Kolekci BR01 řady Aviation značka Bell & Ross považuje za klíčovou a neustále ji oživuje novými modely a komplikacemi. V roce 2009 přibyly hodinky s 24 hodinovou druhou časovou škálou – dnešní recenzované černočerné Bell & Ross BR01-93 GMT. Jsou od pohledu výborným nástrojem nejen pro profesionála pohybujícího se okolo letadel. Nehodí se ale pro každou ruku, šířka pouzdra 46 mm může leckoho odradit. Základní údaje už jsme si řekli a můžeme se věnovat detailům.

Délku strany nerezového čtvercového pouzdra už jsem zmínila, jeho barvu nanesenou PVD technologií taktéž. Vojenského ducha ctí naprosto matným povrchem, nepřítel nemá šanci zahlédnout ani ten nejmenší odlesk. Blíže se rozepisovat o typickém vzhledu pouzdra nebo o charakteristických šroubcích v rozích je stejně zbytečné jako nosit sovy do Atén. Rafinovaná jednoduchost si zde podává ruce s elegancí a praktičností. Ostatně značka se drží kréda „nikdy neomezit funkci kvůli vzhledu“ a tyto hodinky nejsou výjimkou. Do vody se s nimi nemusíte bát, deklarovaným 100 metrům bych důvěřovala. Nerada bych zapomněla na další rozměry pouzdra: 54 mm lug-to-lug, 50 mm s korunkou, úžasných 10 mm na výšku. Snadno je tedy schováte pod rukáv vojenské blůzy.

Drobnou signovanou šroubovací korunkou hodinky v případě potřeby natáhnete a samozřejmě seřídíte čas i datum. Jak na to, napoví manuál ze stránek výrobce kalibru.

Vyvýšená úzká luneta svírá kulaté safírové sklíčko – opět charakteristický znak hodinek B&R. V průměru měří 40 mm, nabízí tak široký pohled na číselník. Antireflex se nachází na obou jeho stranách.

Plochu číselníku designéři záměrně zmenšili zkosenou vnitřní lunetou, na kterou umístili 24 hodinovou stupnici. Proti matné černé intenzívně kontrastují bílé indexy, na hlavních 4 hodinách označené velkými arabskými číslicemi. Droboučkou hranatou datovou aperturu jsem takřka přehlédla, nakonec ji na pozici 4:30 prozradil bílý tisk. Určitě bych ji oželela, připadá mi totiž, že vývojáři chtěli zřejmě využít všechny funkce kalibru. Nechybí vytištěná značka, označení modelu a oranžově zdůrazněná komplikace. A samozřejmě text „Swiss Made“, který je neodmyslitelnou součástí pozice 6. Číselníku se nedá vůbec nic vytknout, je příkladně přehledný a čitelný. Datumovka neruší, nepřekáží, i když její čitelnost by mohla být tématem diskuse.

Silné mečovité ručky mají nejdůležitější koncovou plochu nalakovanou na bílo. Zbytek splývá s číselníkem. Stejně je zpracovaná jehlovitá vteřinovka. GMT ručka se odlišuje tvarem a především výraznou oranžovou barvou. K čitelnosti všech ruček nemám žádné připomínky, podstatné je zvýrazněno, méně podstatné neruší.

Intenzitu luminiscence si můžete prohlédnout na fotografii, jedná se o Super-LumiNovu, takže výdrž lze očekávat kolem 4 až 6 hodin po plném nasvícení. Orientaci na číselníku a určení času za tmy považuji za nadprůměrnou. U hodinek s 24 hodinovou časovou stupnicí bych ale čekala luminiscenční zvýraznění také na této škále. Bohužel tomu tak není a též se můžete rozloučit s měřením vteřinovou ručkou. GMT ručka situaci zachraňuje jen částečně. Je to podle mne škoda, využití hodinek by mohlo být mnohem širší.

Požadavkům na minimální tloušťku výtečně vyhověl spolehlivý kalibr ETA 2893-2, který měří pouhých 4,1 mm. Má automatický nátah rotorem s kuličkovým ložiskem, průměr 11½ lignès, 21 ložiskových kamenů, frekvenci 4 Hz, ochranu proti nárazu Inca-bloc a regulační systém ETACHRON. Při seřizování se zastaví vteřinová ručka a datum se překlápí zrychleně. Pod plným dýnkem si ho prohlédnou pouze hodináři, místo reálné fotografie tedy nabídnu foto produktové.

Ploché dýnko drží u pouzdra 4 šroubky s inbus hlavičkami. Kromě „zapovězeného šroubku“ na něm také najdeme informace o hodinkách a gravírované logo.

Černý kaučukový řemínek má u pouzdra charakteristický rozšířený tvar o šířce 37 mm, mezi nožkami měří 24 mm. Směrem k PVD černěné signované jazýčkové sponě se mírně zužuje na 22,5 mm. Pásek je jen o málo tenčí než pouzdro, má 3,5 mm. Velká plocha řemenu dodává pohodlí rozložením hmotnosti 163 gramů, i když právě díky rozměrům se bude ruka pravděpodobně více potit. Alternativou jsou kožené nebo látkové pásky Bell & Ross.

Hodinky Bell & Ross BR01-93 GMT si na nic nehrají. Jejich účel je jasně definovaný a bez pochyb ho určíte hned na první pohled. Patří na ruku profesionálního letce, pozemního personálu nebo třeba námořní posádky ponorky. Zkrátka těm, kteří potřebují rychle vědět, kolik je hodin. Vojenské určení připomíná také údaj na dýnku týkající se splnění armádních specifikací. I když se vás služba v armádě z jakéhokoli důvodu netýká, využijete je také, pokud cestujete do velkých dálek a překračujete jedno či více časových pásem. Za cenu cca 100.000 CZK vám hodinky Bell & Ross BR01-93 GMT nabídnou špičkovou kvalitu, neotřelý design a legendární švýcarskou přesnost.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi a ETA SA

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Bell & Ross butiku.

Jestli se vám hodinky líbily, nezapomeňte nám dát, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás velmi cenná zpětná vazba, děkujeme.