Při pohledu na první fotografii si asi říkáte, že takové hodinky už jsme tu měli. A budete mít pravdu, tedy alespoň částečně. Na první pohled stejné hodinky totiž vlastním a jejich recenzi si můžete přečíst zde. Všímavějšímu oku neunikne rozdílný název hodinek – moje jsou SNX993 a tyto se jmenují SNXS73. Drobný rozdíl ve jménu, drobné rozdíly v hodinkách samotných. Pojďme se na ně podívat.

Oboje hodinky mají velmi podobné pouzdro – vyrobené z nerezové oceli s konečnou úpravou leštěním. Pevná luneta je užší u SNXS73 a také zkosená k nožkám. Pouzdro má v průměru 38 mm, na výšku 13 mm, lug to lug rozměr je 40 mm – má Seika měří 36 mm a 11 mm, jsou tedy o kousek menší. Hodinky jsou voděodolné do 30 metrů, plavat s nimi určitě není vhodné, ale umytí rukou zvládnou. I s nerezovým tahem váží 110 g.

Malá korunka na pozici „4“ je zapuštěná do pouzdra. Hodinky se s ní dobře ovládají. Moje Seika mají korunku na pozici „3“, což je dané odlišným typem strojku (7S26B).

Stříbřitý číselník vypadá přehledně a čitelně. Plastické hranaté hodinové indexy jsou orámované a vyplněné luminiscenční barvou. Na pozici „3“ se nachází orámovaná apertura s věncem dne v týdnu a datem. Den v týdnu je provedený černým (pondělí až pátek), modrým (sobota) a červeným (neděle) tiskem, názvy dnů jsou buď v japonštině nebo v angličtině. Datový věnec má černý tisk. Na číselníku také najdeme značku SEIKO, označení série „5“, označení typu nátahu (Automatic) a počet kamenů strojku (21 Jewels). Číselník kryje tvrzené sklíčko z materiálu Hardlex odolné proti poškrábání.

Leštěné kovové ručky mají tvar obušku a luminiscenční výplň. Centrální vteřinová ručka je tenká a lesklá. Čas se odečítá snadno, ručky jsou skvěle čitelné, i když na první pohled není příliš velký barevný rozdíl mezi ručkami a číselníkem.

Jak svítí ručky a indexy po nasvícení světlem, si můžete prohlédnout níže na fotografii. Mohu dosvědčit, že i moje SNX993 svítí stejně a vydrží tak několik hodin. Co na ni říkáte? Luminiscence je u hodinek Seiko až pověstná, především u potápěčských hodinek.

Dýnko má leštěnou ocelovou obrubu, ve které je zasazený minerální průhled. Zkosené okraje jsou poměrně chudé na informace, na které jsme u ostatních hodinek zvyklí. U tohoto modelu se totiž nacházejí vytištěné na průhledu – značka, označení vodotěsnosti, materiál pouzdra, označení strojku. Moje Seika SNX993 mají dýnko takřka stejné, postrádá ale leštěnou obrubu, strany jsou také ostře zkosené. Obě dýnka jsou šroubovací do pouzdra, odšroubovat je lze pomocí speciálního nástroje.

Mechanický strojek s automatickým nátahem 7S26 bývá nazýván „tažným koněm“ hodinek Seiko. Patří mezi levnější strojky, kromě gravírovaných informací o výrobci a počtu kamenů na rotoru není nijak zdobený, bývá osazován do low-end hodinek Seiko od cca roku 1996. Je složen z 64 částí. Má velikost 12 lignes (27 mm x 4,9 mm), 21 ložiskových rubínů, ochranu proti nárazu Diashock, oboustranný nátah rotorem, frekvenci 21.600 A/h, rezervu nátahu maximálně 40 hodin. Strojek nemá hacking (zastavení vteřinové ručky při seřizování). Funkce strojku jsou hodiny, minuty, vteřiny, datum, den v týdnu, rychlé nastavení data a dne v týdnu. A přesnost? Uvádí se -20 s až +40 s za den, ale když hodinky svěříte šikovnému hodináři, lze je prý seřídit až na +/- 5 s, což považuji za skvělou přesnost.

Stejně jako moje Seika mají kovový tah. Tah je kvalitní, s plnými články, žádný tenký plech, což se samozřejmě projevilo na celkové váze hodinek. Tah je u pouzdra nepatrně rozšířený a přechází na stabilních 19 mm. Dojem širšího tahu vyvolává ladný přechod pouzdra v nožky a také článek tahu, který pevně přiléhá k pouzdra. Tah je ukončený překlápěcí sponou s pojistkou proti otevření.

Ačkoli hodinky měří pouhých 38 mm, výrobce je určil jako hodinky pánské. Osobně si myslím, že by vyhovovaly štíhlé pánské ruce, ale hodí se především na ruku dámskou. Jemný vzhled číselníku, stříbřité ručky, to vše na mne působí lehkým dojmem hodinek pro sportovní či casual příležitost. Svá Seika SNX993 mám moc ráda, nosím je s chutí, jsou velmi praktické díky dni v týdnu, datumu a luminiscenci. Jediné, co mi na nich dnes vadí, je malá voděodolnost. Myslím, že 100 metrů vodního sloupce by jim velmi prospělo. Každopádně, považuji je za praktický doplněk k běžnému dennímu outfitu. Oboje Seika můžete zakoupit za cenu do 2.800 CZK třeba v Koscomu. A to je velmi dobrá cena za kvalitní a přesné hodinky.

 

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za rekvizity děkujeme Penshop.cz