Hodinky známé švýcarské značky Rado se v našich recenzích objevují poprvé a určitě to není naposledy. Osvědčená kvalita, špičkové high-tech materiály, odolnost, svébytný moderní design, to vše jsou synonyma pro hodinky Rado. Dnešní chronografy jsou z kolekce Rado True. Pojďme se na ně společně podívat blíže.

Pouzdro má oblý kulatý tvar a je vyrobené z high-tech keramiky, která je patentem firmy Rado. O technologii keramických pouzder psal nedávno Táda, takže jen ve zkratce. Hi-tech keramika je úžasný moderní materiál, je odolná proti poškrábání a je příjemná na dotyk. Od doby, co značka Rado tento materiál v roce 1986 použila poprvé, vyvíjela se high-tech keramika dál pod chráněnou značkou firmy. V současné době ji už výrobce může dodávat v metalických nebo jiných barvách, s leštěným, matným, hlazeným nebo dekorovaným povrchem.

Pouzdro má matný černý povrch, tvrdost 1.200 – 1.900 Vickers (stupnice tvrdosti zde) a jakmile hodinky vezmete na ruku, okamžitě se vám teplotně přizpůsobí. I když hi-tech keramika patří k velmi tvrdým materiálům, při nárazu nebo pádu na tvrdý povrch může prasknout a je tedy třeba s hodinkami zacházet s potřebnou péčí. Hodinky jsou díky velikosti 43 mm v průměru (bez korunky) označené jako pánské. S korunkou měří 45 mm, na výšku 13 mm, největší rozměr „lug to lug“ je 48,5 mm. Jsou voděodolné do 30 metrů vodního sloupce, zvládnou s vámi umytí rukou, sprchu nebo déšť a podle manuálu Rado i plavání. Pro zajištění vodotěsnosti je třeba korunku zatlačit do pouzdra a nepoužívat ji ani tlačítka pod vodou. Hodinkám je také třeba nechat jednou ročně přezkoušet vodotěsnost u autorizovaného prodejce Rado. Hodinky váží 125 gramů, což není mnoho na hodinky z keramiky. Celé pouzdro jako celek je oblé, snadno se vejde pod jakoukoliv manžetu, hodinky na ruce vypadají spíš jako sofistikovaný šperk.

Korunka i tlačítka jsou si velmi podobná vzhledem, mají matnou černou barvu. Hodinky se s nimi ovládají velmi dobře, ovládání tlačítek je jasné a přesné, korunce pro lepší ovladatelnost trochu schází rýhování. Příjemné je, že korunka i tlačítka kopírují oblý tvar pouzdra, které je částečně kryje a přispívají k celkovému oblému tvaru hodinek.

Do pevné lunety je zasazené sklíčko vyrobené ze syntetického safíru. U běžných nerezových hodinek bývá nejodolnější částí hodinek, stejně je tomu i u hodinek keramických, i když se keramice na stupnici tvrdosti přibližuje. Sklíčko je mírně konvexní a navazuje na křivky pouzdra.

Číselník mají černý a velmi přehledný, pro značku Rado velmi typický. Hodinové a minutové indexy nejsou nijak zvýrazněné, jsou znázorněné jen tenkými bílými čárkami. Subčíselníky chronografu jsou tři – na pozici „2“ je to čítač s přesností 1/10 vteřiny, na pozici „6“ 60 minutový čítač a na pozici „11“ 12 hodinový čítač. Na pozici „4“ nalezneme kulatou orámovanou datovou aperturu s černým datovým věncem a bílým tiskem. Posledním prvkem je výrazný kovový plastický nápis RADO.

Bílé kovové ručky mají tyčovitý hranatý tvar. Centrální vteřinová ručka chronografu je na konci černěná. Ručky jsou perfektně čitelné a také chronograf je dobře prakticky použitelný, to by se líbilo i Tádovi.

Hodinkám dodává život švýcarský bateriový quartz strojek (kalibr Rado 541) s funkcemi hodiny, minuty, vteřiny, datum a chronograf. Hodinky jsou spolehlivé s odchylkou nejvýše 15 vteřin za měsíc, seřizovat je tak asi budete pouze při přechodu z letního na zimní čas a nazpátek. A při seřizování data využijete jeho rychlé překlápění.

Hodinky řízené křemenným krystalem Rado jsou osazovány vysoce kvalitními švýcarskými knoflíkovými články na bázi oxidu stříbra a zinku nebo lithiovými bateriemi. Při normálním používání je životnost baterie nejméně 30 měsíců, vybitá baterie se u tohoto modelu pozná tak, že se hodinky úplně zastaví. Výměnu baterie musí provádět výlučně autorizovaný prodejce Rado nebo Rado Service Center, aby bylo zajištěné, že budou použité pouze originální díly a bude odzkoušena vodotěsnost hodinek. Vybitou baterii musíte vyměnit co nejdříve, aby se zabránilo riziku jejího vytečení a následného poškození strojku.

Pevné podlouhlé keramické dýnko je přišroubované k pouzdru 8 šroubky. Jak je obvyklé, jsou na něm vyznačené informace o hodinkách.

K pouzdru je šroubky připevněný keramický tah s matnou úpravou. U pouzdra měří 21,5 mm, u spony 21 mm. Spona je částečně titanová a částečně keramická a má pojistku. I tah se snadno přizpůsobí teplotě těla, nestudí ani v zimě a jeho jednotlivé články lze jen velmi obtížně poškrábat. Hodinky tak budou vypadat jak nové po mnoho let.

Hodinky jsou sice určené na pánskou ruku, ale myslím si, že zkrášlí i nejedno dámské zápěstí. Bezúdržbový švýcarský bateriový strojek jim dodá spolehlivost, keramika a safírové sklíčko zajistí povrch stále jako nový. Hodinky vás budou provázet životem, jen bude třeba občas vyměnit baterii a zkontrolovat vodotěsnost (hodinky zakoupené v Koscomu mají doživotní výměnu baterie zdarma). Jako velká škoda mi připadá, že jsou voděodolné pouze do 30 metrů vodního sloupce. Kdyby měly vodotěsnost 100 metrů, splnily by mé požadavky na definitivní hodinky.

Hodinky Rado True Black Chronograph Matt patří mezi oblíbené, o čemž svědčí i fakt, že lze na internetu zakoupit jejich repliku za zlomek ceny originálu. Samozřejmě, že replika nemá požadované vlastnosti a pokud vás potěší, tak radost určitě nebude trvat dlouho. A tak doporučuji nakupovat hodinky Rado pouze u autorizovaných prodejců (odkaz naleznete na stránkách Rado). Jedním z nich je i Koscom.cz, kde je zakoupíte za 43.300 CZK. Referenční čísla jsou R27 815 15 2 (541.0815.3.015).

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz.