Značku Urwerk mám rád, moc rád. Produkuje velmi svébytné hodinky, které snadno odlišíte od masy vlastně stále stejných nebo podobných modelů jiných značek. A co nabízí aktuálně? Novinka byla představena letos v Ženevě.

zdroj: Urwerk

Pouzdro hodinek Urwerk UR-110 PT je vyrobeno z velmi tvrdé a odolné titanové slitiny (Grade 5), luneta hodinek je platinová (jen 20 kusů limitní edice). Rozměry pouzdra jsou impozantní – 47 x 51 milimetrů, tloušťka 16 mm. Korunka má pro ovládání dvě polohy, je v ní integrovaná ochrana proti neúmyslnému vysunutí. Vodotěsnost pouzdra není nijak závratná – jen 3 BAR, ale vzhledem k charakteru těchto hodinek to asi není na závadu.

zdroj: Urwerk

Na centrálním karuselu jsou upevněny tři otočné ručky, které současně rotují kolem své osy, karusel stabilizuje vyváženost ruček. Tyto tři moduly se otáčejí opačným směrem než karusel. Planetová převodovka zajišťuje paralelní rotaci tří satelitních ruček obíhajících číselník. Satelity ukazují pouze hodiny a minuty.

Velkým panoramatickým safírovým sklíčkem lze pozorovat pohyby modulů po číselníku. Možná že s odečtem času budete mít zpočátku trochu problém. Na číselníku najdete také ukazatel Day/Night a servisní ukazatel potřeby výměny mazacího oleje!

zdroj: Urwerk

I popis in-house manufakturního kalibru firmy Urwerk (označení UR9.01) je velmi zajímavý. Je to mechanický strojek s automatickým natahováním (rezerva chodu 39 hodin). V kalibru je zasazeno 46 ložiskových kamenů, monometalická setrvačka má frekvenci 4 Hz (28800 A/h). Rotor automatického nátahu je otočný na jednu stranu a jeho činnost řídí dvě turbínky. Povrchová úprava kalibru je dokončeno leštěním do saténového lesku diamantovými kotouči.

zdroj: Urwerk

Špičkové Urwerk „Torpedo“ UR-110 PT s pouzdrem z titanu a platiny jsou důstojným pokračováním předchozích verzí UR-110 TTH a UR-110 ST s pouzdrem z tantalu a vroubkované oceli. Strojek i číselník zůstávají stejné, a tak si můžete pořídit další luxusní hodinky do své sbírky Urwerk. A cena? Odhaduji, že se bude pohybovat kolem 100 000 USD.

zdroj: Urwerk

Autor textu: 🙂 kibi

Zdroj fotografií: Urwerk