„To je dobrej steampunk“, prohlásil můj syn, když mi před chvílí nahlédl přes rameno a poprvé spatřil hodinky Ulysse Nardin Skeleton Tourbillon Manufacture. Tím mě donutil vyhledat si na internetu co to vlastně ten steampunk je, a následně i k souhlasu. Myslím, že zakladatel pan Ullys Nardin by nebyl pohoršen, kdyby ho slyšel, vždyť i současný trend firmy spočívá ve spojování nejnovějších technologií s tradičním provedením, ve velmi estetickém i precizním celku. Takovým příkladem jsou i tyto hodinky, ve kterých můžeme nalézt úžasné křemíkové prvky i komplikaci tourbillon, která byla vynalezena už v roce 1795. A proč ne, vždyť křemík ve svých kalibrech využívá značka Ulysse Nardin již od roku 2001. Umění skeletonování, kterým se značka právem pyšní, je zde velmi citlivě provedeno, působí jednoduše a moderně a dává dobře nahlédnout do nitra strojku.

Ulysse Nardin Skeleton Tourbillon Manufacuture jsou vyrobeny ve dvou limitovaných sériích, 200 kusů má pouzdro z růžového a 200 kusů z bílého zlata. Pouzdro je leštěné a má průměr 44 milimetrů. Odolnost pouzdra proti vodě je očekávaných jen 30 metrů, v praxi nanejvýš pár kapek vody při mytí rukou.

Korunka je zdobena hlubokým vroubkováním, v jejím středu je umístěn znak firmy.

Číselník s římskými číslicemi je velmi úsporný, umístěný na zkosených stranách lunety tak, aby dovolil lepší pohled na strojek hodinek. To je vše, co z číselníku zbylo, zbytek přední plochy je vlastně skeletonovaná základní deska kalibru. Jako protiklad leštěného pouzdra jsou jednotlivé díly jemně broušené, povrch mi připomíná snad vlnky klidného moře.

Přední sklíčko je safírové s antireflexní vrstvou, zadní sklíčko průhledu je samozřejmě také safírové. Ručky jsou ve špičkách skeletonované , modřené a mají křehký, protáhlý tvar eukalyptových lístků. Jejich tvar i barva nevtíravě doplňují číselník.

In-house kalibr UN 170 s 23 kameny, ručním nátahem a rezervou chodu úžasných 170 hodin (!) má frekvenci 2,5 Hz (18 000 A/h), je velmi dobře viditelný ze všech stran. Na dvanácté hodině vidíme pérovník, na kterém je jméno, logo firmy a hodnota rezervy nátahu. Proti němu na šesté hodině je tourbillon, jehož klec je modřená. Modřené jsou i šroubky. Kolečka jsou ve funkčních oblastech plátované rhodiem.

Řemen hodinek je z kůže aligátora, hnědý k růžovému a černý k bílému pouzdru.

Hodinky Ulysse Nardin Skeleton Tourbillon Manufacture svým originálním zpracováním i barevnou kompozicí dělají čest firemní historii jemné hodinářské práce, která se začala psát již roku 1846 a věřím, že by je jistě rád dával kapitán Nemo prestižním hostům ponorky Nautilus jako upomínkový dar, kdyby měl tu možnost. Je to totiž dobrej steampunk! A cena? Ptáte se na cenu? V ceníku je částka $75.000 USD. Ale v nelimitované edici můžete mít pouzdro i z platiny, ano, je to ještě trochu dražší.

Autor textu: Tara

Zdroj fotografií: Ulysse Nardin

Jestli se vám hodinky líbí, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.