Na ruce jsem už měl pár opravdu mohutných hodinek, obrovské B-Uhr nebo radioaktivního Golema – Vodolaznyje a Seiko TunaCan jsou také nepřehlédnutelné. A k této kategorii určitě budou patřit také tyto hodinky z produkce Vostok Europe (Východ Evropy) s označením Anchar.

Co to vlastně znamená Anchar? Je to jméno ponorky, která dodnes drží rekord v rychlosti plavby pod vodou. V šedesátých letech dvacátého století, kdy zuřila studená válka, spolu mocnosti soupeřily na mnoha různých úrovních. Jednou z nich byl i závod o nejrychlejší plavbu ponorky (tedy pod vodou). Vývoj na straně CCCP byl završen v roce 1969, kdy byla vyrobena legendární ponorka K-162. Její vývoj byl založen na neobvyklých technologiích, přímo bylo při vývoji zakázáno jít konvenční cestou. To samozřejmě vývoj ponorky nesmírně zdražilo, je proto také známá pod přezdívkou „Zlatá rybka“. Už v roce 1969 při zkušební plavbě (jen 80% výkonu jaderných reaktorů) dosáhla rychlosti 42 uzlů, v roce 1971 pak byl dosud nepřekonaný rekord potvrzen rychlostí 44,7 uzlů (87,8 km/h).

Ocelové pouzdro svou mohutností trochu ponorku připomíná a upoutá vás už na první pohled nebo na první dotek. Je mohutné, velmi mohutné. Jeho průměr je 48,5 milimetrů, rozměry mu přidávají ještě mohutné nožky (lug to lug 57,5 mm) a korunka (52 mm). I tloušťka pouzdra je nápadná, měří 15,3 mm. Váží (i s gumovým páskem) celých 152 gramů. Odolnost proti vodě je celých 30 ATM – 300 metrů vodního sloupce a na pouzdře je to vidět. Povrchová úprava je jemným pískováním po celé ploše, hodinky díky se díky tomu příliš nelesknou a mají spíš neutrální šedý odstín.

Šroubovací korunka je umístěna na pozici „1:30“ – i díky tomu nijak na ruce nepřekáží. Korunka je mohutná, s výrazným vroubkováním, a hodinky se s ní velmi dobře ovládají. Na horní plošce vidíme motiv tlakového kohoutu, ten se znovu opakuje na hlavicích šroubovacích stěžejek, na jejich šroubování dodává výrobce speciální nástroj. Je to velmi dobré řešení, šroubování je mnohem šetrnější než běžným šroubovákem, a hodinky nemají na šroubcích nebo okolo nich žádné škrábance. Jako nevýhoda se může zdát nutnost nosit u sebe tento nástroj, ale já si myslím, že výměnu řemenů stejně děláme většinou jen doma.

Ocelová jednostranně otočná luneta s vložkou z eloxovaného hliníku má mohutné boční výstupky pro snadné otáčení. Na vložce je výrazný černý a žlutý tisk (je víc barevných mutací, ale žlutá mi připadá nejvýraznější). Na pozici „12“ najdeme luminiscenční bod. Jeho luminiscence není nijak výrazná. Chod lunety je plynulý, aretace je v 60 bodech.

Sklíčko je asi největší slabinou těchto hodinek. Je pouze minerální a jak můžete na fotografii vidět, lze ho poškrábat. Podle výrobce má antireflexní vrstvu, ale nějak jsem si jí nevšiml. Výhodou je, že v případě poškození ho lze snadno a levně nechat vyměnit. Průměr sklíčka je nepřehlédnutelných 40 milimetrů.

Obrovský černý číselník nese výrazné hodinové indexy, ty jsou na vnitřní pevné lunetě navíc zvýrazněny technologií firmy mb-microtec, tedy skleněnými trubičkami s luminoforem na vnitřní straně a s obsahem plynného tritia. Bohatý potisk číselníku je v barvě žluté, stejně jako minutová škála okolo číselníku. Žluté je i orámování datové apertury (bílý datový kotouč, černý tisk). Možná to tak na první pohled nevypadá, ale číselník je přehledný a odečet času je jednoduchý za všech světelných podmínek.

