K hodinkám IWC Portugese Chronograph mám poměrně dlouhý a komplikovaný vztah. Před několika lety byla doba, kdy jsem si myslel, že si je jednou pořídím jako své dokonalé hodinky pro denní nošení. Jak se ale má záliba posouvala stále dál, odsunul jsem je na vedlejší kolej. Nikdy se mi ale nepřestaly líbit a vždy, když se naskytla možnost si je vyzkoušet a prohlédnout, tak jsem neváhal. A protože se mi líbí doteď, tak jsem se rozhodl o nich napsat.

Technické údaje:

Elegantní pouzdro je vyrobeno z nerezové oceli (ale existuje i model z 18 karátového zlata) a má průměr 40,9 mm, většina zdrojů proto uvádí zpravidla 41 mm. Povrchová úprava je provedena kombinací broušení a leštění, přičemž boky pouzdra jsou broušené. Tloušťka hodinek je 12,3 mm, což je tak akorát. Sklíčko je konvexní safírové s antireflexní úpravou na obou stranách. Dýnko je šroubovací, bez průhledu na strojek, přesto je vodotěsnost hodinek pouhých 30 metrů, což bych na plavání já osobně nedoporučil.

Strojek je u těchto hodinek hlavní příčinou mého komplikovaného vztahu k nim. Jedná se o derivát ETA/Valjoux 7750, což je pravděpodobně nejrozšířenější švýcarský strojek s funkcí chronografu. Stroj nese označení Calibre 79350. IWC odebírá základní komponenty strojků od firmy ETA a upravuje si je dle svých potřeb a specifikací. Jedná se o poměrně zásadní změny, které jsou vidět již na první pohled. Chybí zde hodinový sčítač, ukazatel dne a data a malá sekundová ručka se přesunula na pozici „6“. Na pozici „12“ nalezneme sčítač minutový.

Stroj je vybaven automatickým nátahem, rezerva chodu je 44 h, což je slušná, byť ne výjimečná hodnota. Počet ložiskových kamenů stoupl z 25 na 31 a frekvence setrvačky zůstala na 28.800 kmitů/hod.

Pokud Vás zajímají technické detaily rozdílů mezi IWC cal. 79350 a ETA/Valjoux 7750, můžete si o nich přečíst ZDE.

Moje dojmy z hodinek:

Proporčně výborně vyvážené pouzdro je samo o sobě receptem na příjemné hodinky. Korunka i tlačítka chronografu jsou poměrně decentní a nenarušují elegantní linie hodinek, přesto se pohodlně ovládají. Celkově je pouzdro hodinek koncipováno tak, aby mohly lehce vklouznout i pod manžetu košile. Takže chronograf k i k obleku? No, v tomhle případě, proč ne…

Stejně jako pouzdro, i číselník hodinek je decentní, ale velice precizně zpracovaný. Existuje více barevných kombinací, ale u mě jasně vede bílá, zlatá a modrá kombinace, kterou můžete vidět na fotografiích. Bílá plocha číselníku je jemně doplněna zlatými indexy a arabskými číslicemi. Zlatou barvu mají i hodinová, minutová a malá sekundová ručka. Ručky mají klasický tvar, jsou velmi tenké, ale dobře čitelné. Od klasického zobrazení času jsou funkce chronografu odlišeny modrou barvou, centrální sekundová ručka a ručka minutového sčítače jsou tepelně modřené, do velmi sytého a příjemného odstínu. Tato dvoubarevnost velmi příjemně, byť decentně, oživuje číselník. Nutno dodat, že díky tenké, prakticky neexistující lunetě, je číselník naprosto dominantním prvkem celých hodinek. Pěkným detailem jsou i zapuštěné sub-ciferníky zdobené jemnými soustřednými kružnicemi. Je to detail, který sice snadno přehlédnete, ale věřte mi – má velký podíl na výsledném dojmu a kdyby chyběl, určitě to hned poznáte.

Hodinky jsou standardně dodávány na řemínku z aligátoří kůže, v našem případě to byl řemínek hnědý s pěkně zpracovanou překlápěcí sponou. Aligátor hodinkám rozhodně sluší, ale nebál bych se experimentovat, v rámci dobrého vkusu samozřejmě.

Jediné, co mě osobně od těchto hodinek zrazovalo a zrazuje, je právě výše zmiňovaný strojek. Prostě bych chtěl za své peníze, v této kategorii, trošku něco jiného. Ano, IWC sice v současnosti nabízí model využívající výborný in-house strojek, ale ten je o dost mohutnější a cenově je už opět v jiné hladině. Je to pro mne věčný boj subjektivních pocitů a dojmů.

Několik slov závěrem:

Máte rádi hodinky s chronografem? A nosíte často oblek? Pokud ano, jsou IWC Portuguese Chronograph velmi elegantním řešením. Funkci chronografu nemusí nabízet jen sportovní modely, které v současnosti svými rozměry atakují hranice 44 mm a více. Ale oblek není jediná příležitost, při které bych IWC Portuguese Chronograph nosil. Mohou to být i výborné hodinky pro denní nošení. Příjemné rozměry, decentní vzhled a bezvadné zpracování je dle mého názoru jasně řadí mezi špičku segmentu.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Honzovi – Jay Doll.