Společnost Rado byla založena v porovnání s ostatními poměrně nedávno – v roce 1917. Zpočátku se zaměřila pouze na produkci hodinových strojků, až v roce 1957 vznikla první kolekce hodinek pod značkou Rado. V roce 1962 přišla na svět řada Rado Diastar, první hodinky na světě odolné proti poškrábání. Prodávají se dodnes jako Diastar Original. V roce 1983 se firma Rado stala součástí skupiny SMH, která se v roce 1998 přejmenovala na Swatch Group.

Hodinky Rado poznáte na první pohled. Používají inovativní high-tech materiály, jsou průkopníky v používání třeba keramiky, wolframu, karbidu titanu, lanthanu. V roce 2004 vznikly hodinky V10K, které jsou zapsány v Guinessově knize rekordů jako hodinky z nejtvrdšího materiálu na světě. Avšak Rado jsou jedinečné nejen materiály, ale i designem. Za svou historii získala značka Rado víc než 20 ocenění za design.

Neobyčejný byl i stánek Rado v Basileji. Možná trochu stroze přísný, přitom vitrínky lákaly k nahlédnutí a poskytovaly zážitek všem kolemjdoucím.

Jedna z prvních vitrínek, Rado r5.5 Chronograph – černé, high-tech keramika. Kvalitní safírové sklíčko dokresluje odolnost hodinek. Rado, to je časté použití kvalitních quartz strojků – zde v provedení chronograf. Poskytují přesnost, bezúdržbovost, můžete se na ně spolehnout za všech podmínek. Jsou to na první pohled pánské hodinky a hodí se na ruku jak módního návrháře, tak klidně i programátora.

Osvědčená řada Rado True s kulatým pouzdrem, opět v odolné kvalitní keramice. nechybí safírové sklíčko a quartz strojek. A hodinkami Rado zapomeňte na přehazování řemenů a přemýšlení, který si dnes vezmete. Jsou to hodinky, které prostě nesundáváte z ruky, jakoby vám srostly se zápěstím, zvyknete si na ně a vždy, když se podíváte, jsou tam a jsou přesné. Rado True Matt jsou sice původním zaměřením pánské, ale myslím, že by je zvládla i širší dámská ruka.

A co říkáte na Rado True Sport Chronograph? Získáte očekávanou odolnost matného černého keramického pouzdra doplněnou safírovým sklíčkem, quartz strojkem s funkcemi chronografu a především švýcarskou kvalitu zpracování. Nebýt výjimečných materiálů, vypadají skoro jako běžné hodinky, ne?

Před nedávnou dobou firmě Rado vypršel padesátiletý patent na použití odolné keramiky. Od té doby ji v hodinkách používá kdekdo. Pokud ale chcete osvědčenou kvalitu, je dobré jít za tím, kdo to vymyslel. A tím zůstávají inženýři ve společnosti Rado. Vždycky budou v použití materiálů o krok napřed a ostatní jim budou jen tak tak šlapat na paty. Už je chcete? Asi se ptáte, kolik takové hodinky stojí a lámete si hlavu nad šestimístnými sumami. Omyl! Nakoukněte do hodinářství Dušák, budete mile překvapeni.

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.