Městečko Glashütte je úžasnou kolébkou německého hodinářství. Vznikla v něm i manufaktura Nautische Instrumente Mühle, kterou v roce 1869 založil Robert Mühle. Již od samého začátku se firma věnovala výrobě velmi přesných hodinek středního segmentu trhu. Většina modelů je tak z kvalitní nerezové oceli, na ocelovém tahu nebo na gumě. V současné době vyrábí hodinky čtyř řad: námořní hodinky (například Marinus GMT, Rasmus, S.A.R. Rescue-Timer), klasické hodinky (například Teutonia III s ručním nátahem, Teutonia II Chronograph, Teutonia II Chronometre), sportovní hodinky (například Terranaut I až III, Terrasport I až III, Lady 99) a limitované edice (například Teutonia SC, Robert Mühle 1869-2009). A jak napovídá jméno společnosti, nechybí výroba námořních časoměrných přístrojů.

A co si pro návštěvníky BaselWorldu připravili?

Co říkáte na Teutonia II Kleine Sekunde? Patří do řady klasických hodinek, čemuž napovídá i poměrně střízlivý vzhled – nerezová leštěná ocel, čárkové indexy, tenké černěné ručky, kulaté pouzdro, kožený řemen. Primární oblekové určení mírně ruší mimostředná vteřinovka na pozici „6“. Číselník je zdobený složitým gilošem v několika vrstvách a dává hodinkám netradiční a harmonický vzhled. Sklíčko je klenuté a je opatřené antireflexem, dýnko je s průhledem na strojek. V pouzdře tiká upravený strojek ETA 2895-2 (vlastní rotor, Mühle verze regulátoru, charakteristické povrchové úpravy) s rezervou nátahu 42 hodin a automatickým nátahem. Průměrem pouzdra 41 mm se řadí mezi středně velké hodinky, výškou 11 mm rozhodně vklouznou pod manžetu košile. Šroubovací korunka a voděodolnost do 100 metrů určitě potěší ty, kteří neradi sundávají hodinky při mytí rukou a jiných běžných činnostech. Teutonia II se moc povedly!

S hodinkami z řady Teutonia II s Big Date jsme měli možnost se už dříve seznámit podrobněji a vrátím se k nim v samostatné recenzi.

Mezi sportovní hodinky se řadí Terranaut I. Zajisté patří k nepřehlédnutelným výrazným hodinkám. Místo vteřinovky použili trojúhelníček na pozici „9“. Pro ovládání chronografu slouží tlačítko na pozici „2“. Kartáčované pouzdro o průměru 44 mm skrývá inhouse kalibr MU 9408 s 48 hodinovou rezervou nátahu. Vystavený model měl černý číselník, ale můžete je mít i s šedým a olivovým číselníkem. Ručky, indexy a trojúhelník jsou bohatě pokryté Superluminovou. Safírové sklíčko nese antireflexní nátěr, dýnko má průhled na strojek. S Terranauty se v davu neschováte!

Chybět nemohly hodinky limitované edice Robert Mühle 1869-2009, v provedení Datum. S průměrem 38 mm se vejdou i na menší zápěstí. Pouzdro je vyrobené z částečně leštěné a částečně kartáčované nerezové oceli, leštěná luneta je z 14 karátového červeného zlata. Uvnitř tiká kalibr SW 200-1 s automatickým nátahem, doladěný v Nautische Instrumente Mühle (Mühle verze regulátoru, vlastní rotor a charakteristické povrchové úpravy). Číselník v barvě slonové kosti s pozlacenými ručkami, indexy a číslicemi kryje safírové sklíčko s antireflexem. V dýnku najdeme průhled na strojek. Korunka je šroubovací, výrobce deklaruje odolnost do 50 metrů. Nosit je můžete na dodávaném krokodýlím řemenu s překlápěcí sponou. Decentní, elegantní, krásné!

Když piloti záchranáři z německého letectva hledali chronograf, který by jim umožnil výpočet rychlosti letu a zároveň odolal nejdrsnějším pracovním podmínkám, v Nautische Instrumente Mühle jim rádi vyšli vystříc a vznikly námořní hodinky S.A.R. Flieger Chronograph. Pro snadné odlišení času jsou funkce chronografu jasně červenou barvou. Touto barvou je také zvýrazněn desetivteřinový úsek, sloužící k určení rychlosti. Aby nebyl majitel hodinek omezovaný v pohybu, jsou šroubovací korunka a tlačítka na levé straně pouzdra. Na pozici „8“ se tak snadněji ovládá spouštění chronografu. Pouzdro je velké, 44 mm v průměru a 16,2 mm na výšku, vyrobené z nerezové oceli. Černá luneta je oboustranně otočná. Z černého číselníku září červené subčíselníky chronografu a Superluminovou pokryté ručky a indexy, kryje ho 2,5 mm vysoké klenuté safírové sklíčko s antireflexem. Dýnko je s průhledem na strojek MU 9408 (automatický nátah). Hodinky mají voděodolnost do 100 metrů. Nosí se na gumovém pásku nebo na ocelovém tahu, s bezpečnostní pojistkou. Pásek je k pouzdru upevněný šroubky. Moc zajímavé hodinky!

Jak se vám líbí hodinky této manufaktury? Nám moc, takže plánujeme výlet do Glashütte a návštěvu v Nautische Instrumente Mühle. Pokud vše vyjde, určitě si o tom počtete!

Autorka textu: Olie

Autor fotografií: 🙂 kibi

Album všech fotografií.