Když v březnu roku 1982 vyšlo opravdu zásadní heavymetalové album skupiny Iron Maiden – The Number of the Beast, kritikové i posluchači ocenili nejen debut zpěváka Bruce Dickinsona ale zároveň i hudební hříčku, kdy titulní skladba The Number of the Beast rozvádí dixilandový základ evergreenu When the Saints go marching in. A tak se napříč časem a přes kontinenty od Bachových skladeb, přes naříkavá černošská blues, až po heavy metal dere a strhává posluchače jazz. V limitované 18. kusové edici platinových hodinek Ulysse Nardin Jazz Minute Repeater opět slavná firma dokazuje jak je prodchnuta ideou spojování tradice s novými prvky. Znovuvzkříšení komplikace minutové repetice je toho jasným důkazem. Podívejme se tedy společně na tuto uměleckou i hodinářskou raritu.

Pouzdro hodinek z čisté platiny, je hladké, s jednoduchými liniemi podobnými snad obrazovému rámu. Tyto rámové linie zdobí i nožky. Pouzdro má v průměru 42 mm a je voděodolné do 30 metrů. Kdo by se však s takovou raritou šel potápět, byť jen do bazénu u domu, že? Tradičně masivní Ulysse Nardin korunka je na obvyklém místě. Má hluboké zoubkování – pro dobrý nátah – a logo firmy ve svém středu.

Podobně jako u skeletonovaných hodinek, pouze na obvodovém kroužku naznačený číselník, nijak neruší. Černý onyx plochy číselníku totiž vyplnilo divadlo s diváky, oponou a pódiem, na kterém jamuje jazzový kvartet. A tak publikum, které vykukuje u spodní strany číselníku, má dobrý výhled na pianistu (čtvrtá hodina), basistu (devátá hodina) i trumpetistu se saxofonistou (jedenáctá a druhá hodina) Tyto pohyblivé figurky jsou z 18 karátového bílého zlata. Pohyb figur samozřejmě souvisí s odbíjením minutové repetice. Je vůbec možno odolat takovému pokušení, aby vás o ubíhajícím čase informovala vlastní jazzová kapela? Zvonkohra není žádnou mikročipovou náhražkou, ale všechny díly, jakož i hudební seřízení jsou též výsledkem souznění ucha a rukou mistra hodináře.

Ručky hodinek jsou štíhlé. Připomínají lístky vrb nebo blahovičníku a svojí dlouhou tenkou špičkou jakoby chtěly naznačit ostych z vlastní přítomnosti na jevišti. Sklíčka jsou safírová, to na dýnku hodinek je upevněno šroubky. Strojek v tomto miniaturním hodinkovém hudebním divadle je automatický kalibr UN-74 s 32 ložiskovými kameny a rezervou nátahu asi 36 hodin.

Pokud opravdu chcete nosit tento šperk na svém zápěstí, hodinky jsou vybaveny černým koženým řemínkem z kůže aligátora. Má překlápěcí sponu a svojí nenápadnou elegancí tiše podtrhuje drobné umělecké dílo, jimž tyto hodinky bezesporu jsou.

Doufám, že někdy budeme mít možnost spatřit tyto zlaté jazzmany v akci.

Autor textu: Tara

Zdroj fotografií: ulysse-nardin.com

Jestli se vám hodinky líbily, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku, je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!