O vzniku a parametrech hodinek B-Uhr určených pro navigátory již podrobně psal kibi. I dnešní hodinky Laco B-Uhr Nachtjagdgeschwader 1 Limited Edition jsou určené pro letce, jsou ale rozhodně menší než původních požadovaných 55 milimetrů. Vznikly jako limitovaná edice 500 kusů u příležitosti 75. výročí značky Laco.

Gruppe 1 nočních stíhačů Luftwaffe (NJG1, Nachtjagdgeschwader 1) vznikla v roce 1940. Do konce války byla nejúspěšnější z Gruppen Luftwaffe, pyšnila se 2311 vítězstvími a 676 sestřelenými posádkami. Stíhači létali na letadlech Messerschmitt Bf 109, Messerschmitt Bf 110, Junkers Ju 88 a Heinkel He 219.

zdroj: wikipedia.org

Nerezové (316L) pouzdro měří v průměru pouhých 42 milimetrů. Konečná úprava je pískováním, povrch je tak matně šedý. Pouzdro a nožky mají zcela typický tvar leteckých hodinek a jejich určení odpovídá i vodotěsnost 5 ATM. Na levém boku pouzdra najdeme gravírovaná písmena NJG – jako připomínku Nachtjagdgeschwader.

Korunka ale moc typická není, běžná u B-Uhr mívá tvar diamantu. Zde je plochá. Rýhování je přiměřené, stejně tak velikost, hodinky se s ní ovládají velmi dobře, i když v rukavicích byste možná měli trochu problém.

Sklíčko vyrobené ze syntetického korundu (safír) je mírně klenuté. Má vnitřní antireflexní vrstvu.

Matný černý číselník rozložením odpovídá B-Uhr typ B (Baumster B) – má vnitřní bíle vytištěnou škálu 1-12 a na pozici velkou šipku. Po obvodu číselníku je vytištěná minutová/vteřinová škála, indexy jsou arabské, vytištěné světle krémovou barvou a jsou velmi dobře čitelné. Na pozici 12 se nachází již zmíněná šipka, která letcům sloužila k rychlé orientaci na číselníku. Opět jako připomínku najdeme na pozici 8 znak Nachtjagdgeschwader. Pozice 3 je věnována malé datové apertuře s černým datovým kotoučem a bílým tiskem. Nad ní sídlí malá značka Laco. Osobně se mi číselník líbí, je přehledný a odečet času je rychlý a intuitivní. Je třeba ještě dodat, že ona světle krémová barva je luminiscenční a dává tak indexům a škále vyniknout i za snížené viditelnosti.

Neméně typické jsou ručky. Jsou černě lakované, mají tvar protáhlého kosočtverce a mají vrstvu luminiscenční barvy. Připadají mi ale trochu malé v porovnání s ostatními součástmi číselníku, možná trochu zanikají. Díky luminiscenci budou ale výborně čitelné ve tmě. Vrstvu luminiscence má i jehlovitá centrální vteřinová ručka.

Švýcarský manufakturní strojek ETA 2824.2 má automatický nátah rotorem. V průměru měří 11 1/2 pařížských linek, na výšku 4,6 mm. Pohybu součástek napomáhá 25 ložiskových syntetických rubínů. Má frekvenci setrvačky 4 Hz (28800 A/h) a ochranu setrvačky Incabloc. Výhodou je zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking). Rezerva chodu bývá kolem 38 hodin. Hodinky můžete natáhnout buď pohybem ruky nebo také manuálně korunkou. Funkce strojku snadno poznáme z číselníku – hodiny, minuty, vteřiny, datum. Tento strojek bývá považován za kvalitní, stabilní a přesný, je osazován do hodinek mnoha značek.

Pískované dýnko je poměrně široké a nese gravírované informace, mimo jiné i pořadové číslo kusu v limitované sérii. Minerálním průhledem si můžete prohlédnout strojek – není vůbec zdobený, je bez jakýchkoli úprav.

Černý řemen a černým prošitím je kožený, je podšitý světlou kůží s bílým prošitím, a u pouzdra má vždy dva nýty. Je ukončený jazýčkovou sponou. Na fotografii zjistíte, že majitel na tomto řemenu hodinky rád a intenzívně nosí.

Hodinky Laco B-Uhr Nachtjagdgeschwader 1 Limited Edition jsou krásnou připomínkou historie letectva německé válečné armády Luftwaffe. S dnešní dobou je spájí průměr 42 milimetrů, datová apertura a drobná korunka. Jsou přehledné, odečet času je snadný a intuitivní a to nejen za světla, ale i za naprosté tmy. Kožený řemen s nýty hodinkám moc sluší, za dobu nošení nabyl zajímavou barvu patiny. Pokud vím, tak majitel je s jejich přesností a odolností velmi spokojený, má je na ruce velmi často při svých náročných dobrodružstvích. A co na ně já osobně? Přiznám se, že se mi svým způsobem líbí svou jednoduchostí a praktičností. Jsou to vyloženě pánské hodinky, hodí se k běžnému oblečení pro každý den.

Jestliže jste se do nich zamilovali, máte zřejmě velký problém. Tato limitovaná edice z roku 2000 je beznadějně vyprodaná. Pokud se ale smíříte s absencí znaku NJG1 na číselníku, pak si můžete vybrat z široké nabídky leteckých hodinek různých značek v širokém cenovém rozmezí.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme „Onion“.

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Je to pro nás cenná zpětná vazba, děkujeme!