Když 24. května 1962 velitel Scott Carpenter třikrát obletěl Zemi v modulu Aurora 7, měl na ruce hodinky Breitling Navitimer s 24 hodinovou škálou. Pomohla mu odlišit den a noc, což je nejen ve vesmíru absolutní nutností. Po 50 letech od prvního úspěšného letu se k světově známé kolekci Navitimer Cosmonaute připojil model Breitling Navitimer Cosmonaute Blacksteel.

Nerezové pouzdro je potažené matně černou vysoce odolnou vrstvou karbonu. Průměr má 43 mm, výšku 13,85 mm, rozteč nožek 22 mm, bez gumového pásku váží cca 80 gramů. Oboustranně otočná luneta má výrazné zoubkování a proslulé vnitřní logaritmické pravítko, které pilotům umožňuje provádět složité výpočty týkající se vzdušné navigace přímo na zápěstí. Hodinky mají vodotěsnost 3 bar. Korunka není šroubovací do pouzdra a před vlhkostí hodinky chrání 2 těsnění.

Číselník má černou barvu jako pouzdro. Vnitřní luneta nese logaritmickou škálu, směrem ke středu najdeme vteřinovou/minutovou stupnici, tachymetrickou stupnici, 24 hodinovou stupnici a mírně zanořené subčíselníky (30 minutový čítač, 12 hodinový čítač, mimostředná vteřinovka). Pozici 4:30 zaujímá nenápadná datumovka, skoro bych ji přehlédla. Červené akcenty zvýrazňují centrální vteřinovou ručku chronografu (měří s přesností 1/4 vteřiny), ručky subčíselníků a některé hodnoty na logaritmické stupnici. Červená barva jasně vyniká na matném podkladu, stejně jako luminiscenční barvou zdůrazněné hodinové indexy. Klenuté safírové sklíčko má antireflexní vrstvu z obou stran.

Manufakturní mechanický strojek Breitling Caliber 02 má ruční nátah a je certifikovaným chronometrem (COSC). Má 39 ložiskových kamenů, frekvenci setrvačky 4 Hz, rezervu chodu 70 hodin. Mezi jeho významné funkce určitě patří zobrazení času ve 24 hodinovém formátu.

Šroubovací dýnko nese rytinu insignií mise Aurora 7. Černý gumový pásek Ocean Racer s černou překlápěcí sponou posiluje mužný vzhled hodinek.

Limitovaná edice Breitling Navitimer Cosmonaute Blacksteel čítá 1000 kusů, zaplatíte za ně cca 9000 EUR/9600 USD. Seženete je pod referenčním číslem MB0210B6/BC79.

Autor textu: Olie

Zdroj fotografií: Breitling

Pokud se vám aktualita líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!