Švýcarské značce Certina, součásti koncernu SWATCH Group, jsme se věnovali hlavně v loňském roce, letos jsme ji trochu zanedbávali. Pojďme se ale společně krátce podívat na limitní edici řady DS vyrobené k 125. výročí vzniku značky. Veřejnost se s hodinkami Certina DS Limited Anniversary Edition mohla seznámit na letošní výstavě BaselWorld.

O kolekci Certina DS se říká, že v sobě krásně spojuje tradici a pokrok. O tomto modelu to platí dvojnásob.

Stylové pouzdro z nerezové oceli 316L má průměr 40 mm a konečnou úpravu povrchu broušením (nožky) a leštěním (luneta). Samozřejmostí je patentovaný DS koncept, který zajišťuje vodotěsnost 10 ATM. Korunku zdobí plastické dvojité C, původní logo značky.

S černým konkávním číselníkem kontrastují ručky a indexy z růžového zlata, které jsou ještě zvýrazněné Super-LumiNovou. S odečtem času tedy nebudete mít problém za jakýchkoli světelných podmínek. Bíle vytištěnou značku a původní logo opticky vyvažuje bílá datová apertura. Nechybí připomínka 125. výročí a označení kalibru Powermatic 80. Číselník chrání klenuté safírové sklíčko opatřené antireflexní vrstvou.

Pohyb ruček zajišťuje mechanický kalibr s automatickým nátahem ETA C07.111 – nebo také Powermatic 80 -, který vychází z ETA 2824-2. Extrémní prodloužení rezervy chodu na dvojnásobek vývojáři ETA SA zajistili nikoli navýšením počtu pérovníků, jak bývá obvyklé, ale maximalizací účinnosti chodu kalibru. Nejvýznamnější změnou je snížení frekvence setrvačky ze 4 Hz na 3 Hz (z 28.800 na 21.600 kmitů za hodinu), které můžete pozorovat na pohybu centrální vteřinové ručky. Ta nyní tiká 6 krát za vteřinu místo 8 krát. Dále bylo také vylepšeno mazání krokového mechanismu, zmenšeny některé součástky a vyladěna regulace setrvačky. Výsledkem úprav je výjimečný automatický kalibr s rezervou chodu 80 hodin, přesností blížící se COSC a s cenou pod $1000 USD! Víc než třídenní rezerva nátahu předurčuje a umožňuje striktně „kancelářské použití“, tedy v pátek po příchodu z práce hodinky odložíte a v pondělí ráno opět je opět vezmete na ruku, aniž byste o víkendu museli myslet na jejich natažení nebo seřizování.

Safírovým průhledem v dýnku můžete pozorovat pohyb černého rotoru zdobeného logem Certina (želvou) a připomenutím výročí značky. Hnědý kožený řemen spojuje dvojitá motýlková spona.

Hodinky se dodávají v dřevěném boxu a jejich doporučená cena mírně převyšuje 700 EUR.

Myslím, že hodinky se velice povedly. Limitovaná edice čítá 5000 kusů, což je společně s cenou činí dostupnějšími i pro spořivé zájemce.

Autor textu: Olie

Zdroj fotografií: Certina

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!