Dne 19. 12. 2012 se v prostorech restaurace Jáva v Praze uskutečnila prezentace nových hodinek od společnosti Prokop & Brož. Toto datum rozhodně nebylo vybráno náhodně, odkazuje ke stoletému výročí výstavy umění v Paříži, kde český malíř František Kupka představil své abstraktní obrazy „Amorfa – Dvoubarevná Fuga“ a „Amorfa – Teplá chromatika“.

Tato nově vzniklá česká značka prezentovala hodinky s názvem „František Kupka Salon d´Automne Paris 1912“ a musím říct, že jejich prezentace rozhodně stála za pozornost!

O značce:

Pokud se o hodinky zajímáte, tak vám jméno pražského hodináře Martina Brože jistě není neznámé. Několik jeho hodinek jsme již prezentovali a nutno říct, že mně osobně se velmi líbily. Zcela neznámý není ani Jan Prokop, který dříve pracoval pro ELTON hodinářská a.s., a s jeho přispěním vzniklo několik velmi povedených hodinek této zavedené české značky. Spojením těchto dvou lidí, kteří mají s hodinkami mnoho společného a skvěle rozumí svému řemeslu, vznikla nová česká značka Prokop & Brož. Samotný příběh vzniku značky je velice barvitě popsán na webových stránkách firmy a stojí za to si ho přečíst.

Oba pánové mají jasnou vizi, kam značka směřuje. Do budoucna plánují i modely hodinek pro volný čas a sport, které budou vyráběny nejenom z drahých kovů, ale i z oceli, díky čemuž nabídnou zajímavé ceny konkurující zavedeným švýcarským značkám.

Příběh vzniku hodinek:

Prezentované hodinky „František Kupka Salon d´Automne Paris 1912“ nevznikly pouze prací jednoho člověka. Dokonce ani dvou lidí – pánů Prokopa a Brože. Na jejich vzniku se podílelo, a nutno dodat že mnohdy zcela nezištně a bez nároků na honorář, mnoho významných lidí z mnoha profesí a specializací. Již fakt, že tyto hodinky pomáhalo tvořit tolik lidí, je zcela výjimečný a každý z těchto lidí si zaslouží zmínku v tomto článku, a seznam je to skutečně úctyhodný.

Za designem hodinek stojí Michal Jelínek a Petr Kubík, čeští designéři světového formátu. Podoba číselníku je pak dílem Jířího Lammela, který je ředitelem Muzea Kampa a významným českým grafikem. Krabičku pro hodinky vyrobil Jan Koblížek ze společnosti Nativ a její kožené čalounění si vzal na starost Libor Dlabač. V sadě jsou k hodinkám dodávány i exkluzivní manžetové knoflíčky, které designoval český architekt Václav Cigler. Zlatnické práce si vzal na starosti Andrej Motrevič. Safírová skla hodinek byla vyrobena přispěním Jana Procházky a skleněný prezentační stojan je dílem Jana Frydrycha. Jan Novák se pak podílel na vzniku hodinek elektroerozivním obráběním dílů a Arno Čančík na nich pracoval coby rytec. Jan Prokop je autorem konstrukce pouzdra a designu ruček a Martin Brož si vzal na starost konstrukci a výrobu strojku. Zvláštní poděkování pak zaslouží i hraběnka Kristina Colloredo Mansfeld, která je majitelkou rodného domu Františka Kupky a poskytla výrobcům hodinek velmi zajímavý artefakt – ke každým hodinkám je v sadě dodáván kus kamene z Kupkova rodného domu, ve kterém je vygravírován jeho podpis.

S nápadem hodinek inspirovaných dílem Františka Kupky přišel pan Karel Růžička, milovník umění a znalec hudby. Inspirace pro číselník vycházela z tvarů a linií Kupkovy Dvoubarevné fugy a Teplé chromatiky. Nebylo však cílem Kupku kopírovat, ale přenést na hodinky jakéhosi jeho ducha, podstatu a smysl, stejně tak jako to dělal Kupka se svými obrazy. Tato inspirace a tento duch spustil spolupráci mnoha výše jmenovaných lidí, kteří svými znalostmi a zkušenostmi přispěli k vzniku hodinek, které jsou samy o sobě malým uměleckým dílem.

O hodinkách:

Teď již konečně k hodinkám samotným. Možná se vám zdá podivné, že jsem si je nechal až nakonec, ale dle mého názoru je důležité znát jejich příběh. Tento odstavec bude poměrně stručný, protože nemá sloužit jako recenze těchto hodinek (které se naši čtenáři jistě brzy dočkají!), ale pouze jakési jejich stručné představení.

Pouzdro prezentovaných hodinek bylo vyrobeno z bílého zlata o ryzosti 14 karátů a nožičky pro uchycení řemínku jsou vyrobeny z oceli. Hodinky mají v průměru 44 mm a jsou velmi ladně tvarované. Povrch číselníku je vyroben technologií, která napodobuje smaltování, a retrográdní ručky vyrobené z oceli jsou černě lakované. Ocelové ručky pak skýtají možnost dalších jejich povrchových úprav – například modření nebo zlacení.

Stroj hodinek je na základech osvědčeného švýcarského stroje ETA/Unitas, který je ovšem Martinem Brožem přepracován k nepoznání a v detailech se mu budeme věnovat v recenzi samotných hodinek. Důležité je to, že Martin Brož sám vyrobil nástavbu umožňující využití retrográdních ruček. Bez zajímavosti není ani to, že tato nástavba a umístění ruček vznikly podle návrhu číselníku – takže stroj se přizpůsoboval číselníku a ne naopak.

Pokud jsem Vás tímto strohým popisem zklamal, tak nezoufejte a věřte, že článek věnovaný jen a pouze technickým a jiným detailům těchto hodinek se již chystá. Dozvíte se v něm i cenu těchto krásných hodinek, ale pokud Vás zaujaly, musím dodat, že se jedná o limitovanou edici pouhých 12 kusů (opět ta číselná symbolika) a věřte tomu, že jich rychle ubývá. Tři kusy už mají své majitele, na pět kusů jsou objednávky. A úplně poslední kus (12/12) bude nabízen v dražbě spolu s obrazem Františka Kupky – olejomalbou z roku 1926 (jeho cena je odhadována na cca 50 miliónů korun).

Několik slov na závěr:

O chystané spolupráci Jana Prokopa a Martina Brože jsem slýchal již delší dobu a velmi netrpělivě jsem očekával její výsledky, protože je oba znám jako odborníky a velké nadšence ve svém oboru. Zcela upřímně musím říct, že výsledek jejich dosavadní spolupráce mne ohromil. Viděl jsem již mnoho hodinek mnoha světových značek, ale skutečně jsem ještě neviděl nadšení a odhodlání, jaké při prezentaci svých hodinek předvedl Jan Prokop, a velmi na mne zapůsobily technické znalosti a dovednosti Martina Brože, se kterým jsem diskutoval o výrobě strojku a náročnosti celého projektu. Česká hodinařina zažívá dle mého názoru již těmito prvními hodinkami této nové značky výrazný posun dopředu a na světovou úroveň. Těším se na to, co přinese budoucí spolupráce obou pánů, protože již teď to skutečně stojí za to!

 

Autor textu i fotografií: Tadeáš Táda Plachý

Album všech fotografií.

Link na animaci (Facebook).

P.S.: Díky laskavosti pana Prokopa jsme měli exkluzivní možnost podrobnějšího fotografování těchto skvostných hodinek v ateliéru. Děkujeme!