Dnes pro vás mám jednu výbušnou aktualitu, jedná se o hodinky, která se jmenují C3H5N3O9, a chemici už asi tuší, ano, je to nitroglycerin! Tento projekt vznikl z iniciativy partnerů ze značky MB&F a Urwerk. Skupina věhlasných osobností hodinkového světa – Maximilian Büsser, Serge Kriknoff, Felix Baumgartner a Martin Frei – vznikla s cílem vytvořit zajímavé hodinky, které se ale nevešly do rámců jejich stávajících značek. A jaké ovoce přinesla tato spolupráce?

foto: c3h5n3o9.com

Už samotné pouzdro těchto hodinek je zajímavé, skládá se z 60 součástek a je vytvořeno ze zirkonu – ZR012 (nebo 18 karátového červeného zlata – RG012), nožky jsou titanové. Rozměr samotného pouzdra je 59 mm délka, 44 mm šířka a 17 mm výška. S nožkami je to už 71, 47 a 25 mm!

foto: c3h5n3o9.com

Takže tyto hodinky vážně nejsou žádný drobeček. Nožky jsou pohyblivé, a tak by se hodinky měly přizpůsobit každému zápěstí.

foto: c3h5n3o9.com

Vodotěsnost pouzdra je podle výrobců 30 metrů vodního sloupce (sto stop), ale pochybuji, že by tyto hodinky někdo namáčel. Sklíčko je safírové a klene se nad „číselníkem“. Oboustranný antireflexní povrch je samozřejmostí.

foto: c3h5n3o9.com

A jaký je způsob zobrazení času? Příznivci motorů si už jistě všimli podobnosti „číselníku“ s Wankelovým motorem – ten v současné době používá asi jen značka Mazda pro své sportovní modely. Zobrazení času totiž také funguje na principu epitrochoidu. Tolerance mezi rotory pro hodinovou a minutovou signalizaci je jen 0,2 mm.

foto: c3h5n3o9.com

Rozměry strojku, který v hodinkách tiká, jsou také zajímavé – 41,3 x 32,6 x 11,5 mm – a do tohoto objemu se vešlo 328 součástek, z toho třeba 42 ložiskových kamenů. Strojek má ruční nátah, rezervu chodu 39 hodin, frekvenci 4 Hz (28.800 A/h). Jednotlivé součástky jsou ručně dokončované, jsou pískované nebo perličkované, potažené vrstvou PVD nebo černého ruthenia.

foto: c3h5n3o9.com

Řemínek mají hodinky z hnědé hověziny, překlápěcí sponu tvoří titan a bílé zlato.

Pokud vás hodinky zaujaly, připravte se na výraznou cenu (už „obvyklé modely“ značek MB&F a Urwerk nejsou nijak zvlášť levné), záloha je 33.000 CHF a celková cena 110.000 CHF. Raději neváhejte, dohromady vznikne jen 24 kusů těchto unikátních hodinek – 12 ze zirkonu a 12 ze zlata.

Více najdete zde.

Autor textu: 🙂 kibi

Fotografie: c3h5n3o9.com.

Video.

P.S.: Nitroglycerin (C3H5N3O9) je olejovitá bezbarvá až nažloutlá toxická kapalina, která se velmi snadno (při nárazu nebo rychlém zahřátí) přivádí k výbuchu za uvolnění značného množství energie. Vzhledem k tomu je i přeprava nitroglycerinu poměrně nebezpečná, což zásadním způsobem omezovalo praktické využití této výbušniny v dobách, kdy byl k dispozici pro trhací práce pouze černý prach a střelná bavlna.

Chemicky je nitroglycerin trojnásobným esterem glycerolu s kyselinou dusičnou (glyceroltrinitrát), sumární vzorec C3H5N3O9. Při pokojové teplotě je nitroglycerin kapalinou, která tuhne při 13 °C. Detonační rychlost kapalného nitroglycerinu je 7 700 m/s a tuhý nitroglycerin detonuje rychlostí až 9 000 m/s – patří tedy mezi nejbrizantnější výbušniny.

Nitroglycerin byl objeven v roce 1847 italským chemikem Ascaniem Sobrerem. Jako základní složka dynamitu představuje jednu z klíčových sloučenin ve výrobě trhavin i střelivin od 19. století dodnes.

Další využití nachází nitroglycerin v medicíně. Hlavní účinek jeho působení na lidský organizmus spočívá v rychlém rozšiřování tepen a tím i poklesu krevního tlaku. Používá se jako lék především u pacientů s chorobami srdce a vysokým krevním tlakem. Ihned po zpozorování nástupu srdečních problémů (bušení srdce, fibrilace) by si měl pacient zasunout tabletku s malým množstvím nitroglycerinu (obvykle 0,1 mg) pod jazyk a nechat ji rozpustit. V současné době jsou k dispozici i preparáty, v nichž je nitroglycerin podáván ve formě 1% roztoku v alkoholu a doporučená dávka v tomto případě nemá překročit několik kapek.

Nitroglycerin totiž patří mezi značně toxické látky a již dávka několika desítek miligramů může způsobit smrt člověka. Těžká otrava se projevuje bolestmi, křečemi, zmodráním sliznic, poruchami zraku a otoky. Postiženého je třeba přemístit na čerstvý vzduch a podávat silnou kávu nebo léky proti bolesti hlavy.

Působení na lidský organizmus je silně individuální a obvykle při dlouhodobějším styku s touto látkou dochází k přivykání na zvýšené dávky. Dlouhodobá práce s nitroglycerinem nezpůsobuje chronické otravy a z toxikologického hlediska není proto zařazen mezi průmyslové jedy.