Nevím, jaký vztah máte k japonským hodinkám vy, já veskrze kladný. Vždycky jsem se zatím setkal se skvělým poměrem cena výkon. Zdá se mi, že japonské hodinky si na nic nehrají, to, co od nich člověk očekává, to také dostane. A takové se mi zdají i tyto casual Citizen.

Co člověk musí asijským hodinkám přiznat, je někdy až trochu přehnaná zdobnost. Dokud jsem se setkával hlavně s potápěčskými hodinkami od firmy Citizen, ani mi to nedocházelo, ale u casual nebo oblekových modelů je to někdy za hranicí toho, co si pod těmito pojmy představujeme v Evropě. A třeba u značky Orient to jde někdy ještě dál. Podívejme se na tyto hodinky raději okem shovívavým.

Ocelové nerezové pouzdro o průměru 44 milimetrů bez korunky (46,5 mm s korunkou a tloušťka 12,5 mm) rozhodně není jednoduché – kombinace zdobených vlysů, stylizovaných šroubků, masívní nožičky, kombinace leštěných a matových ploch… Pouzdro je zajímavé, nemá klasické dýnko, ale je dvoudílné a spodní a vrchní díl u sebe drží šest šroubků. A můj skromný názor? Je to nezvyklé, hodně nezvyklé. Vodotěsnost pouzdra je dostatečných 100 metrů.

Motiv šroubku z pouzdra se opakuje i na korunce.

Jak popsat číselník? Precizní, plný překvapivých plastických prvků a trochu moc – prostě je tak nějak trochu moc. Dominantní je na pozici „9“ subčíselník ukazatele 24 hodinového cyklu (ne druhá časová zóna), který je dokonce pokrytý bílou perletí. „Letecký“ výřez datumového okénka pro včera-dnes-zítra, není to trochu mnoho, Antone Pavloviči?

Ocelové leštěné ručky s luminiscencí a vteřinová a 24 hodinová jsou zase lakované. Hodinky jako casual mají i celkem slušnou luminiscenci ruček a drobné tečky u hodinových indexů na číselníku. Sklíčko je safírové bez antireflexu.

Ocelové dýnko trochu „klame tělem“, tváří se jako šroubovací, ale na místě drží šest šroubků celou spodní část pouzdra.

Inhouse kalibr s označením 4166 je mechanický s automatickým nátahem a 21 kameny. Vykukuje minerálním průhledem ve spodní části pouzdra. Zvlášť doporučuji prohlédnout si skeletonizovaný rotor samonátahu s vygravírovaným logem a nanýtovaným obvodem z litiny. Něco tak perfektního bych čekal až u hodinek tak o řád dražších! Otáčení rotoru natahuje pero jen v jednom směru.

Skvělý ocelový tah se články z plného materiálu je částečně kartáčovaný s leštěnými částmi středních článků, je perfektní. A stejně tak i motýlková překlápěcí spona s pojistkou proti otevření. Jeho rozměry jsou 21 mm u pouzdra, 19 mm u spony. A tloušťka? Celé 4 milimetry! Provedení u hodinek této cenové kategorie je až neuvěřitelně precizní – a to včetně zdobení vnitřních dílů spony perličkováním! Sto deset bodů ze sta! A váha s tahem je překvapivě 192 gramů.

Hodinky se prodávají v boxu, který je současně i watchwinderem pro jedny hodinky. Příjemný bonus, obvyklý u hodinek tak 100x dražších.

O koupi těchto zajímavých automatů jsem i sám uvažoval, dlouho jsem o tom přemýšlel. Ale pak jsem si uvědomil, že se mi na nich líbí víc dýnko, než číselník. A že je asi nebudu moci nosit stále dýnkem nahoru. Kdyby měly trochu decentnější číselník, tak jsem si je koupil. Hodinky to určitě nejsou nudné, ale na mne je těch krásných detailů snad až moc. Tak trochu jako když pejsek a kočička pekli dort. Někde jsem je na fotce zahlédl i s modrým číselníkem na modrém koženém řemenu a nebylo to lepší, nebylo… Ale jestli se vám líbí, tak se dají sehnat za aktuální cenu pod $300.- .

Autor textu i fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.