Hodinová ručka má jako hlavní motiv kotvu, minutová ručka má jednoduchý zahrocený tvar. Obě jsou bíle lakované a na černém pozadí číselníku jsou perfektně vidět. Vteřinová ručka je žlutá (ve stejném odstínu jako tisk číselníku), poměrně subtilní a také s kotvičkou na konci.

Samozřejmě jsem vyfotografoval i luminiscenci ruček a indexů. Ta se může sice zdát slabší, než na srovnatelných hodinkách pro potápěče třeba japonské produkce, ale je tu jedno velké ale! Svit trubiček totiž s časem neslábne a hodinky takto svítí stále. Ať mi budete nebo nebudete věřit, je to asi nejlepší řešení a navíc na mnoho let (poločas rozpadu tritia je asi 12,5 roku). Obavy z radioaktivity jsou naprosto zbytečné, tritia je v trubičkách nepatrné množství, navíc je dokonale zatavené. I v případě případného poškození trubičky tak nehrozí žádné riziko. Zajímavé srovnání jsem našel na stránkách značky Traser.

V hodinkách je zasazen japonský mechanický kalibr s automatickým nátahem s označením NH25A z produkce značky Seiko. Ten využívá například i značka Invicta v některých svých modelech. Strojek má rozměry – průměr 27,4 mm, tloušťku 5,3 mm, rotor má oboustranný nátah, rezerva chodu je nejméně 41 hodin. Osazeno v něm je 21 ložiskových kamenů, frekvence setrvačky je 3 Hz (21.600 A/h). Bohužel strojek neumí ruční nátah pera a zastavení vteřinové ručky při seřizování (hacking) – obojí umí například podobný kalibr NH35. Kromě zobrazení času zobrazuje i datum (rychlé překlápění v první poloze korunky). Více o kalibru najdete zde a to včetně technických výkresů.

I dýnko připomíná ponorkový příběh těchto hodinek a to jak matným šedým povrchem, tak i otvory pro otvírací nástroj (dýnko je šroubovací). Navíc je na něm ponorka, její označení i technické popisy provedeny netradičně – leštěním na jinak pískovaném povrchu. Vypadá to vážně dobře!

Na hodinkách byl masívní silikonový řemen se signovanou jazýčkovou sponou o rozměrech 24/22 mm. V příslušenství je i kožený prošívaný řemen a nástroj pro snadnou výměnu, jak jsem už psal výše. Gumový řemen na mne dělal dobrý dojem, možná bych uvítal ještě „brutálnější“ vzhled a jeho trochu větší tloušťku.

Hodinky se i s příslušenstvím dodávají v odolném a vodotěsném kufříku, který je na převoz hodinek skvěle vymyšlený, a hodinky jsou v něm velmi dobře chráněné. Ondra ho dokonce používá na převoz hodinek, které sám vyrábí. A prý se už po něm svezl při pádu motorky, kufřík obstál na výbornou.

Neodpustím si malé srovnání s mými oblíbenými hodinkami Seiko SBBN017 Marine Master Professional – „Tuna Can“, průměr jejich pouzdra je 47,5 milimetrů, což určitě není málo. Ale vedle těchto mohutných ponorkových hodinek vypadají téměř malé.

Hledáte odolné, spolehlivé a nepřehlédnutelné hodinky? A navíc za dostupnou cenu pod 11.000 CZK? Podívejte se po Vostok Europe Anchar, určitě budete příjemně překvapeni, mně se líbily moc!

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.

Za zapůjčení děkujeme papimu, za rekvizity děkujeme Amers.cz.

Videorecenze

Zdroj fotografií: Vostok Europe

Pokud se vám recenze líbila, dejte nám, prosím, svoje „like“ pro facebookovou stránku. Děkujeme!