Když budete mít v nejbližší době pocit, že se na našich stránkách objevuje značka Officine Panerai nějak moc často, budete mít nejspíš pravdu. Poslední dobou tato značka totiž zveřejnila spoustu novinek, souvisí to s výstavou SIHH. Jednou z těchto horkých novinek jsou i hodinky Officine Paneraj Radiomir Firenze 3 Days Acciaio (PAM00604). Přiznám se, že i jen fotografie těchto hodinek mi vyrazily dech. Hodinky samy vznikly jako pocta Florencii a také jen a jen tam je možné si je koupit.

Tyhle hodinky nejsou žádný drobeček, průměr poduškového pouzdra vyrobeného u oceli (316L) je 47 mm. Tvar pouzdra, i design číselníku i ruček vychází z prapůvodního modelu z roku 1936. Velmi netradiční – a přitom pro řadu Radiomir velmi typické – je i provedení nožek. Ano, ty se v podobě „L“ drátku upevňují do pouzdra pomocí šroubků. Úžasná je u těchto hodinek hlavně ruční rytina, kterou je pouzdro zdobeno. Vytvořit ji prý trvá jednomu rytci asi týden. A každá i jen drobná chyba znamená pro dané pouzdro konec a to včetně práce, kterou do něj už jeho tvůrci vložili.

Příjemné je, že pouzdro je současně krásné a současně funkční, výrobce vodotěsnost určil na hodnotu 100 metrů vodního sloupce.

Přiznám se, že podobné zdobení pouzdra jsem zatím viděl pouze u hodinek z Nového Zélandu se značkou Margrette. Tam práce rytce měla svůj vzor v tradičním tribald maorském tetování.

zdroj: www.magrette.com

Hodinky mají černý číselník v tradičním historickém rozložení. Netradiční pro značku OP je „sunburst“ zdobení horní plochy. Číselník je vypracován jako „sandwich“, jen původní radioaktivní vrstva luminiscence byla nahrazena Super LumiNovou – ta má zajímavou „vintage“ barvu. Tradiční je i použití tradičních fontů. A zlaté ručky také nijak nevybočují od vzoru, který určil podobu těchto hodinek už v roce 1936.

V hodinkách je mechanický in-house kalibr P.3000. Je to mechanický kalibr s ručním nátahem a rezervou chodu celé tři dny (má dva pérovníky). Frekvence netypicky velké setrvačky o průměru 13,2 mm je 3 Hz (21.600 A/h). Jeho obsluha je opravdu sofistikovaná, třeba přesouvat hodinovou ručku lze s ohledem na aktuální časové pásmo bez zastavení nebo přesunutí minutové ručky. Ocelové dýnko se safírovým průhledem vám tento kalibr ukáže opravdu důkladně.

K hodinkám patří i tradiční kožený řemen s tradiční jazýčkovou sponou.

Jestli i vás tyto hodinky ohromily, raději si s jejich nákupem pospěšte, bude jich vyrobeno totiž pouze omezená edice čítající 99 kusů. A docela jistě se po nich zapráší! Zajet si pro ně budete muset do Florencie do butiku na Piazza San Giovanni, jinde k dostání nebudou.

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: www.panerai.com

Jestli se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku, je to pro nás cenná zpětná vazba. Děkujeme!