Ačkoli od BaselWorldu utekly už skoro tři měsíce, připadá mi, jako kdyby to bylo včera. Díky kibiho fotkám se do Basileje můžeme vrátit a nadýchnout se atmosféry hodinkového nebe. Dnes s firmou Oris.

Když se řekne Oris, vybaví se mi švýcarské mechanické hodinky. A vybere si opravdu každý. Ať už toužíte po sportovních, potápěčských či společenských, Oris má co nabídnout. Firmu v roce 1904 založili Paul Cattin a Georges Christian kousek od Basileje. V roce 2003 se stala jediným dodavatelem hodinek pro stáj F1 BMW Williams. Limitovaná edice hodinek Williams F1 Team Chronograph se stala jedněmi z nejúspěšnějších hodinek Oris.

A co jsme si mohli prohlédnout na BaselWorldu?

Třeba krásné chronografy Oris Big Crown X1 Calculator, ze série leteckých hodinek. Byly vytvořeny jako pocta prvního letu s posádkou nadzvukovou rychlostí – letadlem Bell X-1. Jsou speciálně konstruované pro výpočty posuvným pravítkem. Pouzdro o průměru 46 mm je upraveno černým PVD a má stejnou barvu jako letadlo Bell X-1. Strojek je automatický mechanický s chronografem. Číselník s třemi subciferníky je chráněn safírovým klenutým sklíčkem s oboustranným antireflexem. Přišroubované dýnko obsahuje minerální sklíčku a škálu metry-stopy. Vnější i vnitřní luneta jsou pohyblivé. Šroubovací korunka je též pokryta PVD. Indexy jsou zvýrazněné Superluminovou. Určitě se zeptáte, za kolik je můžete pořídit? 3.350 švýcarských franků.

Hodinky „skeleton“ mají spoustu příznivců i odpůrců. Někoho průhled na strojek ruší, jiný naopak rád sleduje jeho chod. I firma Oris přispěla k nabídce hodinek s průhledem na strojek. Protože pánové přijali skeletonové hodinky velmi pozitivně, následovaly Oris Artelier Skeleton with Diamonds. A ani tyto svému nositeli, tedy spíše nositelce, neudělají ostudu. Hned na první pohled zaujmou a přitáhnou pohled. Jak se na dámské hodinky sluší, pouzdro je menší – 31 mm. Pouzdro zdobí nepřehlédnutelných 56 jemných 0,5 karátových diamantů na lunetě a 10 diamantů na ciferníku. Průhled na strojek zdobený rytinami ve stylu Ludvíka XIV jednoduše uchvátí. Strojek je inhouse 560 založený na ETA 2671. Číselník zdobený guilloche je chráněný safírovým sklíčkem s oboustranným antireflexem. Jsou krásné, co říkáte?

Jak jsem se zmínila na začátku, Oris produkuje potápěčské hodinky. Tak si ukážeme jedny krásné z limitní série. Oris Carlos Coste Limited Edition – Cenote Series jsou pořádným nářadím pro potápěče. Carlos Coste je free diver – potápí se bez přístrojů do velkých hloubek. V roce 2010 vytvořil Guinessův rekord, když se potopil do hloubky 150 metrů v jeskynním komplexu Dos Ojos vyzbrojen pouze monoploutvemi a baterkou. Na počest jeho výkonu vznikly tyto hodinky. Jak se na potápěčské hodinky sluší, nejsou žádní drobečkové. Mají pouzdro velké 46 mm. Strojek je mechanický s automatickým nátahem ETA 7750 s typickým červeným rotorem. Pouzdro je vyrobeno z titanu, má keramickou vnější lunetu a černý číselník je zvýrazněn Superluminovou. Na pozici „9“ je heliový ventil. Protože jsou přímo určené pro potápění, hravě se s nimi můžete ponořit do 500 metrů. K ruce je poutá titanový tah se skládací sponou.

Co říkáte na hodinky Oris? Já jsem byla nadšená.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album fotografií ze stánku Oris.