Už jsme si poměrně dávno nepřipomněli v recenzi digitální hodinky, konkrétně řadu G-Shock se značkou Casio. Dnes to tedy doženu recenzí modelu GW-9010 s řady „Mudman“. S těmito hodinkami mám osobní, dlouhou a podrobnou zkušenost. Byly jedním z modelů, o kterých jsem byl přesvědčený, že jsou tak dobré, až jsou „definitivní“. Ale pak jsem objevil ještě jiné modely, ale o nich až zas jindy.

Oblé válcové pouzdro (bezel) je černé plastové, jen plastové. Hodinky se tak trochu tváří, že pod plastem je také kovové pouzdro, jako u řady Frogman, ale není. Takže plíšek, který vykukuje kolem lunety ve tvaru komolého kuželu je opravdu jen eloxovaný plíšek, v tomto případě rudý. Není to nic proti ničemu, hodinky jsou i tak hodně moc odolné, vodotěsnost řady G-Shock je vždy 200 metrů vodního sloupce. Pouzdra se dále testují na odolnost proti nárazům, vibracím, elektrickým a magnetickým polím. Jak občas říkám, tyto hodinky vydrží rozhodně víc, než ruka, na které jsou připnuty.

Psal jsem o výstupcích pouzdra, typické pro řadu „Mudman“ jsou třeba „žabí oči“, tedy tlačítka na pravé straně pouzdra. A o plastickém popisu pouzdra, který je velmi jednoduchý a umožňuje intuitivní ovládání základních funkcí hodinek snad ani nemá cenu psát. Snad jen lze ocenit kvalitní provedení, barva je zanesena v prohlubních velmi kvalitně, za celou dobu náročného používání se mi nepodařilo nápisy poškodit.

Rozměry pouzdra vás mohou možná odradit, ale není to tak zlé. „Papírová hodnota“ 46,5 x 52 x 16,6 mm ve skutečnosti není nijak rozměrná. Tyto rozměry jsou včetně všech výstupků a v reálu na ruce jsou tyto hodinky spíš drobnější, rozhodně jsou menší, než řada GA-100 nebo GX-56.

Pro ty, které by vyděsily „papírové“ rozměry přidám ještě fotografii na svém zápěstí. Opravdu to jsou spíš menší hodinky a velikosti vůbec není třeba se bát.

Tady je fotografie toho kovového kroužku, o kterém jsem psal výše.

Tlačítka na pravé straně jsme už probrali, jsou vroubkovaná a kulatá, na levé straně jsou tlačítka hranatá, kopírují zakřivení pouzdra a jsou zapuštěná mezi ochrannými výstupky pouzdra. Přesto není problém žádné tlačítko nahmátnout i bez dívání. Stisk tlačítek vyžaduje větší sílu, než by se mohlo zdát. Souvisí to u této řady s odolností proti nečistotě a s kryty jednotlivých tlačítek.

Páté tlačítko, které na pouzdru najdeme, slouží jen k ovládání podsvícení displeje. Ať už k jednorázovému nebo k automatickému – pokaždé, když zvednete zápěstí před oči. I ono má příjemný tuhý odpor při stisku. A nahmátnout ho i potmě nedělá žádné problémy.

V hodinkách je zasazeno minerální sklíčko o průměru 28,2 mm. Je o pár milimetrů zapuštěné pod okraj plastové lunety (bezel) hodinek a riziko jeho poškození je asi minimální. Mně se ho poškrábat nepovedlo a to jsem hodinky v praktickém provozu nijak nešetřil.

Pod sklíčkem najdeme displej. Je rozdělený do několika částí – horní číselná řada 1-10 slouží k odpočítávání sekund při běžném zobrazení času, opačně pak běží při použití timeru. Centrální okénko se zobrazeným „G“ ukazuje, zda došlo během posledních 24 hodin k automatickému nebo manuálnímu seřízení hodinek podle rádiového signálu. Hodinky jsou „multi band 6“, takže svůj přesný čas si na světě najdou podle všech šesti vysílačů, které tuto službu zprostředkovávají. Historii této technologie najdete v samostatném článku.

Hlavní plocha displeje slouží k zobrazení času, já oceňuji menší zobrazení sekund, čas lze tak z hodinek odečíst rychle a intuitivně. Spodní levý segment je maticový a poslouží k zobrazení tří písmen – ať už je to den v týdnu, jako na fotografii, nebo třeba zobrazení aktuální časové zóny. Pravá část je znovu segmentová, zde zobrazuje datum ve formátu měsíc / den.

Po celém obvodu displeje si všimněte jemné struktury „včelí plástve“, ano, je to světlo citlivá vrstva, která slouží k dobíjení vestavěné baterie.

Popíšeme si jednotlivé funkce, které modul 3150 umí, je toho hodně.

První po stisku tlačítka „mode“ se objeví „rally mode„. Co to je? Jedná se vlastně o cosi jako kombinaci funkcí timer a stopky. Prostě si vyberete z několika přednastavených časových intervalů, stisknete tlačítko a zbytek udělají hodinky za vás. Začnou tím, že odpočítají čas k nejbližší celé minutě a pak vás budou informovat o ubíhajícím nastaveném časovém intervalu. Po jeho skončení vás ale pouze neupozorní na jeho konec, ale spustí se automaticky stopky, ty vám poví, o kolik jste nastavený interval překročili. Jistě se tato funkce hodí pro měření jednotlivých etap v rally závodech, ale může mít i praktické využití, například sledování časů dojezdů do práce.

