Firma Hanhart nepatří k těm nejznámějším v hodinkovém průmyslu, což jí vůbec nebrání v produkci skvělých hodinek. Přitom existuje již od roku 1862 a vyrábí přesné stopky a hodinky. Původní továrna byla založena ve Švýcarsku, ale přestěhovala se Německa, aby ještě jednou, v roce 1924, změnila působiště a v německém Gütenbachu zůstala až dodnes. Jejich Fliegerchronograph byly mezi piloty třicátých let velmi oblíbené pro přesnost a trvanlivost. Po druhé světové válce to šlo s firmou tak nějak z kopce až do roku 1948, kdy se pustili opětovně do výroby chronografů. Až do šedesátých let, kdy v Hanhartu nastala éra mechanických a digitálních stopek.

A co si připravili pro návštěvníky BaselWorldu?

Nemohly samozřejmě chybět chronografy v různém barevném a materiálovém provedení. Provedením lunety mi až trochu připomínají hodinky pro potápěče, co myslíte? Aby ne, kolekce se jmenuje Primus Diver. Velikostí pouzdra 44 mm se rozhodně řadí mezi větší hodinky. Skrývají upravený kalibr ETA Vajloux 7750 s rezervou nátahu 42 hodin. Na pozici „6“ najdeme datumové okénko. Ručky a indexy jsou potažené Superluminovou. Číselník kryje konvexní sklíčko s vnitřním antireflexem. Rozhodně zajímavé hodinky!

Nemohla chybět kolekce klasických leteckých hodinek. Kolekce Pioneer MonoControl byla k vidění v provedení hladké lunety a černého číselníku (vlevo) a v provedení vroubkované lunety a světlého číselníku. Oba modely mají stejný kalibr založený na ETA Valjoux 7750, datumové okénko na pozici „6“, jedná se o jednotlačítkové chronografy – ano, chronograf se ovládá tím výrazným červeným tlačítkem. Sklíčko mají vypouklé safírové s oboustranným antireflexem. Dostanete je na klasickém leteckém řemenu. Tak které se vám líbí víc, světlé nebo tmavé?

Stranou nezůstaly ani stopky. Firma Hanhart přivezla do Basileje takřka všechny modely řady Classictimer. Zleva: „Mega Minute“, „Board Time“ a stopky s flybackem. Kromě modelu „Board Time“ mají mechanický inhouse kalibr, chromované pouzdro, minerální sklíčko a průměr pouzdra 55 mm. „Board Time“ skrývá nádherně tikající kalibr Unitas 6497, ostatní parametry jsou totožné s ostatními modely.

Líbí se vám letecké hodinky? Zkuste třeba Hanharty, osvědčená německá kvalita nezklame ani u hodinek.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Zajímají vás i jiné stánky z BaselWorldu?