O značce Hamilton jsme psali už nejednou, vždy to byly hodinky, které těží z historického odkazu značky, ale jsou současně i aktuální z hlediska designu, používaných materiálů i spolehlivosti používaných strojků od švýcarského koncernu SWATCH. A stejně tak je to i v případě těchto military hodinek, pojďme se na ně krátce podívat.

Ocelové pouzdro (nerezavějící ocel 316L) měří „lug to lug“ celých 53 milimetrů, šířka bez korunky je 44 mm, s korunkou 49,5 mm, výška 12 milimetrů. Tento výčet možná naznačí, já to potvrdím, hodinky jsou poměrně velké a výrazné a na ruce je nepřehlédnete. Tvary pouzdra jsou poměrně obvyklé, stejně tak i povrchová úprava broušením – válcové pouzdro, zkosená leštěné luneta a broušené masívní nožky. Výrobce udává vodotěsnost 100 metrů vodního sloupce (tedy 328 stop) a není důvod mu nevěřit. Hodinky by tedy měly svou odolností odolat většině vodních aktivit, kromě přístrojového potápění.

Rozměrná mechanická korunka umožňuje skvělé ovládání, seřizování i natahování strojku. Není šroubovací do pouzdra a plastické „H“ logo jí velmi sluší.

V pouzdře je zasazené safírové sklíčko. Syntetický korund je velmi tvrdý a sklíčko asi jen tak nepoškrábete, i když je trochu klenuté a vystupuje nad rovinu leštěné lunety. Jen škoda, že na sklíčku není žádná (ani vnitřní) antireflexní vrstva, čitelnosti číselníku to trochu ubližuje.

Černý číselník nese velké číselné hodinové indexy (ty jsou i luminiscenční) a současně vnitřní škálu 13-24, jak bývá u military hodinek zvykem. Po obvodu najdeme i jemně dělenou minutovou a vteřinovou škálu. Ocelové zahrocené ručky s výrazným hrotem, jak je pro značku Hamilton typické, jsou leštěné a na černém číselníku velmi dobře čitelné. Hodinová i minutová mají luminiscenční výplň ve stejném odstínu, jako je barva indexů. Vteřinová ručka je malá a svojí polohu má na pozici „9“ ve svém subčíselníku se soustředným guilloché. Červené zvýraznění vteřin 50-00 asi nemá praktický význam, ale číselník to příjemně oživuje. Celkově je číselník čitelný a přehledný a drobné nápisy – značka, připomenutí řady „Khaki“ a mechanického strojku – nijak neruší. A nesmím zapomenout na prestižní označení „swiss made“, hodinky si ho plným právem zaslouží.

V hodinkách je už osvědčený švýcarský kalibr ETA/Unitas 6497, mechanický s ručním nátahem. O strojku jsme už mnohokrát psali, tak jen krátce – frekvence setrvačky 2,5 Hz (18.000 A/h), rezerva nátahu přes 48 hodin, ochrana proti poškození setrvačky nárazem Incabloc, 17 ložiskových syntetických rubínů. Pokud pro vás bude každodenní natahování hodinek ve stejný čas (ať už večer nebo ráno) příjemným rituálem, určitě se i vy zaposloucháte do výrazného pomalého tikotu tohoto mechanického strojku.

Ocelové dýnko je přišroubováno šesti šroubky, je příjemně ploché. Najdeme na něm gravírování – velké „H“ jako symbol značky a malý safírový průhled pouze na setrvačku kalibru. Je to nezvyklé, ale proč ne? Dýnko bude asi odolnější, než kdyby bylo prosklené celé, a malý průhled ho současně hezky oživuje. Ocel má stejnou povrchovou úpravu, jako pouzdro hodinek.

Na dýnku najdeme i gravírované piktogramy – stejné, jako u základního popisu hodinek na stránkách Hamilton. Je to nezvyklé, ale vlastně příjemné a člověk si udělá základní představu o hodinkách jediným pohledem na dýnko.

Na hodinkách byl nasazený kožený černý řemen (22 mm) s výrazným bílým prošíváním. Řemen je zdobený dvěma nýtky, jak to obvykle bývá u leteckých hodinek. Na řemenu byla jednoduchá ocelová jazýčková spona. Řemen se mi moc líbil, snad jen do vody bych ho nahradil raději látkovým NATO – strapem. Na stránkách Hamilton najdeme tyto hodinky s hnědým koženým řemenem, ale musím přiznat, že tento černý s nýty jim sluší víc.

Takže, pokud hledáte mechanické hodinky, které nejsou úplně všední, ale ani přehnaně nápadné, zkuste se podívat na tyto hodinky Hamilton (referenční číslo je H69619533), věřím, že by i vás mohly zaujmout. Tradice značky, příznivé ceny (kolem 400 USD) i precizní a odolné provedení by určitě byla škoda přehlédnout.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Pavlovi!