Značka Glycine byla na těchto stránkách představena již několikrát, ale myslím, že se sluší připomenout alespoň její letošní sté výročí od založení. A není to jen založení, ale opravdových sto let nepřetržité výroby, což není u jiných známých značek zdaleka pravidlem. Dovolím si Vám představit typického zástupce tzv. druhé generace slavné a mezi sběrateli ceněné řady Airman s celým názvem Glycine Airman SST 12 s produktovým číslem 3903.188.

Oproti předchozímu modelu Airman SST 06 nový SST 12 zjemněl. Trochu se zmenšila čísla na vnitřní neotočné 24. hodinové stupnici, ubylo nápisů na ciferníku (ty stávající jsou menší), všechny ručky jsou trochu subtilnější, hodinová od minutové se liší jen délkou, ale na druhou stranu jejich leštěné provedení spolu s výraznější leštěnou čtrnáctihrannou lunetou pootevírá hodinkám dvířka i do společenské kategorie. Též zmizely boční otvory v nožkách pro snadnější výměnu řemene a pouzdro se tak stalo celistvější.

V souladu se současnými trendy mají hodinky menší průměr pouzdra, ale proti SST 06 jen o jeden milimetr, takže se svými 43 mm se pořád řadí mezi velké hodinky. Ono popisované vizuální zjemnění se zase naopak trochu podepsalo na celkové čitelnosti hodinek, ale je otázka, jak by to bylo s čitelností např. při průměru pouzdra 40 mm, který se jeví v posledních (a zřejmě i následujících) letech být jakýmsi +/- rozměrovým standardem.

Příběh první generace řady Airman počítaný od roku 1953 do dnes je kus poctivé historie, ale druhá generace s vnitřní otočnou lunetou, kterou výrobce uvedl na trh v roce 1967, se navíc váže k fascinujícímu období supersonické letecké dopravy (SST), ve kterém spatřily světlo světa projekty Concorde, TU 144 a Boeing 2707 (ten na rozdíl od ostatních dvou nikdy neletěl). Výsledek tohoto neopakovatelného období v dějinách letectví je asi dostatečně známý. Vývoj se na rozdíl od předpovědí ubíral jinou cestou a dnešní dopravní letadla z nejrůznějších důvodů létají jen zhruba třetinovou rychlosti oproti výše uvedeným SST strojům.

Ale zpět k hodinkám. Příjemně oblé pouzdro se krátkými nožkami (při průměru 43 mm je délka pouzdra jen 46 mm) má lahodné proporce a je zdobeno vyváženou kombinací leštěných a broušených ploch. Jemný brus viditelně vychází ze středu hodinek a to je celkem neobvyklé a rozhodně zajímavé. Rozteč pro řemen/tah zůstala na přiměřených 22 mm, jen k jeho instalaci je nyní třeba vystěžejkovač jako u běžných hodinek. Vroubkovaná, lesklá a znakem Glycine opatřená standardně umístěná korunka je dostatečně velká, aby nabídla pohodlnou manipulaci. Při udávané vodotěsnosti 20 ATM nepřekvapí, že je šroubovací.

Na druhé hodině najdeme korunku pro ovládání vnitřní otočné lunety s 24. hodinovou stupnicí, i ta byla u původních modelů vroubkovaná, ale nyní je hladká s širokou drážkou pro nastavení mincí, nehtem (doporučuji) apod. Při otáčení klade mechanizmus dostatečný odpor, aby bylo vyloučeno samovolné pootočení.

Sklíčko o průměru 35 mm je safírové a opatřené vnitřní AR vrstvou. Účinnost tohoto provedení je o poznání nižší, než u oboustranného AR, ale za to nehrozí jeho poškrábání. Efekt mizejícího sklíčka je tu méně výrazný, ale i vnitřní AR vrstva dokáže při určitých úhlech ciferník zesvětlit a dát mu jiný barevný rozměr. Leštěnou tenkou lunetku kolem sklíčka jsem již zmínil, je to prvek dávající hodinkám šmrnc a seriózní vzhled.

Ciferník je tmavě modrý a při bližším zkoumání zjistíte, že vnitřní kruhová neotočná část přechází směrem k dvanácté hodině od zmíněné tmavomodré až po černou. Velmi nenápadně, sám jsem si toho všiml až po několika dnech. Ciferník tedy má dvě 24. hodinové stupnice, pevnou a otočnou a dále stupnici minutovou. Oranžové provedení čísel na vnitřní stupnici a nápisů AM a PM ciferník decentně oživují. Datumka je na bílém poli, což v tomto případě považuji za opodstatněné. Oproti předchozímu modelu SST 06 zmizel z ciferníku nápis World Timer a údaj o vodotěsnosti.

Luminiscence je modrá na indexech, zelená na ručkách a co do intenzity sotva průměrná. Trochu to nechápu např. ve srovnání s jinými modely Glycine, ale budiž.

Na zadním šroubovacím víčku o průměru 38,5 mm je kromě běžných nápisů a informací i luxusní reliéf supersoniku Boeing 2707 a stejně reliéfní nápis Airman SST 12 Glycine. Zadní víčko vypadá opravdu nádherně, a i když má strojek zdobení a rotor s rytinou letadla a nápisy stejně jako klasický Airman se zadním průhledem, tohle víčko je pecka.

Hodinky se dodávají v provedení s celočerným, tmavomodrým a černo-oranžovým (Pumpkin) ciferníkem.

Na výběr je pletený kovový tah, tzv. „mesh“ a kožený řemen s bílým prošitím.

Celkové to jsou bez přehánění nádherné hodinky, nemohu je než doporučit. Ceny v evropských e-shopech jsou docela houpačka a pohybují se v rozsahu cca 1 200 – 1 800 EUR.

Autor textu: PavelS

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Jestli se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!