Hodinky Prim Rider si nemůžete splést s žádnými jinými. Mají nejen nepřehlédnutelný vzhled, ale také jsou to hodinky s vynikajícím příběhem. Pojďme se na ně podívat podrobněji.

Určitě každý z nás někdy slyšel o dobývání nejvyšší hory světa Mount Everestu. V takovém prostředí panují velmi extrémní podmínky – mráz, tlak vzduchu, vlhkost… zkrátka nic příjemného pro běžné náramkové hodinky. Přesto se našla skupina lidí, kteří se rozhodli Prim Rider vzít s sebou na střechu světa a podrobit je tím těm nejtěžším zkouškám. Pokud si chcete přečíst celý příběh, najdete ho na stránkách ELTON Hodinářská, já jen zmíním, že primky obstály na výbornou!

zdroj: www.prim.cz

K nám se dostaly hodinky z první edice, Prim Rider I 52. Od současné edice Prim Rider II 52 se liší v použitém strojku. V Rider I se používal inhouse kalibr 94, který se vyznačuje ručním nátahem, v Rider II najdete inhouse kalibr 98, který má nátah automatický.

Atypické pouzdro měří v průměru obrovských 52 milimetrů, je vyrobeno z nerezové oceli 316L. Povrchová úprava broušením pouzdru sluší k jejich primárnímu určení, což jsou motorkářské hodinky. Pouzdro ve tvaru Y navrhli Michal Jelínek a Petr Andrš. Je velmi netradiční a mně se moc líbí. K dvěma horním a jedné spodní nožce pouzdra je šroubky připevněn řemen. Zaujalo mě zesílené upevnění řemenu na spodní nožce, kde je broušená manžeta přišroubována ze strany číselníku dvěma šroubky. Velmi zajímavé a robustní řešení! Nebudete tam mít starost, že vám hodinky při rychlé jízdě z ruky sebere silný vítr. Válcovitá korunka je mírně zapuštěná do výstupků pouzdra, které ale nebrání dobrému ovládání hodinek.

Číselník má matnou černou barvu, z něj vystupují silné jasně bílé arabské indexy. Každý hodinový index má nad sebou zelený čtvereček zelené barvy luminiscence orámovaný tenkou bílou linkou. Luminiscenci najdeme i na koncích částečně skeletonové hodinové a minutové ručky. Černobílý soulad číselníku, indexů a ruček narušuje jasně červená centrální vteřinová ručka. Číselník a jeho součásti jsou vytvořené s jasným účelem – čitelnost za každých podmínek. Aby ne, když se řítíte na své silné motorce, není čas rozpoznávat, kolik je hodin, musí stačit jediný pohled.

Mohutné nerezové šroubovací dýnko má minerální průhled na použitý strojek. Široké dýnko nese údaje o materiálu použitého při výrobě hodinek, materiál sklíčka (syntetický safír), údaj o voděodolnosti (50 metrů), použitém kalibru (Prim Cal. 94) a o počtu kamenů. Spodní pohled na hodinky nabídne robustní připevnění řemenu k dvěma nožkám, jenž je jištěn dohromady šesti šroubky. I dýnko je broušené, stejně jako celá spodní část hodinek včetně upevnění řemenu na obou stranách.

V hodinkách je použitý mechanický inhouse strojek 94, mezi jehož vlastnosti patří mimo jiné 21.600 kyvů za hodinu (3 Hz), 17 ložiskových kamenů, přesnost chodu -6 až + 24 sekund za den. Má rezervu chodu minimálně 48 hodin. Strojek je dekorovaný, zlacený a má ochranu setrvačky Incabloc. Hodinky s ručním nátahem mám čím dál radši, pohltil mne ranní rituál s natahováním mých mechanických mazlíčků.

Kožený silný řemen z hověziny je poměrně dlouhý a je opatřený masívní jazýčkovou sponou. To vše proto, abyste si hodinky mohli zapnout a připevnit přes koženou motorkářskou bundu. Řemen působí bytelně a myslím, že vydrží denní používání. A patina mu dodá ještě lepší vzhled.

A co na závěr? Jak může holka nemotorkářka hodnotit tak silně chlapské hodinky? Vlastně proč ne? Hodinky na kožené bundě sedí, délka řemenu je akorát, a ačkoli nejsem cílovou skupinou, jsem si jistá, že si je užijete a budou pro vás nejen stylovým doplňkem, ale také spolehlivou časomírou. V současné době jsou stále v prodeji, můžete mít druhou edici, Prim Rider II 52 s automatickým nátahem, za 54.000 CZK. Zda je to hodně nebo málo? To nechám na vás.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.