Hned dalším módem je paměť, ve které můžete sledovat jednotlivé časy i jejich sumarizaci. A její rozsah je velmi zajímavý, hodinky mohou takto za vás sledovat součet až 3000 hodin!

Další funkcí je zobrazení času ve druhé časové zóně, velmi užitečná funkce pro všechny cestovatele. Nastavit si zde můžete čas ve 29 časových zónách nebo ve 48 velkých městech. Zajímavou drobností je alternativní zobrazení času v hlavní časové zóně současně se zobrazením ve druhé časové zóně, jen tomu musíte obětovat zobrazení dne v týdnu a data.

Budíků můžete použít pět, jeden je navíc opakovaný (snooze). Nastavení je jednoduché, ale když si s ním dáte trochu práce, můžete budíky využívat nejen v módu ano/ne, ale budíky lze nastavit třeba i na konkrétní datum, nebo třeba jednou měsíčně, vždy k určitému datu. Je to užitečné, použití ale trochu omezuje nevýrazný (nechci přímo napsat slabý) zvukový signál, pípání je dlouhé standardně – 10 sekund, ale poměrně tiché, je snadné signál přeslechnout. Samozřejmostí je možnost využití krátkého pípnutí v celou hodinu. Jen ho není možné omezit třeba jen na denní hodiny, jako u řady 7800, škoda.

Rozhodně užitečné jsou stopky. Můžete měřit časové intervaly až do 24 hodin, vždy s přesností až 1/100 sekundy. Lze využít i split funkci. Už jste někdy zkusili měřit současně čas prvního i druhého v cíli? Zkuste to někdy, s těmito hodinkami to jde.

Poslední v řadě funkcí modulu je timer. Pomůže vám sledovat časové intervaly od jedné minuty do 24 hodin, sekundy nelze nastavit. Signál není opakovaný a po ukončení odpočítávání neumožňuje třeba spuštění stopek. Ale pro základní použití určitě stačí. I zde je zvukový signál trochu nevýrazný.

Jestli vás zajímají funkce těchto hodinek podrobněji, určitě se podívejte na manuál, který (v anglické verzi) je volně ke stažení.

Podsvícení displeje je modré, elektroluminiscenční, displej je skvěle čitelný v celé ploše. Můžete přepínat mezi délkou svitu 1,5 nebo 3 sekundy. Připomenu, že podsvícení může být buď jednorázové, nebo automatické při náklonu displeje k očím.

Mimo řadu běžný funkcí je zařazeno podrobné zobrazení data a hodiny posledního seřízení rádiem, jak jsem psal výše. Seřizuje se současně i datum nebo nastavení letního času.

Dýnko těchto hodinek je pouze plechový výlisek, přišroubované je čtyřmi šroubky. Ty současně přidržují i plastový distanční kroužek s jemně zubatými výstupky. Ty oddělují většinou zápěstí od přímého kontaktu s dýnkem, ruka se tak méně potí. A také tyto výstupky skvěle drží na neoprenu.

Detailní pohled na dýnko ukáže přesný popis modelu hodinek, použitého modulu, znovu je tu zvýrazněna vodotěsnost a připomenuta země výroby (zde Thajsko). A „maskotem“ tohoto modelu je krtek s anténou – to aby majitel nezapomněl, že předností těchto hodinek je přece odolnost proti znečištění a rádiové seřizování.

Hodinky mají příjemný gumový pásek (24 / 21 / 2,6 mm) s dvojitým dírkováním a ocelovou jazýčkovou dvojitou sponou. Pásek je perfektní. I s ním hodinky váží pouze 56,6 gramů.

Zatím to vypadá, že jsem z těchto hodinek jen bezvýhradně nadšený, ale není to tak, jsou i nějaká drobná negativa. Už jsem psal o tom, že pípání zvukových signálů je poměrně slabé, další věcí, která mi vadila, bylo zobrazení stupně nabití baterie a zapnutých zvukových signálů – obdélníčky, které to zobrazují, jsou ve stínu středního žebra rozdělení číselníku a při letmém pohledu jsou málo zřetelné. A ještě doplním, že tužší stisk tlačítek já osobně neberu jako zápornou vlastnost, pro mne je to spíš přednost.

Takže ověřeno, pokud potřebujete hodinky, které přežijí všechno, co jim připravíte a přitom se o ně nemusíte vlastně nijak starat – samy se seřídí, samy se dobijí, jsou GW-9010 ty pravé. Jen vstávat za vás nebudou. A ještě přidám orientační cenu, v ČR je seženete od 3800 CZK. Za „obyčejné plastové digitálky“ je to možná hodně, ale tyhle hodinky za to stojí. A jestli chcete jinou barevnou variantu, i to nebude zas takový problém, Casio obvykle dělá úspěšné hodinky i v rozličných barevných provedeních.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Jestli se vám hodinky líbí, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.