O značce Chopard jsme se už letmo zmínili v našem cyklu reportáží z BaselWordu a také jsme pro vás napsali několik recenzí hodinek této značky. Dnes bych vám rád krátce ukázal jedny velmi zvláštní hodinky.

Rodinná firma Chopard je mimo jiné pověstná tím, že se snaží mít pod kontrolou kvalitu všech komponentů a dílů pro hodinky. Ve svých dílnách v Meyrin na okraji Ženevy má dokonce i slévárnu drahých kovů pro svá pouzdra! Kvalita provedení a pozornost, kterou značka věnuje každému detailu, je vážně ohromující.

Hodinky Chopard L.U.C Louis-Ulysse The Tribute jsou navrženy sice velmi nezvykle, ale decentně. Myslím, že cílovou skupinou jejich prodeje jsou především znalci, kteří ocení ukázku krásné hodinářské práce. Tyto hodinky vznikly na oslavu 150. výročí existence značky. Spojují v sobě hned dvojí podobu hodinek, jsou současně kapesními hodinkami i moderními náramkovými hodinkami s certifikovaným (C.O.S.C.) kalibrem. Jak je to možné?

Pouzdro hodinek je nepřehlédnutelné. Jeho průměr je celých 49,6 milimetru, což jistě to potěší příznivce větších hodinek – Tádo, ty je nosit nemusíš! Je vyrobeno z 18karátového bílého zlata, tloušťku má 14,5 mm a je v něm zasazeno klenuté safírové sklíčko s antireflexní vrstvou. Také v dýnku najdeme safírové sklíčko, ale rovné. Určitě i vás na první pohled zaujme hlavně korunka na pozici „12“, jistě toto umístění znáte z kapesních hodinek svých dědů. Vodotěsnost pouzdra není nijak oslnivá, výrobce garantuje odolnost proti 30 metrům vodního sloupce, v praxi to znamená: „pokud možno žádný kontakt s vodou“!

Bílý číselník je z lakované keramiky. Jsou tu černé výrazné číselné indexy, ano, jsou římskými číslicemi. Snad bych měl jen vysvětlit, proč bývá čtyřka na švýcarských hodinkách často uvedena jako IIII místo IV? Může za to Ludvík XIV. a jeho objednávka hodinek. A snad i to, že mnohým připadá číselník v tomto provedení vyváženější. Po obvodu pak hodinové indexy doplňuje minutová škála s červeně zpracovanými desítkami a červené logo (L.U.C) doplňuje černé označení značky. Na pozici „6“ pak vévodí výrazný subčíselník mimostředné vteřinové ručky. Zahrocené černé ručky typu Dauphine fusée (raketa) pak číselník zajímavě doplňují.

V hodinkách je in-house manufakturní kalibr značky Chopard s označením L.U.C 06.01-L (L.U.C EHG). Je to mechanický kalibr s manuálním nátahem, vyráběný je ručně. Má průměr 42,3 mm, výšku 5,5 mm. Rezervu nátahu čekejte delší než 80 hodin. Frekvence setrvačky je 3 Hz (21.600 A/h), přesné seřízování má mikroregulaci s krásným labutím krkem (swan-neck). Počet ložiskových kamenů je 20. Přesnost kalibru je nejen garantována certifikátem, ale hodináři šli ještě dál a jeho přesnost vyladili v pěti různých pozicích. Hodinky si své označení „chronometr“ určitě zaslouží.

Zajímavé jistě je i to, že při vývoji spolupracovali hodináři značky Chopard s novou generací hodinářů ze švýcarské hodinářské školy „Geneva Watchmaking School“. Věřím, že spolupráce přinesla oběma stranám užitek. Studentům určitě prospělo to, že měli k dispozici zdroje značky Chopard a naopak značku Chopard určitě obohatí mladí nadějní a nadaní hodináři.

A díky laskavosti výrobce vám mohu ukázat i krásu detailů. Jistě i vás ohromí zlacená základní deska s perličkováním, ženevské pruhy (Côtes de Genève) na můstcích i krásné zlacené gravírování. Myslím, že takhle krásný strojek jsem už dlouho neviděl.

Vnější pouzdro, nebo chcete-li „kolébka“, umožňuje nošení hodinek nejen ve vestě obleku, ale i na zápěstí. Konstrukce vymyslel Karl Scheufele v roce 1912 a rodinná firma Scheufele v současné době patří pod křídla značky Chopard. Stisknutím dílu v horní části kolébky, pootočením dýnka se hodinky uvolní. Po odepnutí oblíku z pásku můžete připnout řetízek a hodinky nosit jako kapesní.

Opačný postup pak zase hodinky připraví pro vaše zápěstí, ale bohužel tím přijdete o pohled safírovým průhledem na krásný strojek.

Černý řemen je kožený, z kůže louisianského aligátora, spona je vyrobena rovněž z bílého zlata.

Jak se vám tyto hodinky líbí? Přiznám se, že mně moc. Ale cena odpovídá výjimečnosti těchto hodinek i tomu, že se jedná o omezenou limitní edici 150 kusů. Katalogová cena 54.000 USD opravdu není málo, takže si musím nechat zajít chuť. Docela by mne zajímalo, jestli tyto krásné hodinky v České republice někdo vlastní. (Referenční číslo je 161923-1001.)

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: www.chopard.com.