Značka Omega za svou dlouhou historii vyrobila skutečně mnoho modelů hodinek. Některé jsou více známé než jiné, v dnešní recenzi se zaměřím na jeden z těch méně známých modelů, který žije spíše ve stínu slavnějších hodinek. Těmi hodinkami jsou Omega Speedmaster Day-Date, a že jste o nich neslyšeli? Já do nedávna také ne, protože řadu Speedmaster pro mě reprezentuje model Professional. Ale existují i jiné Speedmastery a dnes se dočtete, jakéže vlastně jsou.

Technické údaje:

Pouzdro je vyrobeno z nerezové oceli a svým tvarem v zásadě připomíná model Speedmaster Professional. Průměr pouzdra je ovšem 39 mm a celkově působí jiným dojmem díky lunetě, která je také nerezová a má jiný tvar. Tloušťka hodinek je 14,2 mm, což je o kousek víc, než by se mně osobně líbilo. Sklíčko je safírové a lehce vypouklé. Na vinně vyšší tloušťky hodinek je poměrně silně klenuté dýnko, které musí pojmout rotor strojku s automatickým nátahem. Vodotěsnost hodinek je stanovena na 50 metrů, což v současnosti Omega udává jako vhodné i pro plavání – osobně bych to asi nezkoušel.

Strojek s označením Omega Caliber 1151 není ničím jiným než přepracovanou verzí strojku Valjoux/ETA 7751. Jak již jsem zmínil výše, jedná se o strojek s automatickým nátahem, který poskytuje uživateli značené množství funkcí: zobrazení času, chronograf, ukazatel dne, data a měsíce a navíc ještě zobrazení času ve 24 hodinovém formátu. Ložiskových kamenů je ve stroji 25, rezerva nátahu je udávána na 42 hodin a frekvence setrvačky je 28.800 kmitů/hod.

Moje dojmy z hodinek:

Menší průměr pouzdra hodinkám vůbec neuškodil, 39 mm není málo, ale v současnosti je to spíše na spodní hranici toho, co káže módní trend. Díky trošku větší tloušťce hodinky působí celkem mohutným dojmem. Navíc jednolitý kovový vzhled, který je docílen nerezovou lunetou, dodává další body celkově mohutnějšímu dojmu. Hodinky jsou standardně opatřeny kovovým náramkem, který má stejný design jako na modelu Speedmaster Professional, je velmi dobře zpracovaný a pohodlný na nošení. Ale kůže by jim dle mého názoru slušela také.

Hlavním nosným prvkem designu je samozřejmě číselník, který musí poskytnout prostor pro všechny komplikace. Samotná plocha číselníku je leskle modrá, což je příjemný detail – modré hodinky jsou v současnosti v módě. Hodinová a minutová ručka mají jednoduchý tvar a jsou vyrobeny z nerezové oceli. Na pozici 12, nalezneme 30 minutový sčítač chronografu, uvnitř kterého je ještě ukazatel dne a měsíce. Číslo aktuálního dne ukazuje ručka ve tvaru půlměsíce, která obíhá číselník po stejné ose jako hodinová a minutová ručka, osobně se mi toto řešení zamlouvá více než datumové okénko. Na pozici 6 nalezneme hodinový sčítač chronografu a na pozici 9 je místo malé sekundové ručky indikátor času ve 24 hodinového formátu. Funkcí není málo, ale vše je hezky a přehledně uspořádáno a není problém odečítat čas i jiné údaje. Jednoduché hodinové indexy jsou taktéž nerezové a jsou opatřeny, stejně jako ručky, luminiscencí – tudíž odečet času nečiní problém ani ve tmě.

Celkově se dle mého názoru inkorporace několika nových funkcí do modelu Speedmaster zdařila. Hodinky jsou příjemně čitelné a velmi lehce nositelné, díky své dobře zvolené velikosti, která dle mého názoru sedne na každé zápěstí.

Závěr:

Hodinky Omega Speedmaster Day Date žijí ve stínu svého slavnějšího předchůdce Speedmaster Professional. Jedná se však o poměrně odlišné modely. Jsou lidé, kteří se na hodinkách neobejdou bez datumovky. Navíc název dne a měsíce přímo na číselníku je také velice praktická informace. Osobně se mi zamlouvá, jakým způsobem se povedlo na číselník vměstnat všechny tyto informace a nezpůsobit tím zmatek. Pokud se vám Speedmastery líbí, ale na modelu Professional vám chybí datum nebo preferujete automatický nátah, může být model Day Date zajímavou volbou, referenční číslo je 3523.80.

Případně jsou již k dispozici modely s in-house kalibrem přímo značky Omega, které již nabízejí datumovku a automatický nátah, ovšem za cenu většího pouzdra a vyšší ceny.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.