Dnešní aktualita možná není příliš aktuální. Kolekce hodinek Hamilton Ventura k příležitosti 75. narozenin krále rokenrolu Elvise Presleyho mi ale přijde zajímavá i dnes.

zdroj: Hamilton

Hodinky se vyrábějí k různým příležitostem a z různých důvodů. Pokud k nim patří výročí 75. narozenin, které by oslavil Elvis Presley, pak je to příležitost výjimečná. Hodinky Hamilton hrály v mnoha filmech a jedním z nich byl i „Blue Hawaii“ z roku 1961.

zdroj: watchtock.com

V kolekci Hamilton Ventura Elvis Anniversary Quartz najdeme přesné kopie hodinek z roku 1957, se kterými Elvis Presley ve filmu vystupoval. Hodinky z roku 1957 jsou výjimečné také tím, že se jednalo o první hodinky na světě poháněné baterií. Současné se vyrábějí ve zlatém a nerezovém PVD provedení 33 mm pouzdra, na podélně děleném řemenu, kdy je půlka v barvě pouzdra (stříbrná, zlatá) a druhá půlka černá. Velkou zajímavostí je, že Elvis hodinky původně zakoupil na koženém řemenu, ale na jeho zvláštní přání klenotník řemen vyměnil za kovový náramek, aby uspokojil přání významného klienta. Proto aktuální hodinky můžete mít i na náramku (bracelet) v příslušné barvě trojúhelníkového pouzdra. Hodinkám Ventura Quartz dodává život přesný švýcarský strojek ETA 956.102. Černý číselník s kovovými plastickými indexy kryje safírové sklíčko. Pouzdro je vodotěsné do 50 metrů.

zdroj: Hamilton

Hodinky Ventura poznáme podle typického trojúhelníkového pouzdra, už od prvních kusů z 50. let až po nejnovější modely. V roce 2010, právě k 75. výročí narození Elvise Presleyho, byla vydána limitovaná edice hodinek Ventura XXL Elvis Anniversary Collection.

zdroj: Hamilton

Název XXL napovídá, že budou větší velikosti, než původní Ventura, které nosil Elvis. Pouzdro z nerezové oceli černěné PVD (gunmetal) má rozměry 46 mm a 13 mm na výšku. Gumový asymetrický náramek měří na šířku 24,5 mm. Uvnitř pouzdra najdeme švýcarský automatický strojek ETA 2824-2. Černý číselník chrání sklíčko vyrobené ze syntetického safíru. Signovaná korunka zapuštěná do pouzdra tvoří nejvýraznější prvek pouzdra. Jsou odolné proti vodě do 5 ATM.

zdroj: Hamilton

Jak se vám hodinky líbí? Jsou vzhledem až trochu nepatřičné, hlavně XXL Ventura. Quartz Ventura působí trochu více civilním dojmem. Každopádně s nošením velmi podobných asymetrických hodinek mám velké zkušenosti, měla jsem Seiko Ventura SNA753 Chrono.

Ačkoli je XXL verze limitovaná rokem 2010, kdy se začala a také ukončila výroba, stále se dají na internetu sehnat. A za ceny velmi příznivé – kolem 1.200 USD. A quartz varianty? Záleží na tom, zda chcete zlaté nebo nerezové. Zlaté můžete mít za cca 850 USD, nerezové za cca 750 USD.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: Hamilton