Než jsem navštívila BaselWorld, neměla jsem ani tušení, že existují malé hodinářské firmy jako je třeba Speake-Marin, které umí vyrobit krásné a nositelné hodinky.

Peter Speake-Marin, rodák z Anglie, měl být původně výrobcem šperků. Naštěstí pro nás jeho cesta vedla do světa hodinek a vysoké hodinařiny. V roce 2000 si založil vlastní ateliér v malé vesničce mezi Ženevou a Lausanne. A čím je tak výjimečný? Pouzdro, číselník a strojek si navrhuje sám. Ve světě hodinek to není zas tak obvyklé.

Hodinky Marin 2 Mk1 „Thalassa“ rozhodně na první pohled zaujmou průhledem na strojek. Pouzdro z bílého zlata o velikosti 42 mm skrývá strojek (SM2m) s manuálním nátahem. Strojek je zajímavý nejen tím, že je ručně skládaný, ale také rezervou nátahu 80 hodin a ochranou proti nárazům Incabloc. Modrý číselník nese římské indexy zvýrazněné Superluminovou a ručky, které jsou též ručně pokryté Superluminovou. Vteřiny ukazuje laserem vyřezávané kolo, které svými pohyby naznačuje běh času. Na pozici „4“ najdeme datumové okénko. Číselník je chráněný safírovým sklíčkem s oboustranným antireflexem. Hodinky jsou limitkou, vyrobilo se jich pouze 30 kusů!

Marin 2 Mk1 "Thalassa"

Mohli jsme si prohlédnout i starší ukázky hodinek Speake-Marin, třeba Sea and Stone Pearl Star. Unikátní je číselník skládaný z černého kamene a přírodní perleti.

Sea and Stone Pearl Star

Serpent Calendar byly první hodinky s kalendářem, které Speake-Marin vyrobil. Vrací se v nich ke koncepci kapesních hodinek a zobrazování datumu na vnitřní lunetě. Datum tak ukazuje ručka ve tvaru hada, která se tak výrazně odlišuje od hodinové, minutové a vteřinové ručky. Pouzdro je velké 38 mm, vysoké 13.8 mm a vyrobené z 18k bílého zlata. Ukrývá kalibr FW2012. Číselník je ručně vyrobený z emailu s modrými římskými indexy. Ručky jsou modřené.

Serpent Calendar

A co na nás u stánku Speake-Marin čekalo dále? Hodinky Marin 1 Mk1, krásky s pouzdrem z leštěného titanu 42 mm, nesoucí v sobě automatický strojek SM2. Chlubit se mohou rezervou nátahu 72 hodin, číselníkem ze dvou dílů z vypalovaného emailu, ručkami z plamenem černěné oceli, kromě vteřinové pokrytými Superluminovou, a safírovým sklíčkem s oboustranným antireflexem. Mají také ochranu proti nárazům Incabloc. A jak je u hodinek Speake-Marin zvyklostí, strojek je ručně skládaný.

Marin 1 Mk1

Co říkáte na hodinky Speake-Marin? Mně se líbí moc a moc ráda bych se k této zajímavé značce ještě někdy vrátila.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.