Dnes se spolu podíváme na hodinky společnosti Vulcain, která vyrábí hodinky i americkým prezidentům. Nově se na trhu objevila nová verze klasického modelu Nautical. Ten byl už v době svého vzniku (1961) výjimečný svým mechanickým budíčkem pro použití při potápění. Nová verze Vulcain Nautical DLC (s referenčním označením 100152.024LDLC) získala nový moderní vzhled hlavně díky svému 42 mm pouzdru z nerezové oceli ošetřené černou DLC vrstvou, která chrání pouzdro před poškrábáním.

Stejně jako jejich předchůdce jsou tyto hodinky poháněny vysoce technologicky vyhlížejícím manuálním kalibrem Cricket Caliber V-10 in-house výroby s frekvencí 2,5 Hz (18 000 A/h). Obsahuje 25 ložiskových kamenů a rezerva nátahu je uváděna 42 hodin. Tento strojek je zhotoven ze 157 součástek. Na první pohled nenápadným kladem je také luminiscence ručiček a čísel. Řemínek je černý a je vyroben z karbonu s modrým prošíváním. Hodinky jsou opět vybaveny budíkem, který byl v původní edici konstruován pro účely potápění. Tato komplikace se tehdy ukázala být poměrně užitečnou, jelikož bylo možné nastavit přesný čas alarmu, který poté zvonil pod vodou po dobu až dvaceti sekund, čímž snižoval riziko utopení následkem vyčerpání kyslíku v potápěčově vzduchové bombě. Pouzdro bylo vyrobené tak, že bylo možné slyšet zvuk budíku i ve velké hloubce a přesto si pouzdro zachovalo svou vodotěsnost. Ta je u tohoto konkrétního modelu testována do hloubky 300 metrů, což je nelehký úkol pro hodinky s touto funkčností.

Podobně jako tomu bylo v původní edici vydané před více než padesáti lety, je korunka umístěna na 4. hodině a číselník je zdoben svými specifickými a poněkud podivnými vzory. Ty se nazývají dekompresní tabulka – tedy přehledy, které pomáhaly potápěčům vypořádat se s důsledky potápění se stlačeným vzduchem.

V nové verzi jsou zejména z toho důvodu, aby zachovaly věrohodné zpodobnění předchozího modelu, který byl zveřejněn v 60. letech, kdy ještě nebyly žádné kompaktní potápěčské počítače, které by upozornily potápěče na problém docházejícího kyslíku, nebo by mu poskytly informace o tom, jak pomalu se musí vynořovat z určité hloubky, tedy o dekompresních přestávkách. Pokud by někoho zajímalo, jak přesně tyto přehledy fungují, tak je možné všechny potřebné informace nalézt v manuálu, který je dodáván spolu s hodinkami. Přesto však výrobce varuje, že přesnost těchto přehledů je pouze taková, jaké mohlo být dosaženo v 50.-60. letech minulého století.

Myslím si, že rozhodnutí předělat původní legendární hodinky nebylo příliš rozumné. Přidáním moderního vzhledu se spoustou lesklých povrchů přišly hodinky částečně o tvář a ztratily své kouzlo. Přesto si myslím, že nebude mít výrobce problém prodat tento model, uvážím-li, že se jedná o limitovanou edici činící 100 kusů. V současné době se cena hodinek pohybuje okolo 116 000 CZK.

Autor textu: JanT

Zdroj fotografií: vulcain-watches.ch

Jestli se vám hodinky líbily, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.