V dnešní aktualitě vám ukážu letecké hodinky, které mne nadchly a zároveň se mi tak trochu nelíbí – Longines Avigation Type A7.

zdroj: Longines

Hodinky Longines Avigation A-7 jsou inspirované modely vytvořenými v průběhu roku 1930, kdy panovala poměrně přísná kritéria pro vzhled, kvalitu a přesnost, aby se hodinky mohly nazývat „Typ A-7“. Jen za těchto podmínek si je mohli piloti vybrat a používat. Jejich velký průměr a velká zubatá korunka umožňovaly dobrou čitelnost a výborné ovládání, i když měl pilot silné letecké rukavice. Uhlově černý číselník s výraznými bílými číslicemi zajišťuje skvělé odečítání času při sníženém osvětlení nebo při turbulencích. Úhel číselníku byl speciálně navržený pro nošení hodinek na vnitřní straně zápěstí. Když letec pilotuje letadlo, má paže v takovém postavení, že je praktičtější nosit hodinky na vnitřní straně zápěstí. Rychlým pohledem tak jednoduše zjistí, kolik je hodin, aniž by musel ztratit kontrolu nad letadlem.

zdroj: Longines

Osobitou eleganci hodinkám z řady Heritage dodávají stříbřené „breguetovské“ ručky, použitý font číslic a tlačítko na boku pouzdra, kterým se odklápí plné dýnko. Zaoblené nerezové leštěné pouzdro měří v průměru 49 mm, leštěné jsou i úzké prohnuté nožky. Černý matný číselník kromě hodinové škály obsahuje vteřinovou stupnici chronografu a také tachymetrickou stupnici. Na subčíselnících najdeme mimostřednou vteřinovou ručku a 30 minutový čítač. Co se poněkud nepovedlo, je datová apertura. Připadá mi, že se k designu hodinek nehodí jak bílý datový věnec, tak použitý font. Uvnitř pouzdra najdeme mechanický in-house strojek L788 se sloupkovým kolem (column wheel), má automatický nátah, frekvenci 28.800 A/h a rezervu chodu přibližně 54 hodin. Kalibr „single monopusher“ se ovládá pouze korunkou. Průhledem v dýnku si můžete strojek prohlížet. Sklíčko kryjící číselník je vyrobené z syntetického korundu a má několik vrstev vnitřního antireflexu. Hodinky jsou vodotěsné do 30 metrů. Černý řemen je vyroben z kůže aligátora a spojuje ho překlápěcí spona.

zdroj: Longines

Když jsem je viděla poprvé, chytly mne za srdce. Pootočený číselník, odklápěcí dýnko, průhled na strojek, krásné ručky a číslice – luxusní praktická krása v podání Longines. Jenže pak přišel druhý pohled, který zaznamenal datové okénko. Velká škoda, jinak by to pro mne byly dokonalé hodinky.

Mimochodem, název „Avigation“ není překlep, ale složené jméno z „aviation“ a „navigation“, „letectví“ a „navigace“, pro které jsou hodinky určené.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: Longines