Dnes bych vám chtěl ukázat luxusní model chronografu se značkou Breitling. Jsou to hodinky Breitling Superocean Héritage Chronographe 44. Proč používám slovo, kterým většinou šetřím, tedy „luxusní“? Pojďme se na ně podívat podrobněji.

Pouzdro má jednoduché tvary, je válcové s masívními nožkami. Vyrobeno je z nerezové oceli (316L), povrchová úprava byla na všech plochách dokončena dokonalým leštěním až do zrcadlového lesku. Průměr pouzdra bez korunky jsem naměřil 43 milimetrů. S korunkou už 48,4 mm, „lug to lug“ 53, výška pouzdra je ještě ucházejících 16,7 mm. Čísla vás možná mohou trochu strašit, ale já si myslím, že tyto mohutné hodinky se hodí i pro rozměrově průměrné zápěstí.

Vodotěsnost výrobce garantuje do 20 ATM – 200 metrů vodního sloupce (podle ISO), v praxi to znamená všechny běžné aktivity ve vodě, včetně přístrojového potápění.

Korunka ve tvaru malé cibulky je signovaná, používání je jisté a pohodlné, pro ochranu se šroubuje do pouzdra. Oblá jsou i dvě klasická tlačítka chronografu. Není co jim vytknout.

Jednostranně otočná luneta je ocelová, okraj má jemně zoubkovaný. Vložka v ní je zlatá (18 k růžové zlato) se spíš symbolicky frézovnou minutovou škálou. Hodinkám to dodává velmi zvláštní vzhled, jsou asi nápadnější, než kdyby měly ze zlata celé pouzdro. Alespoň mně to tak připadá.

Ploché sklíčko o průměru 32,5 milimetru je safírové. Je vybavené velmi masivními antireflexními vrstvami – jak už jsme na to u značky Breitling zvyklí. Čitelnost údajů na číselníku je přes něj příkladná.

Černý matný číselník je skvěle přehledný, ani množství nápisů na něm nijak neruší odečet času. Kromě výrazného zlatého loga jistě nepřehlédnete ani obdélníkové hodinové indexy. Subčíselníky – sekundový vlevo a minutový sčítač (do 30 minut) vpravo – jsou spíš nenápadné, ale nijak to neomezuje jejich praktické využití. Bíle orámovanou datovou aperturu najdeme na pozici „6“, datový kotouč je bílý s černým tiskem, kupodivu ani toto provedení neruší, ale zapadá dobře do celkového vzhledu číselníku.

Ručky jsou zlaté, mají stejný odstín jako luneta a logo Breitling. Čitelné jsou skvěle, lesklé ručky se na matném černém číselníku skvěle odrážejí. Hodinová má tvar ostré špice, minutová svým tvarem připomíná snad čepel meče. Výčet doplňuje subtilní zlatá sekundová ručka chronografu a jí podobné ručky v subčíselnících. I z ruček jsem měl velmi luxusní pocit.

Ručky i hodinové indexy jsou vybaveny luminiscencí, podle intenzity světla mohu odhadnout, že je zde využita SuperLuminova. Myslím, že s odečtem času v šeru nebo ve tmě nebude mít majitel žádné potíže.

V hodinkách tiká švýcarský mechanický kalibr s automatickým nátahem, označený je jako Breitling Caliber 23, základem byl samozřejmě kalibr ETA/Valjoux 7753, což je modifikovaný starý známý kalibr 7750. Změny se týkají hlavně zobrazení údajů chronografu, zmizel hodinový sčítač, změnilo se rozložení subčíselníků a datum se přesunulo do spodní části číselníku. Frekvence setrvačky s ochranou proti poškození nárazem (Incabloc) zůstala na hodnotě 4 Hz (28800 A/h), rezervu chodu očekávejte okolo 42 hodin. Kalibry mají COSC certifikaci přesnosti chodu v různých polohách a za různých teplot. Je to velmi rozumná „sázka na jistotu“.

Kalibr je ale skrytý pod pevným ocelovým dýnkem. To je vyleštěné a jeho povrch „narušuje“ jen označení značky a několik technických údajů po jeho obvodě. Dýnko je sice mohutně klenuté, ale na ruce to nijak nepřekáží, poměrně dlouhé nožky pouzdra dobře kopírují tvar ruky a dýnko se tam prostě dobře vejde.

Tyto hodinky se dodávají s krásným milánským tahem (mesh). Ten se z 22 milimetrů u pouzdra zužuje na 18 mm u spony, tloušťku má 4 mm. Zajímavě je vyřešeno jeho zkracování, u obou zakončení jsou články z oceli, které ale téměř nepostřehnete, jejich povrch plynule navazuje na spletené nerezové drátky. A právě tyto dílky lze snadno ubírat či přidávat a tím regulovat délku celého tahu. Hodinky váží celkem 197 gramů, na zápěstí je tedy rozhodně ucítíte! Signovaná leštěná překlápěcí spona má pojistku proti otevření a rovněž jí není co vytknout.

Doufám, že jsem vás nijak neotrávil superlativy, které jsem u těchto hodinek použil v míře nezvyklé. Je to prostě dokonale vyrobený sportovní chronograf. Ale věřím, že použité materiály ho předurčují i pro formální příležitosti. Jen milánský tah bych v tom případě asi raději vyměnil za hnědý řemen z kůže aligátora. Cena je, myslím, přiměřená, na cenovce najdete cifru 166200,- Kč. Není to málo, ale ani nijak přehnaně moc. Zajděte se na ně podívat naživo, fotografie v tomto případě asi nemohou nahradit osobní dojem. A určitě na ně dostanete chuť.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Klenotnictví Dušák – Arkády.

Pokud se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!