Už 34. reportáž z letošního BaselWorldu věnuji hodinářské firmě Eterna. A jako obvykle, nejdříve trochu historie.

Společnost byla založena 7.11.1856 ve švýcarském Grenchen, v kantonu Solothurn. Zakladateli byli Dr. Josef Girard a Urs Schild a svou firmu pojmenovali U. Schild. Nejdříve se specializovali na výrobu kapesních hodinek s alarmem. V roce 1906 společnost přejmenovali na Eterna. V roce 1908 byli první ve výrobě náramkových hodinek s alarmem. Z části společnosti zabývající se výrobou strojků se stala firma ETA SA, která všeobecně známé strojky ETA vyrábí dodnes. V roce 1995 společnost Eterna koupila společnost Porsche Design.

Jedním z vystavených modelů řady KonTiki byly i hodinky KonTiki Four-Hands XXL. Nerezové pouzdro měří 44 mm a skrývá kalibr ETA 2836-2, který se kromě přesnosti vyznačuje rezervou nátahu 42 hodin, automatickým nátahem a 25 kameny. Černou barvu číselníku porušují výrazné indexy na pozici 3, 6, 9 a 12, vnitřní cirkulární kalendář s šípovitou ručkou a lesklé nerezové ručky. Na indexech a ručkách je nanesena luminiscence. Hodinky mají safírové sklíčko s oboustranným antireflexem, které je odolné proti poškrábání. Hodinky působí… tak nějak zvláštně, jménem připomínají známý vor Thora Heyerdahla.

Moc se mi líbily hodinky Heritage Super KonTiki Limited Edition 1973. Čím mohou zaujmout? Byly vyrobeny k 50. výročí plavby Thora Heyerdahla na balzovém voru KonTiki v roce 1947. Jedná se o potápěčské hodinky vodotěsné do 200 metrů. V útrobách nerezového pouzdra o průměru 44 mm tiká kalibr ETA 2824-A2, který se může pochlubit rezervou nátahu 38 hodin, automatickým nátahem a 25 kameny. Černý číselník s datumovým okénkem je překrytý safírovým sklíčkem odolným proti poškrábáním a s antireflexem. Korunka je samozřejmě šroubovací. Hodinek bylo vyrobeno pouhých 1973 kusů.

Toužíte po hranatých hodinkách, ve kterých je také hranatý kalibr? Pak jsou Eterna Madison Eight-Days pro vás to pravé. Jak už prozrazuje název, hodinky mají rezervu nátahu 8 dní. Pouzdro o rozměrech 38,5 x 53,3 mm skrývá hranatý kalibr Eterna 3510 Spherodrive, jenž se honosí manuálním nátahem, rezervou nátahu zmiňovaných 192 hodin a 22 kameny. Číselník je v centru zdobený „dlážděním“ a po okrajích kartáčovaný do „slunečních paprsků“. Indexy ve tvaru obušků mají zlatou barvu. Na číselníku dále najdeme big date a ukazatel rezervy nátahu. Je překrytý safírovým sklíčkem s ochranou proti poškrábání a s antireflexem. Podle mne jsou to ideální hodinky k obleku, co myslíte?

Chybět nesměly ani vyráběné kalibry od historických do dneška.

Kolekce Vaughan Big Date má společný kalibr Eterna 3030. Má automatický nátah, rezervu nátahu 48 hodin a 27 kamenů.

Že Eterna nezapomíná ani na dámy, svědčí kolekce Contessa Two-Hands. Mohli jsme si je prohlédnout snad ve všech vyráběných variantách. Byl použit quartz kalibr ETA 901.001, hodinky mají rozměr 32,4 x 25,15 mm a voděodolnost 50 metrů. Sklíčko nesou safírové s použitím ochrany proti poškrábání a antireflexem. Myslím, že by se mi na ruce líbily.

Stánek Eterna byl samozřejmě poblíž stánku Porsche Design, o kterém jsme už psali. Produkce obou firem se tak liší! Kterým hodinkám dáte přednost vy? Líbí se vám spíše oblekové Eterna nebo stylové Porsche Design? Já už mám jasno!

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

P.S.: Jen doplním, že od června 2011 Porsche Design značku prodal, nový vlastník je z Číny. V Basileji se o tom ještě nevědělo. kibi