Hodinky nikdy neukazovaly takový vztah a vazbu ke svému majiteli. UR-210 jako první zvýrazňují a monitorují symbiózu mezi člověkem a jeho mechanickými hodinkami. Urwerk UR-210 charakterizuje originální zobrazení času a zároveň komunikace s majitelem ve stejném duchu.

zdroj: Urwerk

UR-210, poháněné samonatahovacím kalibrem UR-7.10, sice ukazují hodiny s chladnou přesností, ale také hrají na citlivou strunu tím, že odráží tempo vašeho života.

Hodinky mají tradiční indikátor rezervy nátahu na pozici jedné hodiny. Téměř zrcadlově na pozici „11“ je obdobný indikátor. Nejde o duplicitu, ale o něco mnohem důležitějšího. Jde o světově první komplikaci, která reprezentuje účinnost nátahu v posledních dvou hodinách.

zdroj: Urwerk

Ve chvíli, kdy sedíte klidně ve svém křesle, indikátor se bude pohybovat směrem k červené zóně, čímž vám oznámí, že není dostatek pohybu k nátahu a hodinky fungují na uloženou energii. Ve chvíli, kdy se začnete pohybovat, indikátor vyrazí směrem k zelené zóně, takže se dozvíte, že vašim hodinkám doplňujete novou energii. Indikátor tedy ukazuje rozdíl mezi spotřebovanou a generovanou energií nátahu.

Nejzajímavější je však způsob zobrazení času. Dominuje velká trojrozměrná minutová ručka. V jejím rámečku je zobrazena aktuální hodina, přičemž minutová ručka se pohybuje na stupnici 0 – 60 minut v úhlu 120°. Ve chvíli, kdy by měla přeskočit z 59. minuty na 60., se však ozve „klik“ signalizující návrat minutové ručky na startovní pozici a zároveň začátek nové hodiny. Návrat trvá necelou 0,1 vteřinu. Jedná se tedy o retrográdní minutovou ručku. Ručka, stejně jako veškeré ukazatele a číselníky, je pokryta luminiscenční barvou Super-LumiNova.

To celé se skrývá v pouzdře z titanu a oceli, o rozměrech 43,8 x 53,6 x 17,8 mm. Pouzdro je zakryté nepoškrábatelným safírovým sklíčkem a je vodotěsné do 30 metrů vodního sloupce.

zdroj: Urwerk

Na dýnku, upevněném několika šrouby s leštěnými hlavami, se nachází přepínač, který můžete nastavit do tří poloh.

FULL pro plně využití energie k nátahu.

REDUCED využijete ve chvíli, kdy jste více aktivní a prudší pohyby by mohly poškodit samonatahovací mechanismus.

A konečně poloha STOP – v této poloze je samonatahovací systém vyřazen kompletně a hodinky fungují na rezervu nátahu, případně je možné je ručně natáhnout.

zdroj: Urwerk

„UR-210 ztělesňují symbiotický vztah mezi mužem a jeho hodinkami. Tento kvazi-biologický strojek o vás může odhalit více, než jakýkoli jiný objekt vaší vášně,“ vysvětluje autor hodinek Martin Frei.

zdroj: Urwerk

Autor textu: TomS

Autor fotografií: Urwerk