Další své hodinky, které bych vám rád představil, jsou tyto mohutné, funkcemi nabité „digitálky“ v provedení stealth.

Koupil jsem je „z druhé ruky“ spíš jako pokus, ale oblíbil jsem si je a pro některé moje aktivity jsou už nezastupitelné.

Hodinky jsou především mohutné. Jsou to v současné době pravděpodobně druhé největší hodinky, které Casio vyrábí. Rozměry plastového pouzdra jsou 55x51x17 mm, celková váha s plastovým páskem ale není příliš vysoká, hodinky váží pouze 70 gramů. Sklíčko je z minerálního skla a vzhledem k zapuštění pod plastovou lunetu je celkem dobře chráněné před poškozením.

Dýnko je plechové, připevněno je čtyřmi šroubky.

V hodinkách je modul (strojek) číslo 5081. Takže můžeme počítat s množstvím funkcí. Nemám v úmyslu opisovat manuál, tak jen krátce – zobrazení času hodinovou a minutovou ručkou. Na čtyřech displejích pak můžeme využívat další funkce a nastavení. Pět budíků (z toho jeden opakovaný), stopky s přesností 1/100 sec., které umí změřit čas až do 1.000 hodin, zobrazení času ve 29 časových zónách světa (48 světových měst). K této funkci se pojí jedna z velmi příjemných „vychytávek“ – k přepnutí místní a jiné časové zóny stačí podržet současně dvě horní tlačítka. Timer se také může hodit, nastavit je možné upozornění do 24 hodin.

Ovládací tlačítka jsou velká a snadno ovladatelná. Jen je škoda, že při zmáčknutí hodinky nereagují pípnutím.

U stopek se zastavím trochu déle. S nimi totiž souvisí i třetí malá ručka na horním subciferníku a využití displejů. Předem lze totiž nastavit vzdálenost a při stopnutí například jednotlivého kola ručka a displeje ukážou například průměrnou rychlost – a to až do 2.000 km/h. Takový univerzálně využitelný tachymetr. Neocenitelná pomůcka třeba pro sportovní fandy seriálu Moto GP nebo třeba pro sledování průměrné rychlosti při cestách do práce?

Abych jen nechválil. Nasvícení diodou v úplné tmě nasvítí jen ručky, na displeje vidět není. Hodinkám by také prospělo solární dobíjení. Baterie, která hodinky pohání (CR1220) vydrží zhruba dva roky. Daní stealth provedení je i v šeru špatná čitelnost displejů a jejich využití při zakrytí ručkami je také slabinou.

Pokud někomu nevyhovuje dodávaný plastový řemínek, může, stejně jako já, zkusit výměnu za univerzální adaptér. Ten několika typům G-Shocků umožňuje využívat látkový 24 mm nato-strap. Já mám toto řešení raději a výměna není složitá.

Aktuální cena u nás je kolem 2.500,- Kč. Pokud potřebujete jiné barevné provedení, Casio vyrábí hodinky i v jiných barvách nebo kombinacích barev – žlutá, bílá, černá/červená, černá/modrá… ale stealth je stealth.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Další fotografie a fotografie s adaptérem.

A přidám ještě link na anglický manuál, může se to hodit.