Svébytné kategorii „leteckých hodinek“ jsme se věnovali už několikrát, nejpodrobněji asi zde, dnes bych vám rád představil limitní edici značky Steinhart. Jedná se o variaci na téma „B-Uhr“ nebo přesněji „BeobachtungsUhr“, tedy hodinek pro pozorovatele a navigátory Luftwaffe v době WWII. Mne na nich hlavně zaujalo „inverzní“ provedení sendvičového číselníku a překrásně upravený a zdobený strojek. Pojďme se na ně podívat.

Ocelové pouzdro má jednoduchý tvar, pro značku Steinhart a její pilotní edice je už vlastně tvarem tradičním. Povrchová úprava pouzdra je provedena precizním broušením, luneta je ale leštěná. Celkový dojem je luxusní. Nezmínil jsem ještě rozměry pouzdra, průměr je 47 milimetrů, výška 14 mm. Možná to nejsou hodinky pro každou příležitost a pro každou ruku, ale hodinky přitom nepůsobí na ruce nějakým mamutím dojmem. Doporučuji tento rozměr alespoň vyzkoušet. Původní B-Uhry byly ještě větší, průměr pouzdra byl 55 mm a hodinky se nosily na zápěstí přes rukáv letecké bundy nebo kombinézy. Vodotěsnost pouzdra nestačí třeba pro plavání, hodinky jsou označeny „Water Resistant“, odolnost je tedy spíš proti stříkající vodě (3 BAR). Hmotnost hodinek je 125 gramů i s řemenem.

Ocelová korunka o průměru 10 mm má tradiční tvar, říká se mu „diamantový“. Má umožňovat manipulaci, tedy natahování i seřizování hodinek v rukavicích. Majitelé někdy mají obavy, jestli nebude korunka vzhledem k velikosti pouzdra a svému tvaru řezat do zápěstí levé ruky při nošení. Já jsem korunky tohoto tvaru vyzkoušel na několika hodinkách a nikdy jsem s tím potíže neměl. Korunku je samozřejmě možné nechat vyměnit za jiný tvar, ale hodinky by tím asi trochu ztratily svůj tradiční letecký vzhled.

Sklíčko na hodinkách je mírně klenuté (konvexní) a vystupuje nad leštěnou lunetu, je z odolného a tvrdého safíru a to dokonce s dvojitou antireflexní vrstvou, tedy z vnitřní i z vnější strany. Antireflexní potah je barevně neutrální, myslím, že to historickému vzhledu hodinek velmi prospělo. Průměr sklíčka je impozantní, jeho průměr je celých 42 milimetrů.

Pro popis číselníku jsou téměř slova krátká, je stříbrný, kartáčovaný paprskovitě od středu. Ano, vidíte správně, je plastický, tedy má sendvičovou konstrukci. Spodní strana s luminiscenční vrstvou (černá Superluminova) je překryta svrchní vrstvou s precizně prořezanými indexy a subčíselníkem pro mimostřednou vteřinovou ručku na pozici „9“. Nahoře najdeme tradiční trojúhelník se dvěma tečkami, toto rozvržení mělo kdysi při náročných podmínkách na palubě letadla zpřesnit a zrychlit odečítání času v jakékoliv poloze. Značení číselníku doplňují minutové indexy, logo a jméno značky černým tiskem. A na spodním okraji najdeme označení „swiss made“ – přestože je značka Steinhart německá, hodinky splnily podmínky pro udělení tohoto žádaného a prestižního ocenění.

Hodinkové ručky mají tradiční mečovitý tvar, jsou krásně leštěné a vnitřní výplň je rovněž tvořena černou luminiscenční barvou. Ručky jsou perfektně čitelné za jakéhokoliv světla. Hlavně na makrofotografiích se můžeme potěšit opravdu precizním provedením bez sebemenší chybičky.

Ještě bych vám rád ukázal, jak funguje luminiscence těchto hodinek. Hlavně luminiscence celé plochy subčíselníku vteřinové ručky byla i pro mne úžasným překvapením.

V hodinkách tiká švýcarský kalibr z produkce koncernu SWATCH – ETA/Unitas 6497. Frekvence setrvačky je 2,5 Hz (18.000 půlkmitů za hodinu), rezerva nátahu přes 48 hodin, natahování je ruční, korunkou. Kalibr prošel rozsáhlými úpravami a pokud ho srovnáte se základní nezdobenou verzí, asi i vy užasnete. Na můstcích jsou broušené „ženevské pruhy“, můstky samy pak mají šedivý potah (asi PVD). Barevnost ještě doplňují modřené šroubky, rudé ložiskové kameny (17 syntetických rubínů) a zlatá barva setrvačky a ozubených kol vnitřního mechanizmu i stříbrná barva zkosených a broušených nátahových kol. Určitě je na co se dívat i na spodní straně hodinek.

A k takto zdobenému kalibru patří dýnko s průhledem, kterým se můžete potěšit pohledem na precizní provedení strojku. Dýnko je šroubovací do pouzdra, ocelové a po obvodu má gravírované označení hodinek. Průhled je také tvořen plochým safírovým sklíčkem, takže ani zde nemusíte mít obavy z poškrábání.

K leteckým hodinkám patří letecký kožený řemen. Tento má tradiční tvar (dodnes ho využívá třeba značka IWC), který se skokově zužuje z 22 mm na 18 milimetrů k překlápěcí motýlkové sponě. Ta je ocelová s pojistkou proti otevření a s gravírovanou značkou Steinhart.

Takže jak se vám tyto hodinky líbí? Mně zaujaly a lituji, že nejsou na prodej. Počet kusů limitní edice byl omezen pouze na 333 a u výrobce jsou tyto hodinky vyprodané, ale můžete je zkusit sehnat mezi hodinkovými nadšenci, třeba se vám to poštěstí. Původní cena byla kolem 500 EUR. Získáte tím precizně udělané hodinky s historickým příběhem, ale přitom ve svébytném a originálním provedení, které budí pozornost okolí. Referenční číslo hodinek je L080.

A nelekněte se poslední fotografie, zadání pro fotografování bylo „Hellboy“ a pokušení vyfotografovat hodinky s ohněm bylo příliš palčivé. Co na tom, že jsem si při tom zapálil světelný stan pro difuzní světlo…

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Onionovi.