Hodinky švýcarské firmy se značkou Epos jsem objevil poměrně nedávno, ale zamiloval jsem se do nich rychle. Ještě jsem neviděl hodinky z produkce této značky, které by nebyly svébytné, pěkné, perfektně udělané… a také plné emocí. A takové jsou i tyto Epos Collection Emotion (ref. 3352), rád bych vám je krátce představil.

Pouzdro hodinek je, jak jinak, z leštěné nerezové oceli. Výrazná vroubkovaná luneta i tvar nožek nás vrací někam do první poloviny 20. století a začátků náramkových chronografů – a mně se to moc líbí. Rozměry jsou vhodné pro (téměř) každé zápěstí, průměr pouzdra je 39 mm, výška 13 mm. Vodotěsnost výrobce určil na 50 metrů vodního sloupce, o hodinky se tedy při běžných vodních aktivitách bát nemusíte.

Ploché sklíčko tvoří odolný syntetický korund, tedy safír. Možná na něm trochu chybí antireflex, škoda, hodinkám by antireflex s lehkým modrým nádechem určitě slušel.

Cibulovitá korunka je částečně krytá výstupky pouzdra a výjimečnost designu hodinek doplňují i tlačítka chronografu, které mají v průřezu tvar kapek – a to je hodně nezvyklé.

Číselník ze stříbra se opravdu povedl! S obdivem jsem pozoroval nejen jeho rozložení (dané i použitým kalibrem), precizní provedení, ale i plastické stříbrné indexy, perfektní guilloché po obvodu i v sub číselnících, ale hlavně i krásnou strukturu „čerstvě nasněženého sněhu“ v hlavní ploše číselníku – to mi opravdu vyrazilo dech! Něco podobného jsem viděl pouze na jedněch hodinkách Grand Seiko – a musím přiznat, že zde je provedení asi ještě lepší.

A co všechno hodinky zobrazují? Kromě hodin a minut i datum po obvodě (ručka s červeným půlměsícem), subčíselník na pozici „12“ škálu minutového čítače chronografu a apertury dne v týdnu a aktuálního měsíce. Na pozici „9“ pak druhou časovou zónu a nad „6“ je to čítač hodin chronografu a ukazatel měsíční fáze. Není toho málo, ale i tak mi číselník nepřipadá nepřehledný nebo přeplácaný, myslím, že je stále ještě skvěle čitelný.

Provedení ruček je jednotné a krásné – oblé tvary a překrásné modření. Luminiscenci na ručkách nehledejte, možná by byla praktická, ale krásnému retro provedení by rozhodně parády nepřidala. A ještě taková drobnost, všimněte si úžasného „kuželu“, který tvoří ručky uprostřed číselníku.

Ocelové dýnko má velký průhled na strojek a jsou na něm jen nezbytné popisky. Je poměrně ploché a na ruce sedí perfektně.

Kalibr v těchto hodinkách je zajímavě upravený švýcarský mechanický ETA Valjoux 7751 s automatickým nátahem. Můstky i rotor automatického nátahu jsou zdobené perličkováním a gravírováním. Jen doplním, že kalibr umí i hacking (zastavení vteřinové ručky při seřizování), ruční nátah a rychlé překlápění data. Kromě korunky se nastavení ovládá i zapuštěným tlačítkem na pozici „10“.

K celkovému stylu hodinek se skvěle hodí i řemen o šířce 19 mm. Je z černé kůže s krokodýlím vzorem a nerezovou sponou. Zajímavě podtrhuje exkluzívní charakter hodinek. Ale pokud ho budete chtít vyměnit, nic tomu nebrání a šroubovací stěžejky k různým experimentům se řemeny samy vybízejí.

Pokud vás hodinky zaujaly tak jako mne, věřím, že vás nezklamou a budou vás provázet při nejrůznějších aktivitách – od obchodního jednání až po sport – spolehlivě po dlouhou dobu. A určitě budou i cílem mnoha zvědavých pohledů a dotazů… Hodinky jsou dostupné i s černým číselníkem, ale toto bílo-modré provedení se mně osobně líbí asi nejvíc. A kde se dají koupit v ČR? Třeba u českého zastoupení značky EPOS.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.