Historie a technologie:

Myšlenka použití keramiky není ve světě nijak nová či převratná. Mnoho čtenářů si jistě vzpomene na to, že u babičky nebo jinde mohli vidět stolní hodiny vyrobené z keramiky či porcelánu. Ovšem náramkové ba ani kapesní hodinky z porcelánu byste jistě nechtěli, byly by příliš křehké. Technologický pokrok minulých dekád přinesl nové druhy keramických kompozitů, které již vydrží opravdu velmi mnoho – dělají se z nich například umělé zuby či neprůstřelné vesty.

Keramické kompozity se vyrábí především z oxidu zirkoničitého či karbidu titanu. Tyto původně práškové materiály jsou formovány při velmi vysokém tlaku a teplotě až 1.450ºC technologií zvanou sintrování, tedy po česku spékání. Dochází tak k tvorbě velice pevného a tvrdé monolitické struktury keramického pouzdra náramkových hodinek. Keramická pouzdra mohou být přidáním různých příměsí zbarvena různými barvami, obvyklá je bílá a černá, ale mohou být klidně i modrá či růžová. Povrchová úprava se provádí většinou leštěním nebo matováním.

Výhody keramických hodinek:

Keramické kompozity jsou ze své podstaty extrémně tvrdé a odolné. Jsou téměř absolutně odolné proti poškrábání při běžném nošení, tvrdost pouzder přesahuje 1.200 Vickersů. Obvyklá nerezová ocel 316L používaná pro pouzdra hodinek má tvrdost 140 Vickersů. Tato extrémní tvrdost je však vykoupena křehkostí, při pádu na dlažbu nebo na asfalt může dojít k odštípnutí části pouzdra.

K dalším výhodám keramických hodinek patří to, že keramika je extrémně vhodná pro alergiky. Většina keramických hodinek s touto možností počítá, a proto jsou obvykle vybaveny náramkem, který je taktéž z nealergických materiálů, přičemž celokeramické hodinky včetně náramku jsou také obvyklé. Samozřejmě ne všechny části hodinek mohou být vyrobeny z keramiky – například dýnko nebo spona, tyto díly jsou vyrobeny z titanu, který taktéž vykazuje výborné antialergické vlastnosti.

Keramické hodinky jsou lehké, což hlavně dámy ocení, stejně jako to, že si mohou vybírat barvu pouzdra tak, aby se co nejlépe hodilo k jejich stylu, náladě a oblečení.

Další vlivy, jako jsou například působení chemikálií či lidského potu, snáší keramické kompozity také mnohem lépe než klasická ocelová pouzdra. To spolu s vysokou odolností proti poškrábání zajistí, že hodinky budou dlouhá léta vypadat stále jako nové.

Keramické hodinky Junghans:

Technologii keramických kompozitů pro výrobu pouzder hodinek využívá i firma Junghans, která vždy patřila mezi vůdčí síly v implementaci nových technologií v hodinářském průmyslu. Proto má ve své současné nabídce několik keramických modelů, které kromě atraktivního vzhledu nabízí i zajímavé technologie.

Z dámských hodinek jsou to modely Aura (s kulatým pouzdrem) a Aura Quadra (s obdélníkovým pouzdrem. Na výběr je černé a bílé provedení. Strojky jsou quartzové s automatickým radiovým seřizováním a digitální datumovkou. Dámy budou nadšeny – hodinky se nepoškrábou, budou stále vypadat skvěle a navíc se ani nemusí starat o seřizování správného času. Více si můžete přečíst v naší recenzi modelu Aura Quadra.

Pánské modely využívající technologie keramického pouzdra jsou modely Spektrum a Force. Přičemž model Spektrum nemá celokeramické pouzdro, ale kombinuje ocelové pouzdro s keramickou lunetou. Hodinky využívají nejnovější strojek J615.84, který krom klasického zobrazení času a digitální datumovky nabízí multifrekvenční radiové seřizování (umožňuje příjem z vysílačů např. v USA a Japonsku) a číselník je využit jako solární panel pro nabíjení baterie. Hodinky jsou tedy technologiemi nabité jak zvenku tak zevnitř.

Závěr:

Pouzdra hodinek vyrobená z keramiky mají nesporné výhody, jak jsme si již zmínili výše. Z praktického hlediska je to jejich vysoká odolnost proti běžným škrábancům a vhodnost pro alergiky. Z hlediska estetiky je to atraktivní a neotřelý vzhled a možnost výběru z různých barev, kterou ocení jistě nejenom ženy. Jedinou objektivní nevýhodou keramiky je její křehkost při pádu na tvrdé překážky (beton, kachlíky …), ale když vám na beton upadnou běžné ocelové hodinky, také nedopadnou nejlépe. Chápu, že někteří konzervativnější milovníci hodinek mohou ke keramice chovat jistou nedůvěru, ale dle mého názoru není jediný důvod jí nedat šanci. Navíc, když se tento pokročilý materiál kombinuje se strojky, které jsou nabité zajímavou technologií, tak jak je to u hodinek Junghans!

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Za spolupráci děkujeme Hodinky-Junghans.cz.