Pár hodinek se značkou Davosa jsem měl už v rukou, většinu díky jednomu kamarádovi – fandovi této značky. Bylo pro mne docela překvapením, když se na mne obrátil „Kasper“, prodejce této značky pro Českou a Slovenskou republiku, jestli bych si nechtěl pár modelů vyfotit. Nejvíc se mi z celé kolekce asi zalíbily tyto univerzální Davosa Trailmaster, připadají mi jako velmi užitečné hodinky. K historii této značky se ještě určitě vrátím, docela mne překvapilo, že značka Davosa má svůj vznik už v roce 1861.

Ocelové pouzdro má tvar snad soudku s výraznou lunetou, mezera mezi nožkami je krytá. Snad si tento tvar připomenete v souvislosti s některými modely značky Omega? Ano, vrchol jeho využití byl asi v 70. – 80. letech 20. století. A je to tu zas, i Omega vydala připomínku původních hodinek – Omega Speedmaster Mark II, historie se zkrátka opakuje. Povrchová úprava je na všech plochách dokončena matným pískováním – tuto povrchovou úpravu mám já osobně rád. Rozměry pouzdra jsou vpravdě univerzální, průměr bez korunek je 42 milimetrů, přes korunky jsem naměřil 47,5 mm, „lug to lug“ 47 mm a tloušťku přiměřenou celkovým proporcím, 12,5 mm. Vodotěsnost pouzdra mne příjemně překvapila, Davosa si věří a určila ji na 100 metrů vodního sloupce /10 ATM.

Korunky na pouzdře najdeme hned dvě. Ta na pozici „3“ se značkou kompasové růžice slouží k ovládání kalibru, nešroubuje se do pouzdra. A ta druhá na pozici „10“ ovládá vnitřní lunetu s minutovou škálou, ta šroubovací je.

V pouzdře je zasazeno ploché safírové sklíčko. Výrobce je na informace poněkud skoupý, pravděpodobně na sklíčku není antireflexní vrstva, alespoň při fotografování to tak vypadalo.

Černý číselník je plochý, jen luminiscence hodinových indexů vystupuje nad základní rovinu. Žádným překvapením není ani tištěné bílé logo značky spolu se stylizovaným letadlem. Sekundová škála po obvodu je na způsob potápěčských hodinek vytištěna částečně rudě, stejně jako indexy na otočné vnitřní lunetě. Oceňuji dvojitou aperturu se zobrazením data a dne v týdnu. Někdy si myslím, že toto zobrazení je „vyhrazeno“ jen pro hodinky Seiko 5 a je příjemné tyto komplikace vidět i na švýcarských hodinkách. Číselník jako celek na mne působí přehledným a nekomplikovaným dojmem.

Na fotografiích jsem viděl i jiné barevné varianty číselníku a také broušení „sunburst“. Abych řekl pravdu, moc mne to nezaujalo, připadá mi, že černý hladký číselník se nejlépe hodí k celkovému stylu těchto hodinek.

Jednoduché „bâton“ ručky jsou lakované částečně černě, ale jejich hlavní plochu tvoří bílá luminiscenční barva. I zde oceňuji důraz na jednoduchost a čitelnost. Sestavu doplňuje rudá sekundová ručka ve stejném odstínu, jako tisk číselníku a lunety. A právě tento barevný doplněk hodinky příjemně oživuje.

Pro fotografa zhýčkaného potápěčskými hodinkami značek Seiko nebo Citizen by se snad jevila kvalita luminiscence jako nedostatečná – luminiscenční prášek je zde poměrně hrubě mletý, luminiscence nesvítí nijak zvlášť silně ani dlouho. Obvyklý majitel si toho pravděpodobně nevšimne a luminiscence ruček i indexů se mu bude líbit.

V hodinkách tiká švýcarský kalibr z produkce koncernu SWATCH – ETA 2836-2. Základ má samozřejmě společný s rozšířeným a osvědčeným kalibrem ETA 2824, jen je zde doplněna komplikace zobrazení dne v týdnu. Trochu jsem váhal, jestli by použití kalibru 2892 s komplikací GMT nebylo užitečnější, ale pak jsem si řekl, že výsledkem by byly jen další hodinky „pro cestovatele“ a komplikace „den v týdnu“ se mi zde vlastně moc líbí. Tento kalibr byl uveden do výroby vlastně nedávno, v roce 1999. Je to mechanický kalibr s automatickým nátahem (rezervu chodu má okolo 40 hodin), frekvenci setrvačky má 4 Hz (28.800 A/h). Je v něm zasazeno 25 ložiskových kamenů (v některých variantách je to víc, například 27). Nevypadá, že by ho výrobce oproti výrobě u ETA nějak upravoval, jen přibylo logo značky vypálené laserem na rotoru automatického nátahu.

I ocelové šroubovací dýnko má matnou povrchovou úpravu, na plochu kovu se vešly mnohé technické popisky. Dýnku ale dominuje rozměrný průhled na mechanický kalibr. Alespoň mne pohled na mechanický strojek, hýbající se kolečka a jiné součástky, asi nikdy neomrzí.

Vážně mne překvapila kvalita řemínku! Je výtečný – podobný gumo-textilní řemínek už několik let užívám v několika exemplářích se značkou Maratac. Zde vypadá stejně kvalitně a bytelně a také se mi líbí jeho červené prošití. I kartáčovaná signovaná ocelová spona s jazýčkem je pěkná. Plný počet bodů! I se řemínkem hodinky váží jen 91 gramů.

Jak se vám Davosa Trailmaster líbí? Mně připadají jako „pracovité hodinky“, tedy hodinky, které si na nic nehrají – ani na velký luxus, ani na profesionální super hyper tool, prostě hodinky, které si s chutí vezmete na ruku jak do kanceláře, tak i na víkendový výlet na plachetnici. I cena mi připadá přiměřená – 698 EUR. Myslím, že značku Davosa i tyto konkrétní hodinky by bylo velmi nemoudré přehlížet.

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme Kasperovi.

Jestli se vám hodinky líbí, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!