Dnes se podíváme na dvě novinky, hodinky s chronografem a keramickou lunetou. První od značky Oris osazené mechanickým strojkem, druhé od značky Certina s bateriovým strojkem.

zdroj: Baselworld

Oris TT1 Chronograph

Chronografy od Oris mají průměr 45 mm, pouzdro z nerezové oceli potažené černým PVD. Luneta má černou keramickou vložku s tachymetrickou stupnicí. Černému číselníku dominují bílé arabské hodinové indexy 3 a 9, červená vteřinová ručka chronografu, minutová a hodinová ručka s bílými konci. Indexy i konce ruček nesou vrstvu luminiscenční barvy SuperLuminova BG W9. Sklíčko je ploché safírové s antireflexem. Přišroubované dýnko je s minerálním průhledem na mechanický strojek s automatickým nátahem Oris 674 (vychází z ETA/Valjoux 7750), se zdobeným rudým rotorem, frekvencí 4 Hz (28.800 A/h), rezervou chodu 42 hodin a 25 ložiskovými rubíny. K pouzdru je připevněný signovaný gumový náramek s černou PVD překlápěcí sponou. Hodinky jsou vodotěsné do 100 metrů. Zajímavý na nich určitě je design číselníku, který připomíná spjatost značky Oris s automobilovým sportem.

Camera
Canon EOS 5D Mark II
Focal Length
100mm
Aperture
f/25
Exposure
1/3.3333333333333335s
ISO
250
zdroj: Oris

Certina DS First Ceramic Chronograph

Mají průměr pouzdra 41 mm a výšku 12,5 mm. Pouzdro se systémem DS je nerezové s konečnou úpravou leštěním a kartáčováním. Otočná luneta má černou keramickou vložku s minutovou škálou 0 až 60 a luminiscenční tečkou v trojúhelníku na pozici „12“. Na černém číselníku vynikají subčíselníky chronografu, bílé čárkové indexy a datová apertura s bílým věncem a černým tiskem. Ručky a indexy mají vrstvu luminiscenční barvy. Sklíčko je safírové s antireflexem. V hodinkách tiká švýcarský strojek ETA 251.262 s funkcemi vteřiny, minuty, hodiny, chronograf a datum. Tento kalibr využívají i jiné švýcarské značky, třeba Maurice Lacroix nebo Breitling, je osazen nezvykle vysokým počtem ložiskových kamenů (27) a to také přispívá k jeho přesnosti a dlouhé životnosti. Nerezový tah (bracelet) je ukončený překlápěcí sponou s pojistkou. Hodinky jsou vodotěsné do 20 ATM, i proto mají korunku šroubovací do pouzdra.

zdroj: Certina

Ať už dáte přednost chronografům s mechanickým strojkem nebo s quartz strojkem, neuděláte chybu.

Autor textu: Olie

Autor fotografií: Oris, Certina