Hodinky se značkou Doxa pro vás asi nebudou překvapením, zvlášť pokud občas nakouknete na naše stránky. Nedávno jsem měl příležitost fotografovat hodinky Doxa SUB1000T Caribbean. Jedná se o limitní edici, i když musím přiznat, že počet 5.000 kusů mi nepřipadá zas tak limitní. I tak se jedná o velmi pěkné hodinky, velmi vhodné třeba i pro vaši dovolenou u moře a asi nejen v Karibiku.

Materiálem pro výrobu pouzdra v tomto případě nebyl titan, jak bych podle typového označení snad očekával, ale klasická nerezová ocel (316L). Tvar pouzdra vás nijak nepřekvapí, i zde je soudkovité pouzdro s viditelnou inspirací historickými hodinkami Doxa ze 60. let 20. století. Průměr pouzdra bez korunky jsem změřil 42,5 milimetrů, s korunkou 44,2, „lug to lug“ 45 mm a tloušťku 14,5 mm. Povrchová úprava je dokončena praktickým matným broušením všech pohledových ploch. Vodotěsnost pouzdra v tomto případě výrobce garantuje do 1.000 metrů vodního sloupce, tedy 3.280 stop. Hodnota je to jistě víc než dostatečná, jen je trochu divné, že safírové sklíčko je tenčí, než u jiných hodinek Doxa s vodotěsností „jen“ 800 metrů. Jen to jen detail, ale docela by mne zajímalo nějaké fundované vysvětlení, proč tomu tak je.

Šroubovací korunka je znovu signovaná značkou výrobce, tu najdeme i na číselníku a na dýnku hodinek. Ozubení v malém kopíruje ozubení lunety. K ovládání hodinek nemám žádné námitky, je perfektní.

Jednostranně otočná luneta (aretace v 120 bodech) je ocelová, na pohledové ploše nese tradičně dvě škály – vnitřní minutovou a vnější (patentovanou – US Patent N. 3505808) pro dekompresi při potápění – speciálně pro US Navy. Docela mne zarazilo, že z některých drážek už vypadala barva popisu, s takovým provedením jsem se asi ještě nesetkal. Neznám technologii výroby podrobně, ale rozhodně by to chtělo změnu.

Tři milimetry silné safírové sklíčko chrání číselník. Je jemně klenuté a pro minimalizaci odlesků je opatřeno antireflexní vrstvou. Průměr sklíčka (a tím i číselníku) je 27,5 mm.

Číselník je prostě… modrý. Rozložení a tvar indexů, nápisů, datové apertury, vše kopíruje potápěčské hodinky značky Doxa, tak, jak je už dlouho známe. U téhle limitní edice je nápisů trochu víc, na číselníku je zdůrazněno, že hodinky obsahují mechanický kalibr s automatickým nátahem a s COSC certifikací. A celkovou grafiku doplňuje tradiční grafika přilby k těžkému potápěčskému obleku. I tak mi číselník připadá příjemně přehledný a bílý tisk nijak neruší.

Ručky jsou ocelové, bíle lakované a i zde je zdůrazněna minutová ručka – pod vodou ta nejdůležitější. Praktické využití ruček v této úpravě můžete na hodinkách Doxa SUB potkat už od roku1967. Nečekejte žádná (nepříjemná) překvapení, výrobce se drží osvědčených vzorů. I ručky jsou velmi dobře čitelné, jen na zdůrazněnou minutovou ručku na úkor hodinové si možná budete muset chvíli zvykat.

Indexy, bod na lunetě i ručky – vše je vybavenou štědrou porcí bílé Super LumiNovy se zeleným svitem. Svítivost luminiscence je výtečná a vydrží svítit dlouho.

V hodinkách je, jak už jsem psal, mechanický kalibr s automatickým nátahem, osvědčený ETA 2824 v kvalitě „high grade“. Jen krátce připomenu, že setrvačka s frekvencí 4 Hz (28.800 A/h) a ochranou Incabloc hodinky přesně (COSC) pohání s rezervou nátahu až 42 hodin. Hodinky obsahují 25 ložiskových kamenů. Strojek je dokončován a zdoben v dílnách Doxa, ale pod pevným ocelovým dýnkem si jeho vzhledu moc neužijeme. Více podrobností o tomto kalibru najdete třeba ZDE.

I dýnko pro vás nebude žádným překvapením, hluboce klenuté, po obvodu leštěné, ve vnitřní části jsou gravírovaná technická data a hlavní ploška znovu s „ozubenou rybou“ na jemných vlnkách. A znovu nemám žádné námitky k tomu, jak dýnko sedí na ruce.

Ocelový tah (bracelet) je z plného materiálu, žádný skládaný plech. Jednotlivé články jsou matně broušené a jejich struktura snad i vám připomene těsně vedle sebe složená zrnka rýže. I zde je vzorem tah z roku 1967. Tah se ale jen tváří, jako takto skládaný, jednotlivé články jsou ve větší ploše. Nevadí to, i tak je tah velmi dobrý – a to včetně šroubovaného spojení jednotlivých článků. Spona není vyrobena tak sofistikovaně, jako u modelu SUB800Ti Professional, neumožňuje plynulé prodloužení a stažení neoprenové extenze, i tak je velmi dobrá s dvojitou pojistkou proti otevření a nakonec ani o klasickou neoprenovou extenzi nebudete ochuzeni. Doplním pro vás ještě rozměry – 20 milimetrů u pouzdra i u spony, tloušťka tahu je 3,5 mm. Hodinky i s tahem váží 163 gramů, je to vlastně očekávatelná a přiměřená hodnota. Překvapivé je, že je to jen o 10 gramů více, než u titanového modelu.

I tyto hodinky jsou baleny v měkkém obalu uvnitř hliníkové „potápěčské láhve“, v příslušenství najdete i nástroj pro výměnu tahu (šroubovák) a gumový pásek s jazýčkovou sponou.

Takže jestli vám připadají Doxa hodinky k vodě s černým číselníkem moc nudné, s oranžovým moc nápadné, se žlutým (ano, i tato barva je v nabídce) moc… citrónové, je tu ještě modrá barva. Věřím, že jak s provedením, tak s kvalitou budete spokojeni. Cenu výrobce stanovil na $2,390.00 USD. Jen připomenu, že hodinky značky Doxa si můžete koupit v kamenném obchodě v Praze (Koscom), ale nevím, jestli bude k mání zrovna tato limitní edice, zaručit vám to nemohu.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme IzTaPa.

Jestli se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!