Dnes bych vám rád představil prý nejodolnější hodinky Casio G-Shock, jaké zatím byly vyrobeny. Že je značka G-Shock synonymem odolnosti, to už asi víte. Hodinky, které jsou navrhovány a po výrobě testovány na nejrůznější možné surové zacházení, nacházejí uplatnění v různých oblastech lidských činností – vojáci, hasiči, záchranáři, cestovatelé, potápěči anebo třeba sportovci při adrenalinových sportech určitě ocení, když mají na ruce hodinky, které nejspíš spolehlivě vydrží víc, než ruka pod nimi. Že přeháním? Možná a možná také ne, vyzkoušejte je sami.

Tyto hodinky jsou nejen nejodolnější, ale asi také největší z produkce Casio, pouzdro přes své rozměry 55,5 x 53,6 x 17,5 mm není ale nijak těžké, váží pouze 88 gramů. Je pravdou, že pod manžetu se už vejdou jen stěží, ale díky své odolnosti vlastně nějakou ochranu manžety nebo rukavice ani nepotřebují. Pouzdro má klasický hranatý tvar se zaoblenými rohy (dobře to známe z řady M5600), ale ty rozměry jsou vážně nezvyklé! Stejný rozměr výřezů pro pásek jako u GA-100 i v tomto případě umožňují výměnu pásku za adaptér, do kterého se dá vložit NATO-Strap. Ale dodávaný pásek je velmi pohodlný a ani já jsem neměl důvod k výměně. Odolnosti proti vodě je (pro řadu G-Shock) obvyklých 200 metrů.

Tlačítka jsou velká, zdrsněná, snadno dostupná a – jak je u Mudresist G-Shocků už pravidlem – jejich ovládání vyžaduje trochu větší sílu. Nestane se vám tedy, že byste je nechtíc stlačili třeba manžetou nebo rukavicí a na nutnost trochu většího tlaku se dá snadno zvyknout.

Minerální sklíčko je trochu zapuštěné pod lunetu, takže jeho poškození hrozí (snad jen teoreticky) jen při přímém úderu.

Hodinky jsem zatím viděl v oranžové a v černé variantě – obě měly „reverzní“ displej. Ten je obecně trochu méně snadno čitelný, ale když to vypadá tak hezky! Zkusil jsem vyfotografovat srovnání čitelnosti s běžným displejem na mých G-Shock GW-M5600, výsledek vidíte sami.

V hodinkách je ve speciálním vnitřním tlumícím obalu (patentovaný gel) umístěn modul 3221. Díky němu jsou hodinky prakticky bezúdržbové. O dobíjení vestavěné baterie se stará slunce, úroveň nabití baterie zobrazuje ukazatel na displeji, ale moc sledovat to nemusíte, hodinky vydrží fungovat i ve tmě po dobu 11 měsíců.

Funkce mají obvyklé – zobrazení druhé časové zóny (31 zón, 48 velkých měst + UTC), pět alarmů (jeden snooze), stopky, timer. Rozsah stopek i timeru je dostatečný (24 hodin), žádné připomínky. V základní zobrazení lze mít volitelně na displeji den v týdnu/ datum nebo druhou časovou zónu. A to se mi líbí!

Plechové dýnko u pouzdra drží čtyři šroubky, žádné překvapení, prostě osvědčené odolné řešení. Poškození šroubků při výměně baterie hrozí spíš jen teoreticky, vzhledem k tomu, že baterii nejspíš nebudete nikdy měnit. Já osobně solární dobíjení preferuji – nemusím pak mít starost o životnost baterie třeba při častějším používání podsvícení displeje. Dýnko je částečně kryté i profilovaným plastovým okružím, které drží stejné šroubky jako dýnko. A ruka alespoň částečně větrá.

Nadšený jsem byl z plastového pásku s dvojitou sponou – a to jak pohodlností nošení, tak odolností, se kterou byl projektován. Pásek u pouzdra nedrží pro Casio obvyklé (16 mm) stěžejky, ale jejich funkci nahrazují šroubky s trny, které se pevně zakusují do pouzdra. A ani spona nemá stěžejku, ale odolný šroubek. Rozhodně je to zatím nejbytelnější řešení, co jsem u G-Shocků viděl.

Osobní zkušenost mám poměrně velkou s dvojčetem v černé barvě, které mě už pár měsíců stále provází. Praktičnost je skvělá, snad jen stopky by mohly být už na druhé pozici v menu. Přesnost je obvykle kolem +1,5 sec. týdně. Čitelnost displeje je opravdu trochu horší, ale když si zapnete automatické podsvícení při natočení displeje k očím, může vám i toto být celkem jedno.

A pokud vám oranžové barva pouzdra připadá příliš nápadná – což je ale mnohdy výhoda – můžete je tedy mít třeba i v trochu nenápadnějším černém provedení.

Takže ať potřebujete odolné hodinky pro hašení požárů, skákání s padákem, střelbu, potápění, canyoning nebo jenom na slunění se v baru na pláži? S hodinkami GX56 vedle nešlápete. A kdyby vás zajímal seznam testů, kterými tyto hodinky procházejí, najdete je tady a je to zajímavé čtení!

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz.

Podrobný popis funkcí

Anglický manuál k modulu 3221

Seznam testů