Nedávno se kibi u hodinek značky Epos zamýšlel nad „správnou“ barvou hodinkového pouzdra – ocel, nebo zlato? V těchto hodinkách Certina najdete obojí. A nejen tím jsou to velmi univerzální hodinky. Přiznám se, že se mi líbí – Certina DS Powermatic 80 (125th Anniversary Edition), které vznikly k 125. výročí této značky v roce 2013.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z nerezové oceli a má průměr 40 milimetrů. Povrchová úprava je provedena leštěním a to včetně boků hodinek a lunety. Tvar pouzdra je kulatý a svými proporcemi velmi zdařilý, tenká luneta hodinky opticky zvětšuje.

Vodotěsnost hodinek je solidních 100 metrů (10 ATM) a číselník kryje mírně klenuté safírové sklíčko, tak jak se na hodinky této cenové relace sluší a patří.

Vodotěsnost zajišťuje i tradiční patentovaný systém těsnění korunky – DS koncept.

Nejzajímavější je na těchto hodinkách z hlediska technických dat jejich strojek. Ten nese označení Powermatic 80 (ETA C07.111) a jedná se o evoluci známého a spolehlivého strojku ETA 2824. Jednou ze změn je jeho nižší frekvence – tedy jen 21.600 kmitů/hod – 3 Hz. Nejvíce citelnou změnou je však nárůst rezervy nátahu z cca 40 hodin na celých 80 hodin! Taková rezerva nátahu hodinky vyzdvihává vysoko nad cenově srovnatelnou konkurenci. Strojek hodinek má automatický nátah a má 23 ložiskových kamenů. Dle mého názoru by si zasloužil o něco více pozornosti a nějaké decentní zdobení. Nedostatek vizuálního požitku však může nahradit slibovaná přesnost +-5s/den, kterou výrobce slibuje. I průhled v ocelovém dýnku je safírový.

Moje dojmy z hodinek:

Jsem rád, že konečně někteří výrobci pochopili, že nejenom hodinkami o velikosti 44 mm a více živ je člověk. Pouzdro o průměru 40 mm je dle mého názoru zlatá střední cesta mezi tím, aby se hodinky na zápěstí neztratili – uznávám, že pro někoho jsou hodinky spíše módním doplňkem – a tím, aby na ruce nepřekážely při běžných denních činnostech. Čím menší hodinky, tím méně úderů o zárubně a zdi schytají. Tvary a rozměry pouzdra těchto hodinek jsou jasným odkazem k minulosti, kdy hodinky byly mnohem menší a poněkud decentnější než teď. Pro mě osobně je to velké plus. Samozřejmě, že zpracování i použité materiály jsou velmi dobré.

Černý číselník se zlatými plastickými indexy je díky velmi tenké lunetě naprostou dominantou hodinek. Kontrast černé a zlaté, je použit i u ruček a činí tak hodinky velmi čitelnými. Ručky i indexy jsou vybaveny luminiscenčním nátěrem, což u elegantních hodinek není často zvykem, ale rozhodně je to praktické. Ačkoliv je číselník velmi povedený, osobně bych se obešel bez bílého datumového okénka na pozici „6“. I když pokud zapátrám v paměti, tak si vzpomenu na několik hodinek z doby minulé, které měly podobný klasický design a datumovku na pozici „6“, takže se nemohu jako obvykle pohoršovat nad tím, že byla datumovka na tyto hodinky dodána uměle a je tam navíc.

Praktičnost podporuje i slušná luminiscence ruček.

Závěr:

Decentní ocelové pouzdro, safírové sklíčko a vodotěsnosti 100 metrů, to vše činí tyto hodinky dle mého názoru takřka ideální pro běžné denní nošení. Snad jen kontakt s vodou by nemusel svědčit koženému řemínku s kvalitní motýlovou sponou. Jedná se o velmi dobře vyvážené hodinky, ve kterých se snoubí klasický design s moderní technologií a materiály. Rezerva chodu 80 hodin je velmi nadstandardní a troufnu si říct, že v této cenové kategorii naprosto unikátní. Dobrou motivací pro nákup může být i to, že hodinky Certina DS Powermatic 80 jsou v této verzi limitovanou edicí k 125. výročí značky a je jich vyrobeno 5000 kusů. Cena je přiměřená, spíš bych ji očekával snad očekával i vyšší, v Koscomu je mají za 26.000 CZK.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz

Jestli se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!