Nezávislý hodinář Richard Mille vyrobil několik modelů, které byly určené pouze pro jeden určitý světadíl. Můžeme tak spatřit hodinky pro Asii, Evropu, Afriku a také pro obě Ameriky. A právě limitovanou edicí pro tyto dva kontinenty se budeme zabývat v dnešní aktualitě.

Můžeme je považovat spíše za jednodušší hodinky RM, zvlášť když přihlédneme ke komplikovaným modelům. Přesto jsou na vysoké technické úrovni. První hodinky s označením RM030 přišly na svět už v roce 2011. Předchozí Americas-Only (RM011, RM016, RM028) mají pouzdra z titanu, bílého zlata a červeného zlata, následují je černě laděné RM030 Black Out a RM030 Black Rose.

Hranaté prohnuté pouzdro nejnovějšího přírůstku je vyrobené z karbonových nanotrubiček. Ty už jsme mohli vidět třeba na hodinkách pro Yohan Blake a Rafael Nadal. A tak i když má stejné rozměry – 50 mm x 42,7 mm x 13,95 mm – jako ostatní Americas-Only, je výrazně lehčí. Černý gumový řemínek je pevně spojený s pouzdrem.

Zářivé oranžové akcenty najdeme na vnitřní lunetě, ochraně velké korunky a na koncích prořezávaných ruček. Skeletonizovaný číselník mi nepřipadá příliš přehledný. Na pozici 7 se nachází datové okénko safírového disku kalendáře, na pozici 9 ukazatel rezervy nátahu a na pozici 12 ukazatel aktivity rotoru. Nad číselníkem i v průhledu dýnka je zasazeno safírové sklíčko s oboustranným antireflexem.

Manufakturní skeletonizovaný kalibr s automatickým nátahem RMAR1 vyniká inovativním “declutchable” rotorem. Ve chvíli, kdy jsou hodinky plně natažené (rezerva chodu ukazuje 50 hodin), systém samonátahu se odpojí od rotoru. Do tohoto systému je také zapojena komplikace rezervy chodu, která tak uvádí mnohem přesnější údaje. Výsledkem je, že kalibr a oscilátor pracují v nejlepším možném poměru konstantního momentu k síle, což zlepšuje přesnost měření času. Poté, co rezerva nátahu klesne na 40 hodin, rotor se opět spojí se systémem a pokračuje v natahování pera. Zda rotor natahuje soukolí samonátahu nebo ne, můžete vyčíst z ukazatele ON/OFF na pozici 12. Strojek má rezervu chodu maximálně 55 hodin, frekvenci setrvačky s proměnlivou setrvačností 4 Hz, 40 ložiskových kamenů, setrvačku ze slitiny Glucydur, ochranu proti nárazu Incabloc, titanové a PVD černěné můstky a konečnou úpravu ručně malovanými povrchy. Na fotografii vidíte průhledem v dýnku kalibr RMAR1 v jednom z prvních modelů RM030.

Limitovaná edice čítá pouhých 30 kusů. Hodinky budou k dispozici pouze v buticích a u autorizovaných prodejců v Severní a Jižní Americe. Výjimečné dílo si žádá výjimečnou cenu. Nejinak tomu bude v tomto případě. Vyšplhala se až na 135.000 USD.

Autor textu: Olie

Zdroj fotografií: Richard Mille

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!