Dnes bych vám ráda představila velmi neobvyklé hodinky se značkou Hamilton. Jsou to výjimečné Khaki Navy Pioneer Limited Edition – a určitě mi dáte za pravdu, že zrovna tyto hodinky si přídomek „neobvyklé“ zajisté zaslouží.

A v čem tkví jejich jedinečnost? Inspirací jim totiž byly precizní námořní chronometry, které společnost Hamilton ve 40. letech 20. století vyráběla. Podoba to není náhodná, každý individuálně číslovaný model limitované edice 1892 kusů (v tomto roce byla společnost založena) svým moderním provedením vzdává hold hluboce zakořeněné námořní historii značky Hamilton.

Hodinky se skládají ze tří částí – základ tvoří kulaté leštěné pouzdro. Pro nošení na ruce je třeba ho pootočením zasadit do nerezového lože s nožkami ozdobeného perláží. A když se chcete hodinkami kochat z větší dálky, než vám dovolí vlastní paže, upevníte pouzdro do ocelové konstrukce boxu a necháte je se vznášet takřka v rozporu s gravitací v kardanovém závěsu. Přechod mezi oběma formami je snadný, změna vám nebude činit žádné potíže.

Pouzdro bez nožek je vyrobené z ušlechtilé nerezové oceli 316L. Bez korunky měří 46 mm, s korunkou 49 mm, na výšku 12 mm, délka pouzdra „lug-to-lug“ odpovídá hodnotě průměru bez korunky. Váží 78,3 gramu. Usazením do lože se průměr i výška zvětší jen o 0,5 mm, hmotnost naroste na 113,5 gramu. Rozměr „lug-to-lug“ je 55 mm.

Vodotěsnost hodinek výrobce stanovil na 10 ATM. To se může hodit, když si hodinky vezmete na jachtu.

Určitě i vás zaujme plastický vzor boků lunety. Zoubkování není samoúčelné, slouží k pevnému úchopu při vyjímání a upevňování vlastního hodinkového pouzdra ať už do závěsu v krabičce nebo do lůžka pro nošení na zápěstí.

Korunka není šroubovací do pouzdra, u hodinek s ručním nátahem šroubování vnímám především jako zbytečnou překážku. Rozměry a vroubkování korunky zabezpečují snadné a jisté ovládání. V čelní matné ploše se skví plastické lesklé stylizované „H“.

V lunetě je zasazeno ploché safírové sklíčko s impozantním průměrem 42 mm. Má vnitřní antireflexní vrstvu, která je pro zlepšení čitelnosti dostačující a přitom neruší.

Stříbřitý matný číselník bych popsala jako elegantně prostý. Vnitřní zkosená luneta nese minutovou škálu, je vytištěná černou barvou stejně jako ostatní stupnice, indexy a arabské číslice. Pozice 6 je obsazena mimostřednou vteřinovou ručkou, její subčíselník zdobí soustředná guilloché. Na pozici 12 se nachází vytištěná značka a tím je výčet součástí číselníku kompletní. V jednoduchosti je krása a pro tento číselník to platí dvojnásob.

Každá ze štíhlých tepelně modřených ruček má odlišný tvar, jsou ale dostatečně dlouhé, aby byl odečet aktuálního času otázkou zlomku vteřiny. I ručky vám mají připomenout, že před sebou máte vlastně námořní chronometr.

Safírový průhled odhaluje srdce hodinek – švýcarský mechanický kalibr s ručním nátahem ETA 6498-2. Nebudu ze samostatného článku o kalibru opisovat parametry, radši doplním, že splňuje podmínky pro získání označení stupně Top. Ten mimo jiné definuje průměrnou přesnost ± 5 vteřin za den, přítomnost ochrany proti nárazu Incabloc, bohaté zdobení ženevskými pruhy, leštěné zkosené hrany můstků. Rudou barvu ložiskových kamenů doplňují temně modřené šroubky. Je to krása.

Pokud správně počítám, mají tyhle hodinky dohromady tři dýnka. První se safírovým průhledem je nedílnou součástí pouzdra. Zbylá jsou pevná a leštěná. Druhé hladké je uchycené v závěsné konstrukci krabice a poslední krášlí gravírované údaje, mezi nimiž nechybí pořadové číslo v limitované edici.

Barva hnědého koženého řemenu mi připadá trochu nevýrazná a nijaká, ale třeba nošením získá zajímavou patinu? Z 22 mm mezi nožkami se směrem k signované jazýčkové sponě zužuje na 20 mm, je silný 4 mm.

Limitovaná edice se prodává v luxusním boxu z gumovníkového dřeva Pará, i tím připomíná původní válečné námořní předchůdce. Upevněním pouzdra do konstrukce se náramkové hodinky jak mávnutím kouzelného proutku promění ve stolní hodiny. Majitel si tak může vybrat, zda si chce sledování času užít na zápěstí nebo hodinkám věnuje čestné místo na svém stole.

Tyto hodinky mají podle mne rozhodně silnou osobnost a jsou vhodným doplňkem podobně neobyčejného muže. Pokud se ve vašem blízkém okolí nějaký výjimečný muž nachází, pak určitě neváhejte a nákup dárku neodkládejte. Přece jen je počet hodinek omezený. Cena se pohybuje kolem $3.000 USD, referenční číslo je H78719553.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme panu Valentovi.

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.