Pro hodinky Hamilton mám slabost, zatím jsem nenašla žádné, které by se mi nelíbily a existuje několik hodinek z produkce Hamilton, které bych chtěla nosit na svém zápěstí. Dnes vám jedny takové představím.

Pouzdro je vyrobené z nerezové oceli a má konečnou úpravu pískováním. Díky pískování si hodinky udrží zajímavý atraktivní vzhled a nebudou na nich asi ani vidět stopy denního nošení. V průměru měří 42 milimetrů bez korunky a 45,8 milimetrů s korunkou. Na výšku mají 18 milimetrů. Mezi pískovanými nožkami měří 21 mm, nožky nejsou provrtané. Pouzdro je vodotěsné do 100 metrů v souladu s ISO2281, můžete se s nimi tedy i potápět bez dýchacích přístrojů. Dále je odolné proti magnetickému poli v souladu s ISO764/DIN 8309. Vroubkovaná luneta není otočná a hodinkám dává trochu vintage vzhled, mně se luneta s vroubky moc líbí a hodinkám sluší, hlavně v kombinaci s konečnou úpravou pískováním. Hodinky váží pouhých 95 gramů.

Pískovaná korunka je přiměřeně velká, má dostatečné rýhování, takže se s ní velmi dobře manipuluje a hodinky se tak výborně ovládají. Je signovaná velkým plastickým H (jako Hamilton). Je šroubovací do pouzdra.

Sklíčko je vyrobené ze syntetického korundu (safíru), který mu dodává tvrdost a odolnost pro mechanickému poškození (poškrábání). Jen je trochu škoda, že na sobě nemá antireflexní vrsvu, která by zajišťovala skvělou čitelnost za extrémních světelných podmínek, třeba při jasném slunečním dni.

Při koncepci rozložení číselníku se firma zřetelně inspirovala tradičními vojenskými hodinkami. Černý číselník oživují béžové arabské indexy a stejnou barvou vytištěné texty. Jemná vnitřní vteřinová škála je také vytištěna béžovou barvou a nese v 5 vteřinových intervalech označení 0 až 60. Hodinové indexy jsou provedené v pozoruhodném bezpatkovém fontu, díky kterému jsou skvěle čitelné. Béžovým tiskem vypracované texty Hamilton, Khaki Mechanical Antimagnetic doplňují číselník, ale přitom nepřekáží. Údaj „Swiss Made“ informuje o faktu, že jsou hodinky kompletované ve Švýcarsku, a že minimálně 50 % použitých dílů je vyrobeno ve Švýcarsku. Hodinové indexy jsou zvýrazněné luminiscenční barvou, která bohužel po osvícení svítí velice krátkou dobu, hodinky vám tedy na konci noci čas neukážou.

Kovové ručky mají jehlovitý tvar, který hodinkám dává vzhled sto let starému tradičnímu provedení. Hodinová a minutová jsou členěné a vyplněné béžovou luminiscenční barvou. Jak už jsem se zmínila u hodinových indexů, použitá luminiscence je příliš slabá a ani po intenzívním nasvícení nevydrží příliš dlouho. Tenká centrální vteřinová ručka má konec zdobený drobnou kapkou. Když si ale odmyslím luminiscenci, tak jsou bíle lakované ručky velmi dobře čitelné.

V hodinkách najdeme mechanický strojek s manuálním nátahem z produkce SWATCH – ETA 2801-2, kmitá frekvencí 4 Hz. Pohyb zajišťuje 17 ložiskových syntetických rubínů. O odolnost strojku proti nárazu se stará Incabloc. Po maximálním natažení strojek běží 46 hodin. A funkce? Hodiny, minuty, vteřiny. Při seřizování se hodí funkce hackingu (zastavení) vteřinové ručky.

Ploché pevné dýnko je také pískované. Je k pouzdru přišroubované 6 drobnými šroubky. Stejně jako pouzdro je vyrobené z nerezové oceli. Má na sobě gravírované informace o hodinkách – materiál sklíčka (Sapphire Crystal), Swiss Made, strojek (Mechanical 2801-2), materiál pouzdra (Stainless Steel), voděodolnost (10 ATM/330 ft) a referenční číslo řady (H604190). Dýnko dobře sedí na ruce, hodinky se nosí velmi pohodlně.

Hnědý kožený řemen s bílým prošitím má interesantní strukturu, je vyrobený v Německu. Neobvyklou součástí je celokožený obal chránící hodinky, který zapnete na patent. Pásek s patentem kryje korunku, obal má pro korunku boční výřez. Myslím, že právě díky nošení s obalem hodinky stále vypadají jako nové a současně to připomání historii, vždyť hodinky s takovým obalem nosili vojáci ještě ve WWII. Překlápěcí část obalu má zevnitř vyražený velký erb Hamilton. Řemen se spíná dvojitou jazýčkovou sponou (opět motiv „H“), která je také nerezová a pískovaná.

Hamilton Khaki Pioneer Mechanical mne chytily za srdce. Velikostně (42 milimetrů průměr a 18 milimetrů výška) patří na menší a středně velké zápěstí. Díky odolnosti s vámi zvládnou koupání v přírodě i v bazénu. A k jakému oblečení bych je nosila? Hodí se k oblečení pro volný čas a vzala bych je i k casual oblečení. Zdobná luneta zjemňuje military vzhled, takže by je mohly nosit i sportovněji založené ženy, určitě by jim slušely. Dovedu si je představit jak na koženém řemenu (ať už s obalem na pouzdro nebo bez), tak na látkovém strapu. Kovový náramek bych ale doporučila kartáčovaný nebo pískovaný, myslím, že leštěný by se k nim nehodil. Já osobně bych je nosila moc ráda, moc se mi líbí. Pokud se líbí i vám a rozhodli jste se pro ně, pak se podívejte na internet, dají se na eBay.com sehnat od 500 USD. Referenční číslo tohoto konkrétního modelu je H60419533.

Autorka textu: Olie

Autor všech fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.