Hodinky, které se nemusí se seřizovat? Hodinky, ve kteterých se nemusí vyměňovat baterie? Absolutně přesné hodinky? Hodinky, které zohlední, kde zrovna jste? Trochu moc požadavků najednou… A přesto existují. Firma Citizen se programově věnuje výzkumům na poli pohonu hodinek světlem. V roce 1995 představila pohon eco-drive. V roce 2011 pak unikátní limitovanou sérii hodinek se satelitním seřizováním času a po dalších dvou letech došlo i na sériovou výrobu. A právě tyto hodinky bych vám chtěla blíže představit.

Pohon eco-drive je samozřejmě pohon na světelnou energii. Citizen používá speciální absorpční články, které energii uskladňují v unikátním titano-lithiovém akumulátoru, který by měl při plném nabití udržet hodinky v chodu až 7 let bez další světelné energie. Na jeden den běžného provozu by hodinkám mělo stačit okolo 9 minut na plném slunci.

Satelitní seřizování času pracuje díky systému GPS družic. Vzhledem k tomu, že se družicích NAVSTAR používají atomové hodiny, jejich přesnost je 10-13s, jsou hodinky absolutně přesné. Hodinky vyhledají jednu z 32 družic a dekódují jejich signály. Rychlost nastavení podle pozice na zeměkouli je úctyhodná, při dobrých podmínkách je jen kolem 20 sekund. Dost bylo teorie, pojďme k samotným hodinkám.

Soudkovité pouzdro hodinek je z titanu, upraveného kartáčováním a tvrdým povlakem. Jeho průměr je 49,5 mm, s korunkou 53 mm, „lug to lug“ 57 mm a výškou 18,8 mm. Váha je jen 145 gr a to právě díky použití titanu, ocelové by vážilo jistě víc. Pouzdro ladně přechází v tah, se kterým opticky tvoří jeden celek.

Šroubovací korunka je 8 mm velká, tmavá (PVD), na pozici 3, s vroubky pro lepší manipulaci, bez zdobení. Tlačítka pro ovládání dalších funkcí hodinek doprovází korunku na pozicích 2 a 4. Jsou hladká a jen o něco menší než samotná korunka.

Sklíčko je vypouklé, safírové a opatřené antireflexní vrstvou a má průměr 38 mm. Nehrozí tedy jeho poškození, pokud se do něj nepustíte briliantovým prstenem.

Na webu Citizen je psáno, že k pozadí číselníku je inspirovala podoba točící se letecké vrtule, mě připomíná loukotě kola či deštník, prostě to už závisí na imaginaci každého pozorovatele. Každopádně číselník je třívrstvý a průsvitný, aby se k slunečním článkům dostalo co nejvíc světla. Hodinky mají dva subčíselníky, jeden vpravo a druhý vlevo od středové osy. Tvoří je černě olemované otvory, doplněné bílými indexy a bílými a zelenými čísly a písmeny. Pravý, tedy směrem k indexu 3, ukazuje, jestli je den nebo noc – režim 24 hodin. Levý, tedy k indexu 9, kumuluje tři funkce: ukazatel dne v týdnu, letního/zimního času a úroveň nabití akumulátoru. Hlavní číselník má plastické leštěné stříškovité hodinové indexy, doplněné luminiscenční páskou. Na pozici 3 a 9 chybí kovová část, na pozici 6 je apertura pro datumovku. Aktuální číslo lemuje černý rámeček, vidět ovšem jsou tři čísla, kotouč je černý a čísla bílá.

