Rád bych vás seznámil s hodinkami, které výrobce označil poněkud dlouhým názvem „Ticino 44 mm Automatic Type A Dial Pilot Watch“. Webové stránky (vlastně stránka, je opravdu jen jedna) Ticinowatches.com obsahují krátké povídání o tom, jak se parta studentů hodinářského řemesla rozhodla uvést na trh kolekci jednoduchých a levných „entry level“ hodinek pro začátečníky a nenáročné uživatele.

Pak už jen následuje odkaz na e-shop Sizzlinwatches.com, na kterém lze nakoupit celou chudičkou produkci firmy, která v současnosti čítá 14 hodinek a dva tahy. Přes tuto skutečnost, vzhledem k tomu, že jsem zde již před třemi lety kupoval 47 mm pilotky pro syna (od té doby je nesundal z ruky) a občas se na tyto stránky podívám, musím konstatovat, že i tato současná chabá nabídka je co do počtu modelů nadprůměrná.

O původu hodinek se nikde nepíše, ale s vysokou pravděpodobností jsou sestavovány z ryze čínských komponentů s výjimkou některých pilotních modelů, které jsou osazeny japonskými strojky Miyota. Není to nic proti ničemu, vzhledem k poměrně mírným pravidlům pro označení SWISS MADE jsou mechanické části hodinek, jako pouzdra, tahy, lunety, korunky, víčka, ručky apod. i většiny obecně známých značek stejně vyráběny v Číně. Ve Švýcarsku se pak provádí pouze kompletace dílů spolu s vložením a nastavením strojku. Naše hodinky navíc označení SWISS MADE nenesou.

Průměr 44 mm považuji za rozumný kompromis, pilotkám sluší a díky celkem rozumné výšce 13,8 mm a kratším nožkám se bez problémů vejdou do většiny rukávů. Po celém povrchu kartáčované pouzdro, vyrobené z oceli 316L, je dobře mechanicky opracované a naznačená luneta s osazením 1 mm dává hodinkám sympatický tvar při bočním pohledu. K tomu přispívá i klenuté minerální sklíčko s průměrem 38 mm. Antireflex chybí, ale na těchto hodinkách by ho asi stejně nikdo nehledal. Korunka s průměrem 8 mm je standardního pilotního tvaru a manipuluje se s ní, jak jinak, dobře. Výrobce zvolil rozteč nožek pro uchycení řemene 20 mm, je to v běžné toleranci, ale mému oku více lahodí nejčastěji používaný poměr šířky řemenu a průměru pouzdra 1:2, takže bych více ocenil rozteč 22 mm. Voděodolnost pouzdra stránky uvádí 3 ATM.

Na druhou stranu však musím pochválit volbu plného zadního šroubovacího víčka bez průhledu na strojek. Řešení s průhledem se k pilotkám moc nehodí a navíc na použitý strojek Miyota 8215 s 21 ložiskovými kameny není zrovna pěkný pohled, zvlášť nevábný mi přijde plechový rotor ještě vylepšený pikantním nápisem „unadjusted“. Nesmíme však zapomenout na skutečnost, že jeho cena je zhruba třetinová proti srovnatelné ETA 2824. Tomu také odpovídá kvalita a přesnost ovládání a chodu, která je oproti ETA přece jen o poznání nižší.

Pilotní ciferník typu A, který se označuje jako Beobachter (pozorovatelský), je v tom nejlepším smyslu slova standardní, tzn. že kromě ustálené konfigurace čísel a indexů neobsahuje okénko s datem a ani žádné nápisy a informace. Luminiscence (Luminova) je více než dostatečná a i její výdrž je srovnatelná s obdobnými výrobky renomovaných značek. Ručky jsou místo modření pouze natřeny po okrajích modrou barvou, která na hranách prosvítá, což působí trochu laciným dojmem. Okraje ruček také občas opticky splývají s černým ciferníkem a ručky se tak zdají menší a tenčí, než ve skutečnosti jsou. Nicméně jedná se o levné hodinky, tak je třeba příslušná dávka tolerance k takovýmto drobným prohřeškům.

Původní řemen světle hnědé barvy z teletiny s nesmyslnou překlápěcí sponou jsem rychle vyměnil za kožený černý řemen 20/18 mm s dvěma dvojicemi nýtů a klasickou trnovou sponou. Hodinkám tato změna rozhodně prospěla. Přes svoji velikost a relativní mohutnost hodinky váží i s řemenem příjemných 85 g.

Na závěr bych chtěl poznamenat, že hodinky podle mého názoru slouží správně svému účelu jako levné mechanické pilotky na volný čas a hodinkovým nadšencům mohou za málo peněz poskytnout bližší seznámení s tímto krásným oborem lidské činnosti. Pokud si vzpomínám, stály v uvedeném e-shopu cca 180 USD včetně poštovného a šly v současnosti již bohužel běžnou cestou přes celnici. I tak celkové náklady včetně DPH a zprostředkovatelského poplatku byly pod 4 500 Kč, což považuji za cenu rozumnou.

Autor textu: PavelS

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.