Úvod:

Věčný kalendář je ve světě hodinařiny považován za jednu z nejvyšších komplikací, kterou mohou hodinky disponovat. Náramkové hodinky s touto komplikací patří často mezi to nejdražší, co můžeme v katalogu mnoha firem naleznout.

Firma Girard-Perregaux má s výrobou podobných komplikovaných hodinek rozsáhlé zkušenosti. Bylo tedy jen otázkou času, než si věčný kalendář nalezne cestu i do kolekce 1966, která v současnosti na trhu slaví značné úspěchy.

Technické údaje:

Pouzdro hodinek je vyrobeno z růžového zlata a vzhledem k charakteru hodinek má průměr „pouhých“ 40 mm a výšku 10.74 mm. To aby dobře padly při nošení k obleku. Lehce vypouklé safírové sklíčko je opatřeno antireflexní vrstvou, safírové sklo nalezneme i na dýnku hodinek, kde tvoří průhled na strojek.

Manufakturní strojek (inhouse) z dílen Girard-Perregaux nese označení GP033Q.0D. Má automatický nátah, rezervu chodu 46 hodin, frekvenci setrvačky 28.800 kmitů/hod. (4 Hz) a 27 ložiskových kamenů. Zobrazení času je řešeno klasicky pomocí minutové a hodinové ručky. Věčný kalendář tvoří ukazatel měsíční fáze na pozici 6, ukazatel názvu dne v týdnu na pozici 9, ukazatel názvu měsíce a indikace přestupného roku na pozici 12 a ukazatel čísla dne v měsíci na pozici 3. Vše je přehledně uspořádáno a odečet času a údajů kalendáře je bezproblémový.

Nízká vodotěsnost – 30 m – asi nikoho nepřekvapí. Mě osobně při zkoumání technických údajů strojku zarazil pouze nízký počet ložiskových kamenů, který bývá u takto komplikovaných strojků mnohem vyšší než 27.

Samotný strojek je velmi vkusně ozdoben ženevskými pruhy, perláží, modřenými šroubky a rotor automatického nátahu je vyroben z jednoho kusu 18 karátového zlata.

Řemínek je vyroben z černé aligátoří kůže a je opatřen jednoduchou jazýčkovou sponou, která je taktéž ze zlata.

Moje dojmy z hodinek:

Osobně mám velmi rád jednoduché a elegantní hodinky. V kolekci 1966 od Girard-Perregaux jiné ani nenalezneme. Pouzdro z růžového zlata má ideální rozměry a proporce. Na poměry hodinek s věčným kalendářem jsou hodinky skutečně velmi tenké – obvykle bývají hodinky s věčným kalendářem docela „tlusté“, aby mohly pojmout složitý mechanismus. Povrchová úprava pouzdra je řešena leštěním, což bývá u zlatých hodinek zvykem, i když se můžeme občas setkat i s kartáčováním.

Tenká luneta zvýrazňuje velkou plochu bílého číselníku. Na něm jsou symetricky umístěny ukazatele věčného kalendáře. Ty jsou opatřeny modřenýma ručkama, které dobře kontrastují s číselníkem a jsou tak velmi dobře čitelné. Samotné popisky funkcí kalendáře jsou provedeny v černé barvě, právě kvůli dobré čitelnosti. Hodinová a minutová ručka mají jednoduchý a klasický tvar a jsou zlaté. Stejně tak, jako jsou zlaté i hlavní indexy 12, 3, 6 a 9. Zbytek indexů je řešen černým potiskem. Každopádně kombinace barev na číselníku je dobře zvolena s ohledem na vzhled i na funkci.

Hlavní funkcí hodinek je, krom zobrazení času, již zmíněný věčný kalendář, který já osobně považuji za jednu z nejužitečnější komplikací vůbec. Proč? Nemám rád hodinky s prostým zobrazením data a to z toho důvodu, že musím každý měsíc datum ručně nastavit. Věčný kalendář řeší tento problém, ba co víc – poradí si i s přestupným rokem. Existuje i varianta zvaná roční kalendář, která zvládá krátké a dlouhé měsíce, ale při přestupném roce je nutné provést manuální korekci data, takové hodinky jsme recenzovali ZDE. Každopádně si trvám na tom, že věčný kalendář je velmi praktická komplikace pro každodenní život. Zobrazení aktuální měsíční fáze je hezkým doplňkem a dobře vyvažuje číselník.

Samotné nastavování hodinek je jednoduché, provádí se pomocí korunky a zapuštěných tlačítek na boku. Rozhodně bych ale doporučoval používat natahovač (watch-winder), aby se hodinky nezastavily. Nastavovat věčný kalendář na správné datum může být občas poněkud zdlouhavé. Girard-Perregaux ale na své zákazníky myslí – hodinky jsou dodávány v krabici, která je zároveň právě natahovačem.

Skutečně nemám, co bych hodinkám vytkl. Vzhled i zpracování jsou perfektní, stejně tak jako funkce a jejich použitelnost v každodenním životě.

Několik slov závěrem:

Tato novinka z dílny Girard-Perregaux jistě zaujme každého milovníka vysoké hodinařiny. Ať již precizním zpracováním, či funkcemi. Atraktivitu modelu 1966 Perpetual zvyšuje i to, že se jedná o limitovanou edici 99 kusů. Takže pokud se vám líbí, nezbývá než si trochu pospíšit, než budou všechny pryč.

Autor textu: Tadeáš Táda Plachý

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za možnost focení děkujeme Ing. Kláře Votrubové z Pražského butiku Girard-Perregaux.