníku, nenatahuje mechanizmus hodinek, jedná se pouze o estetický a designový detail. Pojďme se na ně podívat podrobněji.

Ocelové pouzdro (nerezová ocel 316L) má impozantní průměr 47,7 milimetru bez korunek, 53,3 mm s korunkami, „lug to lug“ měří 56,3 mm a tloušťku má 15,8 mm. Povrchová úprava je po celé ploše včetně lunety dokončena do saténového lesku. Pouzdro má po obvodu výrazná a nápadná vybrání, na která navazuje podobný motiv na dýnku hodinek. Nožky jsou krátké a masívní jako celé pouzdro.

Vodotěsnost pouzdra je celých 300 metrů vodního sloupce (30 ATM, 1.000 stop), z používání těchto hodinek ve vodě nemusíte mít žádné obavy, a to ani při přístrojovém potápění.

Na pozici „4“ najdeme signovanou korunku, ta je v pouzdře aretována proti neúmyslnému vytažení pod vodou. Není to ale tak, jak je obvyklé u potápěčských hodinek šroubováním korunky do pouzdra, ale fixace je zajištěna vyklápěcí páčkou přímo na korunce. Je to zajímavé a nové řešení. Ovládání hodinek korunkou je jisté a snadné, prostě perfektní.

Velká korunka (o průměru také 8 mm), kterou najdeme na pozici „10“, není héliový ventil, jak jsem se nejdříve domníval, ale s její pomocí se otáčí vnitřní luneta okolo číselníku. Takže tyto hodinky vás nepřipraví o možnost sledovat svou délku ponoru a dekompresní přestávky, anebo třeba jak dlouho vaříte těstoviny. Korunka je šroubovací do pouzdra a ani její ovládání nedělalo žádné problémy.

Okolo číselníku najdeme vnitřní lunetu, jak už jsem psal. Hlavní barvy – modrou a žlutou – najdeme i na ní. Nechybí tu ani výrazný trojúhelník na pozici „12“ a číselné a čárkové indexy, do 20 minut jako minutovou škálu. Luneta je otočná na obě strany.

Číselník těchto hodinek je opravdu velmi výrazný – tvoří ho vlastně 11 modrých titanových ramen a 11 mezer mezi nimi. Dohromady tvoří oběžné kolo „turbíny“, které se při sebemenším pohybu otáčí. Je uchycen nápadným terčíkem uprostřed číselníku okolo uchycení ruček. Jak to funguje? Moc hezky, na youtube najdete mnoho videí, jedno najdete i zde. Pro další prvky na číselníku už není místo. Vlastně ještě minutová škála po obvodu a logo a značka vytištěné zespoda na safírovém sklíčku, ale víc už nic.

Číselník kryje ploché tvrdé a odolné safírové sklíčko o průměru 36 milimetrů s antireflexní vrstvou.

Ocelové zahrocené ručky mají bohatou luminiscenční výplň (SuperLuminova), vteřinová ručka je nápadně žlutá. Jejich čitelnost za normálních světelných podmínek je výborná. Moje výhrady k čitelnosti za tmy popisuji o trochu níže.

Luminiscence jde ještě trochu dál než třeba sendvičové číselníky značky Officine Panerai. Zde vás překvapí podsvícení celého číselníku a otáčející „turbínu“ ve tmě opravdu přehlédnete. Trochu horší je to s čitelností ruček na tomto pozadí, ve tvarově podobných segmentech trochu zanikají. Odečet času je možný, ale vyžaduje trochu pozornosti.

V hodinkách je mechanický kalibr s automatickým nátahem, má označení P-331, základem je ETA 2892-A2, ale kalibr byl přepracován a vyzdoben v dílnách Perrelet. Najdeme v něm 25 ložiskových kamenů, frekvence setrvačky jsou 4 Hz (28.800 A/h). Rezerva nátahu tohoto kalibru je okolo 40 hodin.

Velmi se mi líbí zdobení strojku – perfektní ženevské pruhy, perličkování základní desky, modřené šroubky či skeletonovaný rotor se stylizovaným logem značky. Vypadá to opravdu moc dobře! Na tool nástroji pro potápěče by to vypadalo asi nepatřičně. To ale určitě není úděl těchto zdobných hodinek, k těm se to určitě hodí. A je to i krásná ukázka pečlivosti a umění hodinářů značky Perrelet.

Ocelové dýnko má sice zářezy (pokračování motivu pouzdra) a vypadá, že je šroubovací, ale k pouzdru je přichyceno šesti šroubky. Na informace je skoupé, nejsou na něm žádné nápisy, ale vše nám vynahradí velký safírový průhled na strojek. Na vnitřním kroužku okolo strojku pak najdeme „swiss made“, přesné označení modelu i potvrzení vysoké vodotěsnosti pouzdra.

Na hodinkách je masívní gumový modrý řemen. Do vody se určitě velmi hodí. Jeho výměna třeba za kožený řemen nebude nic jednoduchého, uchycení k pouzdru je specifické a pro tuto značku typické. Velmi mne zaujala robustní jazýčková ocelová spona – je signovaná a motiv nožek a napojení řemenu pokračuje i na ní. Na ruce je tento gumový pásek velmi pohodlný, možná by mohl být ještě trochu delší. Jeho šířka u pouzdra je 27 mm, zužuje se na 24 mm, tloušťka je 4 mm. Hodinky nejsou nijak přehnaně těžké, i s páskem váží jen 165 gramů.

Jestli hledáte velké a nepřehlédnutelné hodinky pro využití na své jachtě nebo spíš v přístavních barech, kde se opálené slečny tak krásně smějí bílými zoubky každému vašemu dokonalému vtipu, právě jste je našli. Kupte si tyto hodinky značky Perrelet a máte po starostech! Cena je okolo 6.500 USD. Hodinky se vyrábějí také v jiných barevných variantách, líbí se mi i černo-červená. A dokonce si můžete koupit i limitní edici, kdy výřezy v turbíně lze zahlédnout i mírně neslušné obrázky hentai – ale to už je úplně jiný příběh!

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz, za rekvizity Amers.cz.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!