Dnes bych vám ráda představila zajímavé hodinky od švýcarské značky Eterna. Jsou to hodinky, které mohou být praktickým doplňkem a šperkem muže, ale věřím, že mohou zdobit i útlejší dámské zápěstí. Zajímavé je na nich bicolor provedení, které samo o sobě je velmi užitečné pro sladění hodinek s ostatními doplňky, například se snubním prstenem. Hodinky jsou navíc vybaveny in-house kalibrem se zobrazením data, dne v týdnu a také mechanickým budíčkem. Přiznávám, že mne velmi zaujaly a ráda se s vámi o pár svých postřehů podělím.

Kulaté pouzdro mají vyrobené z nerezové oceli. Pouzdro prošlo konečnou úpravou leštěním, o leštěné hodinky je třeba více pečovat, je na nich vidět více škrábanec či otisk prstu. V průměru měří 39 mm, na výšku 13,7 mm. Voděodolné jsou do 3 ATM, déšť při chůzi na zastávku MHD s vámi přežijí, ale na koupání si raději vezměte odolnější hodinky.

Sklíčko je vyrobené ze syntetického safíru a má oboustranný antireflex. Díky syntetickému korundu je sklíčko odolné proti poškrábání.

Obě korunky mají ostré zoubkování a jsou signované logem Eterna – pěti plastickými tečkami. Korunka na pozici „2“ slouží k manuálnímu nátahu strojku, dále k nastavení data (vytáhnout korunku do první polohy a otáčet ve směru 12 h), k nastavení dne v týdnu (vytáhnout korunku do první polohy a otáčet ve směru 6 h), k nastavení času (vytáhnout korunku do druhé polohy a nastavit čas). Korunka na pozici „4“ slouží k ovládání alarmu – manuálně s ní natáhnete automatický alarm, nastavíte alarm (vytáhnout korunku a nastavit čas buzení), zapnete budík (vytáhnout korunku) a vypnete alarm (zamáčknout korunku).

Komplikace mechanického budíčku je na hodinkách poměrně raritní, ale věřím, že užitečná. Může vám připomenout jednání nebo pracovní oběd nebo snad i vyzvednutí dětí ze školky. Je to vlastně i taková připomínka historie firmy Eterna, která od svých počátků (rok 1856) vyráběla kapesní hodinky s mechanickým alarmem.

Číselník se dělí na vnitřní kovový kartáčovaný kruh a vnější bílé mezikruží. Kovový kruh má po obvodu černě tištěnou škálu pro budík, logo a značku Eterna, označení hodinek a na pozici „6“ velkou aperturu s německým dnem v týdnu. Datový kruh je bílý s černým tiskem. Vnější mezikruží je zdobené jemným guilloché, po obvodu má tenkou zlatou linku a nese zlaté (růžové zlato) plastické hodinové indexy s černě vytištěnou stupnicí. Na pozici „3“ najdeme datové okénko s datem, věnec je bílý s černým tiskem. Drobným černým tiskem je provedený text „Swiss Made“, hodinky splnily poměrně přísné požadavky pro toto označení.

Zlaté ručky (hodinová, minutová, ručka alarmu) mají tvar hrotu oštěpu a jsou vyplněné bílou luminiscenční barvou. Zlatá je i tenká štíhlá centrální vteřinová ručka.

Hodinky jsou osazené mechanickým in-house kalibrem AS 5008, který má 31 ložiskových kamenů, frekvenci 4 Hz (28.800 A/h), rezervu chodu 40 hodin, funkce hodiny, minuty, vteřiny, mechanický alarm s automatickým nátahem, datum, den v týdnu), umí také zastavení centrální vteřinové ručky při seřizování (hacking). Strojek je zdobený modřenými šroubky, ženevskými pruhy a rotor je ozdobně vykrojený a gravírovaný zlatými texty.

Úzké oblé dýnko má velký průhled na strojek. Tyto hodinky jsou unikátní, pocházejí z limitní edice a mají číslo No. 922. Na dýnku dále najdeme gravírované informace o hodinkách.

K ruce je připoutá originál Eterna řemen z kůže louisianského aligátora s originální signovanou překlápěcí sponou s pojistkou.

Tyto Eterna 1948 Reveil existují ve dvou jazykových mutacích – se dnem v týdnu v angličtině (nejvíce rozšířené) a druhé se dnem v týdnu v němčině (raritní). Přímo tento kus majitel sehnal v roce 2008 v Rakousku, proto německá verze dne v týdnu. Podle katalogu Eterna by měly být vyrobeny v letech 2005-2006. Jak jsem zjistila, hodinky s anglickým dnem v týdnu lze na internetu sehnat kolem 2.000 USD, což není mnoho za kvalitní švýcarské hodinky s mechanickým strojkem a mechanickým alarmem. Referenční číslo je 8510.41.10.1118D.

A jaký je můj pocit z těchto hodinek? Krásné bicolor hodinky, podle mne se hodí k obleku, kravatě, běžnému pracovnímu oděvu muže tvrdě pracujícího v kanceláři. Díky velikosti 39 mm by se ale hodily i na subtilní dámskou ruku, ke kostýmku, halence. Kožený hnědý řemen jim sluší, ladí se zlatými prvky na číselníku. Takže bych k nim zvolila zlaté doplňky, pánové zlatou sponu na kravatu, ženy zlatý náhrdelník či řetízek, samozřejmě je vhodný zlatý prsten. A jak se líbí vám?

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Davidovi.