Kalendář je řešen jako věčný (perpetual) a Citizen garantuje správnost do roku 2100. Minutové intervaly jsou naznačeny bílými čarami. Indexy jsou na vnitřním okraji lemovány zeleně provedenými minutovými čísly: přičemž čísla 20 až 40 stojí na hlavě, 45 až 15 pak ve standartní pozici. Číselník lemují zkratky názvů měst, podle kterých se nastavuje časové pásmo. I tato písmenka se v půlce číselníku staví na hlavu. Na číselníku jsou ještě umístěny tři zkratky vyvedené zelenou barvou: RX těsně nad osou ruček a NO a OK symetricky pod ní. Slouží k indikaci seřízení hodinek radiovým signálem. Na číselníku není uvedena vodotěsnost a logo firmy je sice na tradičním místě, nahoře, mezi pozicemi 11 a 1, ale nikoli na číselníku, ale zespodu na sklíčku.

Skeletonové ručky obou sekundárních číselníků jsou zeleně lakované a postrádají luminiscenční vrstvu. Minutová ručka je dlouhá černá, má podobu meče a prakticky celá je vyplněná luminiscenční barvou. Hodinová ručka je dost krátká a u špičky výrazně rozšířená křidélky. Je také skoro celá luminiscenční. Vteřinová ručka má zvláštní tvar: je hodně prodloužená za osu a v místě osy má křidélka. Špička i přesahující konec jsou také zelené.

Celkový dojem z číselníku je velmi zajímavý díky použitému materiálu, bohužel poněkud nepřehledný. Kupodivu mi při pohledu na hodinky ani tak nevadily subčíselníky, jako hodně široké ručky, zvláště hodinová. Možná by pomohlo i odstranění škály po obvodu hodinek?

Jak jsem psala výše, luminiscenční pásky jsou u každého hodinového indexu a téměř v celé ploše hodinové a minutové ručky. Luminiscence je postačující, v zelené barvě.

V hodinkách čas odměřuje modul Citizen H909. Je to samozřejmě in-house quartzový kalibr s několika velmi zajímavými vlastnostmi. O solárním dobíjení vestavěné baterie jsem se už zmínila, o přesném seřizování podle údajů z družic GPS také. Zbývá dodat, že tento modul ukáže datum vždy přesně, je totiž vybaven vlastní variantou perpetuálního kalendáře. Nastavování je poměrně složité, zahrnuje spoustu možností, bez manuálu se to pravděpodobně zvládnout nedá.

Hladké, na okrajích zkosené černěné titanové dýnko je zdobeno dvěma zelenými kružnicemi, v zelené barvě je také vyvedeno logo eco-drive a satellite wave. Samozřejmě tam najdeme informace o výrobci, materiálu, vodotěsnosti, sériové číslo, číslo kalibru a informaci o tom, že pouzdro se nemá otvírat, jen v servisním centru. Vrátím se ještě k informaci o vodotěsnosti, která chybí na číselníku: 20 bar. – 200 m, tedy hodinky vodě velmi dobře odolné, určené i pro potápěče.

Mohutný titanový článkový tah skvěle doplňuje pouzdro. U hodinek je široký 22 mm, u spony 20 mm a 3,5 mm je vysoký. Má překlápěcí sponu s pojistkou proti otevření, na které nechybí gravírovaný název výrobce.

Hodinky jsou vyráběny ve dvou variantách, první má zelené akcenty a titanový tahem, druhá je oranžová s pryžovým řemínkem.

„Skleněné město“, jak jsem si je pro sebe přejmenovala, jsou hodinky rozhodně nepřehlédnutelné, moderní a zajímavé, už jen kvůli skleněnému číselníku. Také velmi oceňuji snahu výrobce o ekologičnost a bezúdržbovost, ale číselník je, jednoduše řečeno, nepřehledný. Jsou velké a mohutné, i když – díky titanu – nejsou příliš těžké. Na ruce dobrodruha, který se pohybuje všemi časovými pásmy, městem i pouští a mořem – tam si je představit dokážu. Ještě se musíme dostat k důležitému údaji – k ceně: v Koscomu je mají za 59.600,- CZK. Není to málo, ale vzhledem k výjimečnosti použitých technologií se dá vyšší cena očekávat.

Autor textu: limi

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Koscom.cz.

Přidám vám link na (anglický) manuál.

Jestli se vám hodinky líbily, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.